Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

ŞEF CÜNEYT TEZEL – Peynirin Cenneti Hollanda Gastronomisi

ŞEF CÜNEYT TEZEL – Peynirin Cenneti Hollanda Gastronomisi
15.04.2021
897
A+
A-

Dünyanın her yerinde bir Türk şef vardır yazı dizimizin bu seferki konuğu Türkiye’de aşçı dendiği zaman ana vatanı olarak kabul edilen Mengenli Şef Cüneyt Tezel oldu. 5 yıl önce ailesiyle yolu Hollanda’ya düşen şef Cüneyt Tezel Hollanda Gastronomisi hakkında tecrübelerini düşüncelerini Aşçıhaber okuyucularımızla paylaştı.



Aşçıhaber internet sitesi olarak bana bu imkanı verdiğiniz teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.
5 yıl önce bir teklif üzerine ailemle Hollanda’ya geldim ve Türk mutfağını Bir Türk şef olarak Hollanda’da temsil etme onuruna sahip olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Memleketiminin en güzel illerinden biri olan ve Aşçılarıyla ünlü Bolu şehrinde doğdum, 1 erkek çocuk sahibiyim. Oğlumun da Hollanda’da okul hayatının burada devam etmesi ve dünya eğitim kültürü üzerine eğitim alması bir Türk vatandaşı adına ülkem adına büyük mutluluk yaşadığımı belirtmek isterim.

Hollanda, Türk vatandaşlarının yoğunlukla olduğu bir ülke olarak sözlerimin başında bahsedebilirim. Çok sayıda Türk Hollanda’da yaşıyor ve Türk mutfağı ve Türk ürünlerinin kolayca bulunan bir ülke olduğunu da sözlerime ekleyeyim.

Hollanda mutfağı için bir gastronomi harikası diyebilmek isterdim ama Hollanda yemekleri dünya gastronomisinde yüksek ülkeler gibi pek de öyle insanın ayağını yerden kesmiyor.

Elbet Hollanda’nın denemeye değer yerel lezzetleri var, özellikle de dünyada nam salmış Hollanda peynirine haksızlık etmek istemeyiz ama işin doğrusu mutfak olarak bir İtalya ya da Fransa gibi sadece yemek yenilmeye bile gidilen yerlerden olmaktan çok uzak.

 

Öte yandan Hollanda’da abur cuburlar keyifli tatil kaçamakları olabiliyor. Hollanda’nın meşhur birasının yanına patates kızartması Ayrıca, abur cubur kotanız dolduğunda kendinizi atabileceğiniz harika dünya mutfakları üzerine restoranlar var. Dünyanın en kozmopolit ülkelerinden biri olan Hollanda’da canınız Etiyopya yemeklerinden Tayland mutfağına ne denemek istiyorsa hepsini bulabilirsiniz. Belki yerel mutfağı ile çok iddialı olmasa da bulundurduğu envai çeşit yabancı mutfak açısından oldukça cazip bir yer.

Hollanda’nın haring, stamppot, erwtensoep gibi birçok yerel lezzeti var. Sosis çoğu yemeğin demirbaşı, her şeye bir sosis koyma eğilimlerini ben de pek anlayamadım.

Hollandalılar ringa balığına “haring” diyor. Asıl olayı balığın küp küp kesilmiş soğanların ve turşunun yanında çiğ yeniyor olması. Tuzla marine edilerek hazırlanıyor, bir nevi bizim lakerdamız gibi. Ekmekli veya ekmeksiz tercih edebiliyorsunuz. Haring’i asıl yeme şekli kuyruğundan tutup direk ağzınıza götürmek ama tabi ki öyle şeylere girişmeseniz de olur. Biz denizden babam çıksa yeriz olduğumuzdan Hollanda yemekleri arasında en sevdiğimiz bu oldu ama daha genel için konuşacak olursak Hollanda yemekleri gelenekselliğin dışında dünya mutfağına yansımış durumu yok diyebilirim.

 

 

Hollanda mutfağı özgünlüğü ve gelenekleri ile ünlüdür; balık hakkında çok şey var. Dünya genelinde peynir ve meyan likörlü tatlılarla ilişkilendirilir, ancak ulusal mutfaklar bu kabul gören kavramların ötesinde bir şeydir. İlk bakışta yerel yemekler pişirmek kolaydır. Yine de, turistlerin hazırlamaları gereken yüksek kalorili içeriğe sahipler. Şaşırtıcı bir şekilde, Hollanda mutfağının temeli, Yerliler, diğerlerini zaman kaybı olarak düşünerek basit ve hızlı yemekleri sever. Bu yüzden tütsülenmiş sosisli bezelye, bezelye çorbası veya ringa balığı ringa balığı hala popülerdir.

