Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Ben gidiyorum Bolu’ya düş peşime gel….

Ben gidiyorum Bolu’ya düş peşime gel….
25.10.2022
1.128
A+
A-

BEN GİDİYORUM BOLU’YA DÜŞ PEŞİME GEL…


Anne tarafından Mengen’liyim.. Çocukluğumun en keyifli anları, bütün kuzenlerimle buluştuğum anneannemle, dedemin evinde geçti. Önünde çok büyük bir dut ağacı, kapısında köpekleri olan o kocaman evde biz neşeli oyunlara dalarken, sürekli misafir ağırlanırdı. Sofranın biri kaldırılır, bir yenisi kurulurdu. Dedemin aktif aşçılık hayatına tanıklık etmedim. Mengen’li aşçılar evlerinde yemek yapmazlar, ama hanımları da onlardan aşağı kalmazlar… Müthiş bir genetik yatkınlık ve nesilden nesile aktarılan el lezzetleri vardır. Bu güzel mesleği temsil eden güzel ilçemiz Mengen bu yüzden benim için hep ayrıcalıklıdır. Senede bir kez kutlanan Uluslararası Mengen Aşçılık Festivaline gitmek için gün sayardık. Televizyonda gördüğümüz ünlüleri yakından görebilmek için can atardık. Kıymetli halamınızın oğlu, Mengen’in eski Belediye Başkanı Erhan Gürsoy amcamızın (ikisini de rahmetle anıyorum) evinde toplanan Hülya Koçyiğiyit, Bedia Akartürk gibi isimlerle oturma ayrıcalığı yaşarken ben görüyordum ki ‘Aşçılık’ çok kıymetli bir meslek.. Ve düşünün ki Türkiye’den dünyaya açılmış bir mutfak kapısı Mengen… Evimize gelen misafirlerimizin de çok kıymetli aşçılar olduğunu yıllar sonra anladım tabi. Babamın Mengen’de öğretmenlik yaptığı zamanlarda mezun ettiği çocukların çoğu Türkiye’nin en güzide otellerinin mutfağını idare ediyorlardı. Aile ziyareti nedeniyle Bursa’da bulunduğumuz bir sırada Reşat Kahraman abim aradı, ‘hocam buralara uğramadan sakın dönmeyin ‘diye… Grand Yazıcı otellerinin mutfağı kendisine emanetti. Otelin genel müdürüne , öğretmenini ağırlamak istediğini söyleyince, ‘Reşat ,mutlaka haber ver,gelince elini öpmek istiyorum ‘ demiş. Bizi bir aşçıbaşı olarak değil, otelin sahibi gibi ağırladı Reşat abim. Otelin genel müdürü masamıza gelerek, babamın elini öptü. Babam bir aşçı yetiştirmemişti tabi ki; Ama otelin patronu ,otelinin belkemiği olan aşçıbaşısını hayata hazırlayan öğretmeninin önünde eğilerek elini öpmüştü. Aşçılık sadece bir meslek değildir çünkü…Aşçılık bir kültür, sanat, sabır, inanç, azim, mutluluk, ahlak, doğruluk ile yoğrulmuş bir ekip işidir. Ekip şefinin talimatları ile ortaya çıkan eser servis edilen yemekten sonra ki yüzlerde ki gülümsemedir. Gurbete gittiğinde aileni özlemektir. Zamana göre kendini sürekli yenilemek ve geliştirmektir. Gönül işidir, sevmeden asla yapılamaz, yapılsa da tutmaz…. Ben Bolu’lu olduğumu söyleyince bana ilk sorulan soru yemeklerimiz tabi ki…Biz yemeklerimizle değil, güzel yemek yapmamız ile ün salmışız. Saray sofralarından, Osmanlı mutfağına…. Kraliyet sofralarından dünyanın en prestijli otellerine kadar mutfakları teslim almışız. Osmanlı mutfağına ait her yemeği hem güzel yapmışız hem dünyaya yaymışız… Boşuna dememişler, dünyanın neresine gidersen git, aç kalmayacağın bir meslek.. Dünyanın en çok konuşulan lezzet değerlendirme otoritesi Michelin yıldızlarını dağıtırken, bu yılın sonuçları açıklandığında hemen şeflerin kimliklerine baktım, yıldızları şefler değil mekanlar alıyordu ama mekanların şefleri kimdi.?…. Mekan değiştirselerde şefler yıldızlı şef olarak devam ediyorlar. İstanbul gibi dünyanın kalbi olan şehrimiz ilk kez yıldızlar alsada , aslında mutfak tarihimizde de, türk turizminde de dünya mutfaklarında da yıldızlarla doluyuz. Bolu Mengen aşçılık okulundan dünya yıldızlığına parlayan Fatih Tutak ve niceleri ile gurur duyuyorum. O gün isimleri arama motorlarına milyonlarca kez yazıldı, kim oldukları merak edildi. Yemeklerini yiyemesek bile, yemiş kadar mutlu olduk. Genç şeflere el veren emektar Aşçılarımızın ellerinden saygıyla öpüyorum. Ölenlere rahmet diliyorum . Siz olmasaydınız, yemekler bu kadar lezzetli olmazdı. Siz olmasaydınız Mengen bu kadar ayrıcalıklı olmazdı. Kamera arkasının gizli kahramanları… Mengen’de Yağmur yağarken müzik olur doğada; öfkesiz insanları huzur yayar sokağa ;geleneksel kıyafetleri gökkuşağı gibi ışık saçar etrafa; düşüp peşine gideceğiniz herkes evini açar konuklara.. Müsadenizle çocukluğuma, ana vatanıma, güzel memleketime ayrıcalıklı bir selam gönderiyorum. Lütfen kıymetini bilin.Başka Mengen yok… Sevgiyle…

​​​​​​Filiz Sarıkaya Yılmaz

Kaynak: www.bolununsesi.com

YORUMLAR

  1. Şemsettin Gürtürk dedi ki:

    Güzel bir yazı. Mengenli hemşehrimizi kutluyoruz.