Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

MAD BAŞKANI KARATAŞ UYARDI; “TÜRK MUTFAĞINA ÖNEM VERİN”

MAD BAŞKANI KARATAŞ UYARDI; “TÜRK MUTFAĞINA ÖNEM VERİN”
03.03.2016
667
A+
A-

MAD BAŞKANI KARATAŞ UYARDI; “TÜRK MUTFAĞINA ÖNEM VERİN”

 

Manavgat Aşçılar Derneği Yönetimi, Manavgat’ta kendi meslekleriyle ilgili eğitim veren okullarda gerçekleştirdikleri söyleşilerde aşçı adaylarına uyarılarda bulunmayı ihmal etmiyor.

Türk Mutfağının dünyanın birçok mutfağından üstün olduğuna dikkat çeken MAD Başkanı İsmail Karataş “Yöresel mutfaklarımız bile, çeşit olarak çoğu ülke mutfaklarından daha zengindir. Biz elimizdeki değerin kıymetini bilmiyoruz” dedi.

Turistik tesislerde Türk mutfağına önem verilmediğini belirten Karataş “Turistlere sunulan yemeklerin Türk mutfağıyla hiçbir şekilde ilgisi yok. En azından turistlere Türk mutfağını tanıtsak, mutfağımız dünya çapında tanınır hale gelecektir” dedi.

 

Kısa adı MAD olan Manavgat Aşçılar Derneği Başkanı İsmail Karataş,  Başkan yardımcıları Burhan Karagöz ve Doğan Çolak Yönetim Kurulu üyesi Ali Ciner  ile  Assist Hijyen & Gıda Mühendisi Alper Deveci Şule Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Aşçılık ve Servis bölümü öğrencileriyle söyleşi yaptılar.

Söyleşi öncesi kısa bir açılış konuşması yapan Şule Muzaffer Büyük Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Yüksel, Manavgat’ın medarı iftarları olarak adlandırdığı Manavgat Aşçılar Derneği Başkanı İsmail Karataş ve yönetimine teşekkür ederek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü “Bizleri kırmayarak siz değerli öğrencilerimiz ile bilgilerini paylaşmak üzere buraya kadar geldikleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Bugün burada Değerler Eğitimi ve Hoşgörü kapsamında Manavgat’ın mutfak kültürüne uzun yıllar emeğini, bileğini yüreğini ortaya koyarak katkıda bulunan değerli insan İsmail Karataş ve arkadaşları bu güzide şehrin dünyaya açılan penceresi turistik tesislerimizin mutfaklarında payidar olarak duruş sergilemeleri öğrencilerimiz için de güzel bir örnek ve mihenk taşı olmuştur. Bizlerin ve öğrencilerimizin sizlerden öğreneceği daha çok şeyler var. İyi ki sizler varsınız.

Öğrencilerimizi ve mutfaklarımızı öksüz bırakmayın. Sizleri seviyoruz” dedi.

Okul Müdürü Mustafa Yüksel’in ardından öğrencilere hitabeden Mad başkanı İsmail Karataş öğrencilere nasıl aşçı olunacağını örnekleriyle anlattı.  Karataş şunları söyledi “Aşçı olmak, Ancak yemek yapma kurslarıyla aşçı olunmadığını belirtmemiz gerekiyor. Tabi yemek kursları size eğlenceli vakit geçirerek özellikle pişirme ve sunum teknikleriyle ilgili önemli bilgiler kazandıracaktır.

Gerçek bir aşçı olmak içinse farklı uzmanlık alanlarında, genel kültür konularında donanım sahibi olmak gerekiyor. Burada alaylı ve okullu olarak ayrım yapılabilecek bir durum mevcut.

Okul kısmına gelirsek, bu yolun sonunda çoğunlukla alaylı olmaktan daha avantajlı olacağınızı belirtelim.

Çoğunlukla diyoruz çünkü okulun bir yere kadar olacağını tahmin edebilirsiniz. Gerçek şefin içinizde olduğunu siz daha iyi biliyorsunuz. Kesinlikle buna kendiniz inanın, gerisi sonradan gelecektir.

 

Chef Burhan Karagöz

Okullu şef olmak istiyorsanız üç yolunuz var:

Birincisi;  Turizm meslek lisesinde okumak ve buradan mezun olup, Turizm Fakültelerinin, Gastronomi ve Mutfak Sanatları gibi ilgili bölümünden mezun olmak.

