Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’den iki seçenek

Mengen’den iki seçenek
27.12.2016
730
A+
A-

Mengen’den iki seçenek

Size katıldığım Mengen lezzetleri gecesinden iki enfes tarif sunuyorum: Kuzu keşkek ve keşli cevizli kaz ciğeri, kedi batmaz

Eyüp Kemal Sevinç – Cevat Yıldırım / BİR TABAK BİR BARDAK

Geçtiğimiz hafta meslektaşlarımla beraber Le Meridien İstanbul Etiler otelindeki Mengen lezzetleri gecesine katıldık. Enfes Mengen yemeklerine ve alışılmamış bir ambiyansa sahip olan bu gecede sürprizlerin sonu gelmedi. Türk mutfağının tanınan isimlerinden Erdem Dırbalı, Savaş Aydemir, Aydın Demir, Tarkan Özdemir ve Erol Sarıdoğan’la bir araya getirildiğimizde bu projeyle harikalar yaratılacağını biliyorduk. Bolu Mengen’den yola çıkıp Türk mutfağını dünyaya tanıtan altı şef olarak geceye otelin fuayesinde kokteyllerle başladık.

Lezzet geçidi
Fondaki canlı müzik performansı misafirleri az sonra yaşayacakları şölene hazırlıyor gibiydi. Kalabalık önce büyük salona yerleşti. Herkes masalarına gelecek olan tabakları beklerken, bir anda otelin yeme içme müdürü misafirleri ekran üzerinden mutfağa davet etti.
Biz yemeklerimizi hazırlarken, insanlar soru soruyor, yapılışını canlı olarak izledikleri yemekleri tadıyordu. Öne çıkan yemeklerden birkaçı şöyleydi: Kuzu keşkek, kızılcık tarhana çorbası, keşli cevizli kaz ciğeri, kedi batmaz, kızarmış keş, ebişke mantarı, kuzu sırtı, ördek göğüs, yoğurtlu bakla çorbası, kaldırık dolması, halışka. Şimdi bunlardan ikisinin tariflerini sizinle paylaşıyorum…

Keşli cevizli kaz ciğeri, kedi batmaz

MALZEMELER
(2 kişilik)

–  2 yemek kaşığı tereyağı

–  2 yemek kaşığı rendelenmiş keş

–  4 yemek kaşığı ince çekilmiş ceviz içi

–  100 gr kaz ciğeri

Kedi batmaz için

–  1/2 su bardağı un
–  1 su bardağı Mısır unu –  2.5 su bardağı su –  Tuz

Üzeri için

–  Kişniş yaprakları

Hazırlanışı

–  Kedi batmaz için kaynayan suya biraz tuz, un ve mısır unu ilave edin. Koyu bir kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirin.

–  Bir tavada tereyağını eritin. Cevizleri ekleyin ve kavurun. Ayrı bir tavada küp doğranmış kaz ciğerini soteleyin.

–  Bir tatlı kaşığını zeytinyağına batırıp çıkartın. Hazırladığınız kedi batmazdan bir tatlı kaşığı alıp servis tabağına yerleştirin. Üzerine sotelediğiniz kaz ciğerini ve kavurduğunuz cevizleri keşle birlikte ilave edin. Kişniş yapraklarıyla süsleyip servis edin.

Kuzu keşkek (pancar, ısırgan otu sote ve kızılcık sosu ile)

MALZEMELER
(2 kişilik)

–  100 gr kuzu eti
–  2 yemek kaşığı tereyağı
–  2 yemek kaşığı zeytinyağı
–  1 dal taze biberiye

–  1 dal taze kekik

–  Tuz ve çekilmiş tane karabiber

Pancar glaze için

–  1 kırmızı pancar
–  1 su bardağı et suyu
–  1 yemek kaşığı tereyağı

–  Tuz ve çekilmiş tane karabiber

Keşkek için

–  3 su bardağı et suyu
–  1 su bardağı buğday

Isırgan otu sote için

–  1/2 demet ısırgan otu

–  1 yemek kaşığı tereyağı

Sosu için

–  2 yemek kaşığı kızılcık sosu

Hazırlanışı

–  Keşkek için buğdayı ıslatmadan bir tencereye alın ve üzerine bir parmak geçecek kadar et suyu ekleyerek ocakta yaklaşık 4 saat ara sıra karıştırarak pişirin. Pişen keşkeği kenarda bekletin.

–  Bir tavada zeytinyağı ısıtın. Kuzu etini tavaya ekleyin ve mühürleyin. Tuz ve çekilmiş tane karabiberle lezzetlendirin. 1 yemek kaşığı tereyağı, taze biberiye ve taze kekik ekleyin. Kısık ateşte ara sıra kalan tereyağını ilave ederek pişirin.

–  Önceden 70 derecede ısıtılmış fırında eti pişirin ve dinlenmesi için bekletin.

–  Pancar glaze için pancarın kabuklarını soyun, küp küp doğrayın ve tencerede haşlayın. Haşlanan pancarları ayrı bir tavaya koyun, üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 su bardağı et suyu ekleyin.  Tuz ve çekilmiş tane karabiberle lezzetlendirin.

–  Bir tavada tereyağını eritin. Isırgan otlarını temizleyip ekleyin ve soteleyin. Sotelenen ısırgan otunu, keşkeği, pancarları tabağa yerleştirin. Kuzu etini fırından çıkartın ve dilimleyin, sebzelerin üzerine yerleştirin. Yemeğin üzerine kızılcık sosunu gezdirip servis edin.

Portakallı sıcak şarap

Soğuk günlerde konuklarınıza sunabileceğiniz lezzetli bir kokteyl

MALZEMELER
– 2 şişe kırmızı şarap
– 5 portakal
– 1 lt taze sıkılmış portakal suyu
– 5 cl Cointreau portakal likörü
– 5 cl Metaxa 5 star brendi
– 4 tarçın çubuğu
– 1 Hint cevizi
– 5-6 karanfil
– 1 su bardağı toz seker

Hazırlanışı
Portakallar kabuk içleri etli kalacak şekilde uzunlamasına kesilir. Şarap, şeker ve portakallar derin bir tencereye konulup karıştırılarak bir taşım kaynatılır. Kaynatılan şaraba likör, brendi, dilimlenmiş tarçın, karanfil ve Hint cevizi katılır. Portakal suyu eklenir ve 10 dakika kısık ateşte kaynatılıp süzülür. Kulplu bir bardak veya fincanla servis edilir.

Yanında ne yemeli?
Bu kokteylin yanında benim tercihim fırında portakal soslu çıtır ördek.

Milliyet.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.