Ginseng Bitkisi
Tarihsel süreç boyunca öncelikle besin kaynağı olarak tüketilen, daha sonra tedavi edici etkisi keşfedilen Ginseng bitkisi; dolgun köklere sahip bir uzak doğu bitkisidir. Karasal iklimde rahatça yetişen ginsengin, literatürde 2 çeşidi vardır (Asya ve Amerika ginsengi). Kökleri suretine benzeyen bitkinin, yaprakları da tedavi ve tüketim sürecinde kullanılır; ancak yaprakları kökleri kadar çok tedavi edici etki taşımaz.
Dolgun köklere sahip ve hızlı büyümeyen bu soğuk iklim bitkisi, dağ yamaçlarında ve ormanlık alanlarda yetişirler. Genellikle toz halinde ya da kurumuş olarak satılan bu bitkinin yaygın kullanım alanları tıp ve gıda sektörüdür. Tıp alanında ilaç yapımında da faydalanılan bu bitkinin, tedavi edici özelliği arasında; diyabete, ürolojik problemlere, kan şekerini dengelemede ve kolesterolü düzenleme etkisi de vardır. Özellikle cinsel etkileşim gücünü ve enerji seviyesindeki artışı tetiklediği için afrodizyak bazlı ürünlerin ana maddelerindendir.
Kan damarlarını genişletici etkisi, eril bireylerdeki ereksi yon problemini çözmede ve eril birey vücudundaki erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron seviyesini arttırarak, kaliteli ve bol sperm üretimini arttırmada etkilidir. Fizyolojik etkilerinin yanı sıra ginsengin psikolojik anlamda da vücudunda etkili olduğu bilinmektedir. Doğal antidepresan özelliği ile kaygı bozukluğu, yüksek dozda endişe, strese bağlı yorgunluk ve fiziksel dayanıksızlık gibi rahatsızlıkların tedavisi için düzenli kullanımında etkilidir. Bunlara ek olarak ginseng bitkisi antioksidan özelliktedir. Bağışıklık sistemini destekler ve kandaki akyuvar sayısını arttır. Vücudun hastalıklar karşısındaki direncini arttırır.
Vücuttaki enerji seviyesini arttırmada etkili olan ginseng bitkisi piyasada bayanlar tarafından popüler olarak tüketilen birçok enerji içeceğinin de ana maddesini oluşturur. Vitamin takviyesi olarak tüketilen ilaç kapsülleri de mevcuttur. Besin olarak kullanımında ise, kurutulmuş halde çay olarak tüketilir.