İkinci yol ise herhangi bir liseden mezun olduktan sonra üniversite sınavlara tercihini yapmak.

Üçüncü bir yol daha var; maliyeti çok daha yüksek olsa da özel okullar.

Turizm Fakültelerinde verilen eğitim, sadece yemek yapma eğitimi değil, sakın böyle düşünmeyin.

Orada size bu konuyla ilgili yöneticilik nasıl yapılıyor staj destekli öğretiliyor. Farklı kültürler, farklı pişirme teknikleri, farklı varyasyonlar demek. Bunları yerinde keşfetmek ise harika bir deneyim. Siz yine de çevrenizi keşfetmekle başlayabilirsiniz işe, anneanne mutfağı gibi.

 

 

Chef Doğan Çolak

Türk mutfağının yeri?

 

Mutfağımız özellikle son zamanlarda çıkış göstermektedir. Fakat biz tanıtım yaparken sadece konuşma ile bir şeyler ortaya koymaya çalışıyoruz. Uygulamalı olarak tanıtımı gerektiği gibi yapmıyoruz.

Uygulamalı olarak da mutfağımızın tanıtımını yaptığımızda yemeklerimizin güzelliği daha çok anlaşılacaktır.

Özellikle yeni yetişen genç nesil aşçı arkadaşlarımızın çoğunluğu, yabancı mutfak hayranı olduğu için Türk mutfağına gerekli ilgiyi göstermiyorlar.

Tabi ki çeşitli mutfaklar hakkında bilgi sahibi olmak ve o mutfağa özgü lezzetleri en iyi şekilde yapmak önemlidir. Ancak önceliği kendi mutfağımıza vermemiz gerekir.

Kendi mutfağımızı en iyi şekilde öğrenip, hakkıyla uyguladıktan sonra diğer mutfakların lezzetlerinin de daha iyi bir şekilde yapılacağını düşünüyorum Aşçı arkadaşlarımızın bazılarının yabancı mutfak hayranlığı o kadar ileriye gidiyor ki, kendi mutfağını küçümsemeye başlıyor.

Bu nedenlerle de mutfağımız hak ettiği yere bir türlü gelmiyor.

Bize özgü yemekler hem çeşit olarak hem de lezzet olarak, dünya mutfaklarının birçoğundan üstündür. Yöresel mutfaklarımız bile, çeşit olarak çoğu ülke mutfaklarından daha zengindir. Biz elimizdeki değerin kıymetini bilmiyoruz.

Antalya bölgelerimizde mutfağımıza hiçbir şekilde önem vermiyoruz. Ülkemize her yıl yüz binlerce turist geliyor. Turistlere sunulan yemeklerin Türk mutfağıyla hiçbir şekilde ilgisi yok.

En azından turistlere Türk mutfağını tanıtsak, mutfağımız dünya çapında tanınır hale gelecektir. Mutfağımızı otellerimizde ayrı bir köşe yapıp sunmamız tanıtım için önemlidir.

 

Chef Ali Ciner

Alaylı şef olmak mı istiyorsunuz;

Özellikle küçük yaşlardan itibaren bu işin içinden yetişmeniz gerekir. Zamanla değeriniz anlaşılır ve şef olabilirsiniz. Ancak büyük firmalar, oteller okula daha önem verirler. Olay yine de size ve vizyonunuza kalmış.

En önemli konulardan biri de bu işin muhasebesi. Bu oldukça zor bir iş, mutfak malzemelerinin kalitesi, hangi yemek için hangi aletler gerekli ve bunlar nasıl kullanılmalı, hepsini biliyorum zannetmeyin.

 

Alper Deveci

Örneğin domatesi kesmek için büyük tırtıklı ekmek bıçağının kullanılmasının özellikle geniş dilimler için daha rahat olduğunu biliyor ya da bilmiyor olabilirsiniz

Şefler mutfaklarda yemek yapımında direkt olarak bulunmasalar da malzemenin girişinden sofrada sunumuna ve geri dönüşlere kadar birçok teknik ve sosyal konudan sorumludurlar.

Eski çağlardan günümüze kadar muazzam olarak değişen bilgi birikimi ve teknolojinin yardımıyla yenilikçi düşüncelerinizi kabul ettirebilir, farklı tatları doğru oranlarda birleştirebilirsiniz. İnsanın olduğu her yerde bir aşçıya ve duruma göre iyi bir şefe ihtiyaç olduğunu unutmayın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.