Bu mevsim tam da mantar zamanı. Türkiye’nin dört bir köşesinde vatandaşlar doğada kendiliğinden yetişen ve bin bir derde deva olan mantarları toplayıp tüketiyorlar. Prof. Dr. Ahmet Maranki Ölümsüzlük Mantarı Reishi’in Türkiye’deki versiyonunu açıkladı. Maranki Hoca ‘Uzakdoğu’nun ölümsüzlük mantarı Reishi’si varsa Türkiye’ninde Kanlıca Mantarı var’ diyor.
Peki bitkilerin efendisi Maranki’nin dilinden düşürmediği Kanlıca Mantarı nedir? Kanlıca Mantarı ne zamanlarda toplanır? Neden adına Kanlıca demişler? Kanlıca Mantarı nasıl tüketilmeli? Kanlıca Mantarının faydaları nelerdir? Haberiyakala.com olarak bütün bu soruların cevabının peşine düştük.
İşte Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin açıklamalarıyla ölümsüzlük mantarının Türkiye versiyonu Kanlıca Mantarı gerçekleri…
Prof. Dr. Ahmet Maranki: Kanlıca Mantarı en lezzetli ve besleyici mantarlardan birisidir ve Türkiye’de bol miktarda bulunmaktadır. Genelde köylüler tarafından toplanır ve geniş halk kitleleri yararlarını bilmez sadece lezzetinden dolayı tüketilir. Ama Kanlıca Mantarı tam birsağlık deposudur. Kastamonu ve Sinop’ta bol miktarda çıkar. Halk pazarlarında çok ucuza satılır. Ölümsüzlük Mantarı Reishi ile Kanlıca Mantarı’nın içindeki etken maddeleri hemen hemen aynıdır. Mantar aminoasit içeriği bakımından zengin oluşu nedeniyle yararlı bir protein kaynağıdır. En çok vejetaryenlerin besin tercihi arasında bulunan mantarlar, beslenmede hayati önem taşıyan elzem aminoasitleri içermektedir. Ayrıca, mantarda kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum, magnezyum, B1 vitamini, B2 vitamini, Niasin ve C vitamini bulunmaktadır. Mantarda bulunan bu vitamin ve minerallerin kaybolmaması için mantarların taze alınıp, bekletilmeden tüketilmesi gerekir.
Kanlıca Mantar tüketenlere Maranki Hoca’dan flaş uyarı. İdrar renginiz kan kırmızı olursa….
Prof. Dr. Ahmet Maranki: Bir porsiyon Kanlıca Mantarı yiyenlerin idrar renginin kırmızılaşması normaldır, bu durumla karşılaşılırsa korkulmaması gerekir. Zaten Kanlıca adıda bu durumdan kaynaklıdır.Çok tüketilince idrar kan rengi olur.
Peki Kanlıca Mantarı nasıl tüketilir? Kanlıca Mantarı yemek olarak kullanılmanın dışında haricen de kullanılır mı?
Prof. Dr. Ahmet Maranki: Bu mantarı her şekilde yiyecek olarak tüketebiliriz. Kavurması olur, yumurtalı pişirilir ve ya yemeği yapılır. Bir şey daha söyliyeyim eğer fazla ise salamurası yapılır ve uzun zaman sonra tüketilebilir. Salamurası ayrıca çok da lezzetli olur. Bütün bu kullanım şekillerini vatandaşlar bilirken ben pek bilinmeyen bir kullanımını da açıklayayım. Haşlanan mantarın suyu cilt güzelliği için kullanılabilir. Kanlıca Mantarını pişirmek üzere haşladığınızda bu suyu sivilcelerin tedavisi için yüzünüze sürebilirsiniz. Mantarın bütün besin değerinin geçtiği bu suyu cildinizin beslenmesi ve temizlenmesi için gönül rahatlığıyla yüzünüze sürebilirsiniz. Cilt ve yüz bakımında yararlı olan mantar suyunu bir pamukla sivilceli cilde sürülerek şifa bulabilirsiniz. ayrıca agrı ve romatizma içinde bu mantardan çeşitli kremler yapabilirsiniz. Ölümsüzlük mantarı Reishi için Uzakdoğu’ya gitmenize gerek yok Türkiye’de Kanlıca Mantarı var