Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

GASTRONOMİ YOLU

18.06.2015
914
A+
A-

Bir kitap tanıtımı ile ülkemizin yerel lezzetleri açısından çok değerli bir bölgesine Kızılırmak havzasına uzanalım. Ersin Demirel’in yazdığı kitap Gastronomi Yolu başlığı ile 2014 yılında yayımlanmıştı. Kitapta doğa yürüyüşü rotaları, tarih, kültür ve gastronomi bir araya getiriliyor. Bu şekilde de kültür, yeme içme adetleri, doğal güzellikler hakkında önemli bilgiler sağlanıyor. Bölgedeki bu yaklaşım ile son dönemde gelişen eğilim olan eko turizmin güçlenmesi sağlanıyor.

‘Gastronomi Yolu ‘  yöresel yemekler, doğal güzellikler,  yürüyüş, bisiklet, safari  gibi etkinlikler  ve de tarihi değerleri bir araya getiren ender eserlerden olması açısından önemli.  Bu gibi eserlerin artması Türkiye de turizmin güçlenmesi, çeşitlenmesi ve hepsinden de önemlisi doğaya ve çevreye değer veren bir şekilde gelişmesine büyük katkı sağlayacak.  Eko turizmin gelişmesi yerel kültürlerin, yemeklerin, doğal güzelliklerin, kültürel varlıkların geniş kitlelere ulaştırılmasını sağlamakta. Bununla birlikte  yerel halkın turizmin getirilerine doğrudan ulaşmasını sağlayarak, bölgenin korunmasına  da olanak sağlamakta.

Gastronomi yolu  bir çok rotadan oluşan bir yürüyüş yolu ve kitapta bu rotalar  ile bu bölgedeki  yerel lezzetler tanıtılmakta. Yerel  mutfak kültürünün tanıtımına büyük katkı sunmakta.  Yürüyüş ve bisiklet rotaları, safari rotaları, doğa, tarih ve macera sevenlere tanıtılırken, turizmin ayrılmaz parçası olan yemekler de tantılmakta.

Kızılırmak havzası, iklim su şartları nedeniyle hem yemek kültürü hem de medeniyet kurulumu açısından insanlığın başlangıç noktalarından. Bölge, Hititilerden günümüze tarih doğa ve de yeme içme kültürü açısından, ülkemizin bir çok yeri gibi değerli konuma sahip. Bu rotalarda seyredip tarihin içerisinde yürürken, köylerde kentlerde hangi lezzetleri bulacağımız kitapta güzel işlenmiş. Çorbalar, et yemekleri, dolmalar, sebze ve ot yemekleri anlatılmış.

Sportif  faaliyetler  ve doğa  faaliyetleri  ile  yemek kültürünü bir araya getiren bir kitap olarak, gastronomi kültürü ve coğrafya açısından eşsiz olan bu ülkede örnek başlangıçlardan biri olmuş.

Kitap’ta İskilip bölgesini anlatan bölümde  geçen dizelerle bitirelim. İskillip’te doğmuş olan şairimiz Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun  dizeleriyle :

“Sevmek bu dünyayı çerden çöpten, Sevmek bir zerresini ziyan etmeden, sevmek durup dinlenmeden sevmek”

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.