Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

TAFED Başkanı Zeki Açıköz: “Kendi topraklarımızdaki zengin ürünlere sahip çıkmalıyız”

TAFED Başkanı Zeki Açıköz: “Kendi topraklarımızdaki zengin ürünlere sahip çıkmalıyız”
28.02.2015
530
A+
A-

 

22. Anfaş Food Product Fuarı 22-28 Şubat 2015 tarihleri arasında Antalya Expo Center’da gerçekleşiyor. Fuar kapsamında Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) tarafından düzenlenmekte olan “Ülkeler Arası Yemek Kültürü Etkinliği” çeşitli workshop’larla ziyaretçilere keyifli dakikalar yaşatıyor. TAFED Başkanı Zeki Açıköz, Türkiye gastronomisine, turizmine ve gıda sektörüne hizmet etmeyi hedefleyen bu etkinlikle ilgili FoodinLife’a konuştu.

 

Farklı lezzetler yaratmayı hedefleyen Ülkeler Arası Yemek Kültürü Etkinliği, 22. Anfaş Food Product Fuarı’nda gerçekleşiyor. Türk ve yabancı şeflerin bir araya gelerek workshop’larla farklı yemek kültürlerini sentezlediği bu etkinlik yeni tatlara yelken açmayı hedefliyor.

 

2016 tüm dünyada bakliyat yılı olarak duyuruldu

Bu keyifli gastronomi buluşmasının yaratıcılarından TAFED Başkanı Zeki Açıköz etkinlik hakkında şunları söyledi: “Tarım Bakanlığının katkıları/çalışmalarıyla ve Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılı tüm dünyada bakliyat yılı ilan edildi. İlerleyen dönemlerde bu daha çok basında yer alacak. Ülkeler Arası Yemek Kültürü Etkinliği’nde de bu sebeple ağırlıklı olarak bakliyatla ilgili yemekler yapılıyor. Konu bakliyat olunca da pazar liderlerinden biri olan Yayla’dır. Yayla ile birlikte biz de bu bakliyat yılına katkıda bulunmak istedik. Kendi ülkemizin köylerinde, kasabalarında ve şehirlerinde değişik kültürlerle ilgili yapılan lezzetlere yer veriyoruz. Bununla ilgili bir yemek kitabı da yaptık. Biz de burada Yayla ile birlikte bakliyatla yapılabilecek farklı sunumlar, değişik tatlar yaratıyoruz. Fasulyeli pastadan tutun Yörük sütlacına kadar farklı tatları sunuyoruz.”

 

“Kendi topraklarımızdaki zenginliklere değer vermeliyiz”

Her daim Türkiye mutfağının ve ürünlerinin tanıtımı için çalışmalarını düzenleyen TAFED, Ülkeler Arası Yemek Kültürü Etkinliği’nde de aynı tutumu sürdüyor. Açıköz, temel misyonlarının Türk yemeklerinin Türkiye ürünleriyle yapılmasını sağlamak olduğu FoodinLife’a iletirken şu açıklamada bulundu: “Bizim misyonumuz zaten Türk yemeklerini Türkiye ürünleriyle yapılmasını sağlamak.Yurt dışında insanlar kendi yemeklerini kendi ürünlerinden yaptırmak için çaba sarf ediyorlar. Biz de kendi ürünlerimize sahip çıkabilmek adına hem de ekonomiye katkıda bulunması bakımından bu konuya büyük önem veriyoruz. Herkes kendi topraklarındaki zenginliklerine değer vermeli. Bu çok önemli bir husus.”

 

“Türk mutfağına yenilikler katmamız lazım”

Tarihe ve geleneklere sahip çıkarken yenilikler de katmak gerektiğini vurgulayan Açıköz, “Bizim Türk mutfağında hem mevcutu korumamız hem de yenilikler katmamız lazım. Dolayısıyla çalışmalarımız tamamen bu yönde. Amacımız; çağa ayak uydurabilmek ve eskiden miras kalmış geleneklerimizi yeni nesillere doğru bir şekilde aktarabilmek. Eğer zaten buna sahip çıkarsan Türk mutfağının dünyada bilinmemesi gibi bir durum olmayacak. Bugün dünyada kebap ve döner ülkesi olarak tanınıyoruz. Oysaki Türk mutfağında birçok zenginliğimiz var. Bunun dünyada bilinmesi gerekiyor” dedi.

 

“Türk yemekleri Türkiye ürünleriyle yapılsın”

“Hem yemeklerimiz tüm dünyada bilinsin istiyoruz hem de dünyanın farklı yerlerinde yapılabilecek Türk yemekleri kendine özgü ürünlerle yapılsın istiyoruz ve bunu teşvik etmeye çabalıyoruz” diyen Açıköz, “Bizim kendi ürünlerimize sonuna kadar sahip çıkmamız gerekiyor. Bizler aşçı olduğumuz için bize düşen görev de budur. Değerlerimizi en iyi şekilde tanıtmamız gerekiyor. Genç nesile kültürel aktarımlarımızı iyi yaparsak, yemeklerle ilgili bir standart gözetirsek ve yerel ürünlerimizi korursak zaten Türk mutfağı daha iyi olacaktır. Ürünlerdeki standart da çok önemli. Diyelim bir yerden peynir alıyoruz. Ben şef olarak bir sene sonra gittiğimde aynı ürünü bulmak isterim. Bu çok önemli. Ürün standartındaki kalitesine inandığımız firmalarla çalışmalarımızı yapıyoruz. Yayla da kendi alanında bunu başarılı bir şekilde yapan bir firma bu sebeple bakliyat konusunda Ülkeler Arası Yemek Kültürü Etkinliği’nde Yayla ile birlikte çalıştık” açıklamasıyla sözlerini sonlandırıyor.

 

Kaynak: food life .com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.