Tafed, Anfaş’a damgasını vurdu
Osmanlı Mutfak Kültürü ve Tadım Günleri
Her tarafı yoğun sis ile kaplı İstanbul semalarından sonra Akdeniz’in güneşi Antalya’da doğdu. Masmavi güneşli bir Akdeniz gününde Anfaş 21.Uluslararası Gıda ve İhtisas Fuarı kapılarını yerli ve yabancı katılımcılara açtı. Fuar alanları, standlar, holler sahiplerini teker teker buldu. TAFED ise Anfaş’a damgasını vurdu.
Allah ne verdiyse en özel şekilde pişirmek, en güzel şekilde sunmak bizim için onurudur Osmanlı’dan günümüze çok değerli mutfağımıza sahip çıkmak en iyi şekilde tanıtmak için buradayız dedi büyük şef Manavgat Aşçılar Derneği Başkanı Mengen aşçılar diyarından yetişmiş eli öpülesi İsmail Karataş Usta. Onun büyüklüğü yüreğinde, alçak gönüllü tevazu sahibi kişiliğinde.
19-22 Şubat 2014 tarihler arasında Osmanlı Mutfak Kültürü ve tadım günleri etkinliği ile Osmanlı mutfağının ve yemek kültürünün yaşatılması için büyük bir özveri ile çalışan mutfağın sanatçıları ünlü şef Rahmi Yılmaz’ın çok çalışıyoruz, yaptığımızı yazıyoruz, yazdığımızı da yapıyoruz Alper Bey, diyerek bilimsel araştırmalar, raflar dolusu kitaplar her şeyimiz, gecemiz, gündüzümüz kalbimiz yolumuz Türk Mutfağına adanmış derken Necdet Polat, Ümit Uçar, Süleyman Cici, Emrah Köksal Sezgin, Battal Yıldırım ve ismi yazmakla bitmeyecek Türk mutfağının yıldızları Antalya’ya adeta akın ettiler. Yurtdışından gelen meslektaşları ve konuklarıyla bütünleştiler.
“Erenlere Selam Olsun
Canlara Can Feda” diyen
Mutfak Şefi Mustafa Erol ve arkadaşları Peygamberimizin (SAV),” yemeklerinizi aileniz ile birlikte yiyin çünkü o yemeğin bereketi vardır” diyerek Osmanlı Saray mutfağından hazırladıkları en güzel yemekleri sunmaya başladılar.
Türk’e selam ver sen yiyeceğini düşünme, misali neler yoktu ki sofralarında
Demir Hindibağı Şerbeti,
Kızılcık Şerbeti
Hünkar Beğendi,
Mevlevi pilavı
Mutancana,
Darüzziyafe Köftesi,
Eğin Piyazı,
Dövme Salata,
Patlıcanlı Bulgur Plavı,
Saray Usulü Mahmudiye,
Pirihu,
Çerkez Tavuğu,
Çiröz,
İncir Dolması,
Limonlu İrmik Tatlısı…
Ve böyle başladı Türkiye Aşçılar Federasyonu önderliğinde Manavgat Aşçılar Derneği ve Alanya Aşçılar Derneği tarafından birlikte organize edilen “Osmanlı Mutfak Kültürü ve Tadım Günleri Etkinliği”.
İsmail Karataş Usta, Berhudar olun oğullarım, kızlarım diyerek genç aşçıların yanaklarını okşadı.
Anfaş’ın Yıldızı TAFED Başkanı Zeki Açık’öz
Türk mutfağının önderi her gittiği yerde dikkatleri üzerine çeken, ilgi odağı olan ismi Zeki Açıköz Fuara katılan 7 den 70’e herkes ile ilgilendi. Tek tek standları gezdi, hayırlı oldun dedi genç meslektaşlarına kol kanat oldu. Ekmek İsrafını Önleme kampanyasından TAFED’in sosyal sorumluluk anlayışına varana dek tüm detayları dile getirdi. Öz’ünü sözünü esirgemedi bizler bugün aramızda olmayan ama hep bizimle olduğunu hissettiğimiz rahmetli duayen ustalarımızın emaneti bir mutfağın temsilcileriyiz.
Osmanlı’dan günümüze gelen soylu Türk mutfağının ve Anadolu’nun çok yönlü ve zengin mutfağını geleceğe taşımak için “biz” olmanın bilinciyle emin adımlarla yolumuza devam ediyoruz. Osmanlı Mutfak Kültürü ve Tadım Günleri Etkinliğinde emeği geçen herkese sonsuz sevgi saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Bol lezzetler olsun…