Hollanda’nın devlet yapısı ve siyasi hayatı

Hollanda birleşik bir krallıktır. Toprağın büyük kısmı Avrupa’da; ülke ayrıca Batı Hint Adalarında Antilleri ve Aruba adasını da içeriyor. Hollanda’nın modern nüfusunun çoğunda Kelt veya Germen kökleri vardır. Hollanda’da iki dil resmi olarak tanınmaktadır. Bunlar Hollandaca ve Frizce. …

Ünlü ringa balığı pişirmek için yalnızca Mayıs ile Temmuz ayları arasında yakalanan balık kullanılır. Hollandalılar kuyruk başında ve parçalara ayrılmadan bütün yiyorlar. Hollanda’da sosislere çok dikkat edilmektedir. Sebze yemekleri ile servis edilen füme sosisleri denemek zorunludur. Yalnızca Hollanda’da deneyebileceğiniz başka bir otantik yemek çorba kaşığıdır. Patates, brokoli, soğan, ıspanak vb. Farklı sebzelerden oluşan bir çeşit püresidir. Tedavi 16. yüzyılda icat edilmiştir. Bu çanak, basit ve yüksek kalorili, Hollanda mutfağının bir örneğidir.

 

 

Yüksek kalite ve benzersiz tatları nedeniyle tüm dünyada ünlü Hollandalı peynirlere özel dikkat gösterilmelidir. Her yıl, Hollandalılar ortalama 20 kg peynir yiyor. En ünlü çeşitler arasında Gouda, Edamer, Maasdam, Leiden, Grakaas, Roomano ve diğerleri bulunur. Gouda, 19. yüzyıldan beri Hollanda’da en popüler peynirdir. Bu tür, oldukça sağlam, hatta kuru, tutarlı ve tanınabilir kokusu vardır. Bir başka ünlü peynir Maasdam, büyük delikler ve doymuş tatlı kokulu tadıyla tanınır. Kimyon ve karanfil ile yapılan Leyden peyniri gibi baharatlı lezzetlerin hayranları. Roomano nadir ve en pahalı peynirlerden biridir; 4 yıldan fazla olgunlaşır.

 

Hollanderler tatlılardan çok hoşlanırlar. Burada en popüler ürünlerden biri küçük renkli lolipop olan monpazier şekerlemeler. Başlıca iki maddeden – tatlı ve tuzlu meyankökü pişirilir. Monpazier hediyelik eşyaları hemen hemen her mağazada bulunabilir. Bir diğer popüler tedavi sling-Gofretler. Bunlar yumuşak karamel dolgulu geleneksel yuvarlak Gofretlerdir.

 

Hollanda mutfağının tüm özelliklerini absorbe eden bir başka tatlı poffertjes’tir. Bunlar, karabuğday unu ve mayasından yapılmış bir şeyler. Yüksek kalorifik özelliğe sahiptirler ve genellikle soğuk günlerde kışın satılmaktadırlar. Çırpılmış krema, şurup veya çilek ile yenirler. Kesinlikle limburg pastasını meyve dolgusu ile denemelisin. Burası ülkenin en eski ve en otantik yemeklerinden biridir.

 


HOLLANDA’DA YAPTIĞIMIZ ORGANİZASYONLARDA GÜZEL İŞLERE
İMZA ATTIĞIMIZ ARKADAŞLARIMIZ



Hollanda, gastronomik tercihlerinde belirgin olan cimrilikleri ile ünlüdür. Görkemli yemekleri sunmak alışılmış değildir ve bayramdan sonra kalan yiyecekler genellikle atılır.

Evet meslektaşlarım sizlere Avrupa’nın ortasında bulunan minik bir ülkenin gastronomisini anlatmaya çalıştım. Bu vesileyle dünyanın her yerine yayılmış Türk insanlarımıza ve Türk meslektaşlarıma selamlarımı sevgilerimi gönderiyorum Ayrıca ramazan ayının bu ilk günlerinde bütün İslam aleminin mübarek ramazanlarını hayırlara vesile olmasını diliyorum.


CÜNEYT TEZEL
EXECUTİVECHEF
HOLLANDA



Kaynak: Aşçı Haber

YORUMLAR

  1. eskibirdost dedi ki:

    Belliydi böyle yerelere geleceği chef cüneyt tezel in harika bi anne baba(merhum) ve eşi var arkasında ve bir o kadar engin bilgi tecrübeleri başarılarınızın devamını dilerim bir .

    1. Ferdi dedi ki:

      Başarıların devamını dilerim…