Sizden Gelenler – Tokat Niksarlı Genç Aşçı 17 Yaşındayken Kendi Reçetesini Çıkardı
Tokat Niksarlı genç aşçı denemeleri sonucunda kendi reçetesini çıkararak farklı bir kuzu göbeği mantarı dolması reçetesi çıkardı.
Şu an 18 yaşında olan genç aşçı bir süre önce yaptığı deneme ve çalışmalar neticesinde kuzu göbeği mantarı dolmasının kendine has bir çeşidini yaparak reçetesini çıkardı.
Tokat Niksar Danişmend Gazetesi, Türk Aşçı Haberleri, 1001 Yemek Tarifleri gibi bazı site ve gazetelerde köşe yazıları da yazan genç aşçı Mert Diş, aşçılık mesleğine gönül verdiğini ve daha ileriye taşımak gayesinde olduğunu söyledi. Kendi reçetelerini yapmaya devam edeceğini belirtti.
Genç Türk mutfağı ve aşçılık mesleğini çok seven Mert Diş bu konudaki heyecanını bizlerle paylaştı. Mengenli aşçılar ve okuyucuların beğenisine sunmak istediğini bildirdi.
Sizden gelenler kategorimizde aşçılarımıza da yer vermeye, kendilerinin ürettiği ve keşfettiği yeni reçetelere de yer vermeye devam edeceğiz.
Türk Mutfağı sevdalısı Mert Diş’i tanıyalım;
“Benim adım Mert Diş 18 yaşındayım Tokat Niksar’lıyım. Gelecekte Türk mutfağı için akademik ve sektörel olarak hedefim 1 sektörel olarak bir çok şube ile taçlandirmak ve bu sektör restoranda Türk mutfağı eğitimleri vermek.
Akademik olarak bizim Temel başlangıç mutfağımız olan geleneksel Türk mutfağı üzerine Türk mutfağı yemekleri eğitimi ve öğretimi benden sonraki genç nesillere öğretmek amacı ile Türk mutfağının tarihsel amacını öğretmek.
Kendi kurumu açmayı planlıyorum. Ben Türk şeflerinden sayın Arda Türkmen şefi örnek alıyor. 15 yaşımda liseyi terk ederek 16 yaşında Halk eğitim bünyesinde çıraklık eğitimi aldım ve 3 ay sonra ise İzmir’de profesyonel aşçılık eğitimi aldım. 17 yaşımda Türk mutfağına ait “Kuru Kuzu Göbeği Mantarı Dolması” reçetesini çıkarmış bulunmaktayım. Çalışmalarımı sürdürüyorum. Ömrümün sonuna kadar da üretmeye devam edeceğim. Mesleğimi çok seviyorum.”
KURU KUZU GÖBEĞİ MANTARI DOLMASI TARİFİ
Malzemeler:
10 âdet kuru kuzu göbeği mantarı
2 Su Bardağı bardağı Pirinç
100 gram Yağlı kuzu kıyma
1 çay kaşığı tuz
1cay kaşığı karabiber
1cay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı PUL BİBER
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kuru reyhan
1 Yemek Kaşığı salça
⅔ Su Bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
Pirincimizin suyunu kaynatalım. Kaynayan suyu pirincin üzerine dökelim. 30 DK bekletelim. Bekletmemizin amacı şişip kendine gelmesidir. Sonra kuru kuzu göbeği mantarını yumuşatmak işlemine hemen başlayalım.
Kuru kuzu göbeği mantarını derin küçük bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilave edip 5 saniye bekletelim.
Ardından pirincimizin suyunu süzelim. Tuz, karabiber, pul biber, kimyon, kuru reyhan, kuru naneyi ilave edip salça ve zeytinyağı ile kıymayı ekleyip güzelce yoğurup karıştıralım. 5 saniye bekleyen mantarın kök kısmını ucundan keselim ve içini harçla doldurup tencereye dizelim zeytinyağını da ekleyerek altı kısık ateşte pişirelim. (22 DK)
İsterseniz sıcak isterseniz ılık servis edelim
Afiyet olsun.
Bu mantar yemeği, kanser hastalıklarına , kalp hastalıklarına ve göz hastalıklarına faydaları var. Ayrıca kalp hastalıkları olanlar da düzenli bir şekilde tüketmeleri öneriliyor.
Püf noktaları:
Mantar dolmasını fazla pişirmeyelim. Aksi halde eriyip yırtılabilir.
İçinin pişmesi için deneme yapabilirsiniz.
Hazırlama süresi: 45 dk
Pişirme süresi: 22 dk
Kişi sayısı: 4 / 6
Afiyet olsun…