Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’in ünü, Fatih’in İstanbul’u fethi ile başlar

Mengen’in ünü, Fatih’in İstanbul’u fethi ile başlar
06.05.2014
769
A+
A-

Mezuniyet Törenleri Coşkuyla Başladı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde (AİBÜ) mezuniyet coşkusu başlıyor. Bu yıl ilk kez her fakülte, meslek yüksekokulu ve yüksekokulun ayrı ayrı yapacağı mezuniyet törenlerinin ilki Mengen Meslek Yüksekokulu’yla başladı. İzzet Baysal Kültür Merkezinde düzenlenen törende, Aşçılık Programı 16’ncı dönem mezunu 80 öğrenci, aşçılık yemini ederek mesleğe adım attı.

 

İlk Tören Mengen MYO Mezunları İçin Yapıldı

 

Törenin açılış konuşmasını yapan Mengen MYO Müdürü Doç. Dr. Nihal Doğan, yüksekokulun kuruluşunun 17’nci yılında 16’ncı mezuniyet törenini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Mengen MYO’nun 1997 yılından bu yana aşçılık sektörüne 500 aşçı başı kazandırdığını vurgulayan Doç. Dr. Doğan, “Yüksekokulumuz Türkiye’de ön lisans düzeyinde açılan ilk aşçılık okullarından biridir. Sadece profesyonel aşçılık alanında şu anda 160 öğrenciye eğitim vermekteyiz. Meslek yüksekokulumuzun alanında uzman, sektör deneyimine sahip, akademisyen şeflerden oluşan kadrosu Türkiye’nin ekonomisine nitelikli ara insan gücünü yetiştirmektedir. 2 yıllık aşçılık eğitimi süresince öğrenciler, mutfak sanatının ve gastronomi biliminin bütün inceliklerine sahip, nitelikli şefler olarak yetiştirilmektedir. Bugün okulumuzdan mezun yüzlerce aşçı başı Dünya’nın her yerinde çalışmakta, hem Ülkemizi ve Türk mutfağını hem de Üniversitemizi ve yüksekokulumuzu başarıyla temsil etmektedirler.” diye konuştu.

 

‘Saray Mutfağı Zamanla Mengenli Aşçıların Yetiştirildiği Okula Dönüştü’

 

Konuşmasında Mengen’in aşçılık tarihine de değinen Doç. Dr. Doğan, “Her haneden bir aşçı çıkaran Mengen’in ünü, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettikten sonra saray aş hanesini Mengenli Yakup Ağa adlı bir paşaya kurdurmasıyla başlar. Zaman içinde saray aş hanesi ve mutfağı Mengenli aşçıların yetiştirildiği bir okula dönüşür ve buradan yetişen aşçılar büyük kentlerde ve bütün Osmanlı kentlerinde aşçılığı ele alarak üne kavuşurlar. Atatürk’ün aşçıları da Mengenlidir.” şeklinde konuştu.

 

Prof. Dr. Doğan, mezunlarımızın profesyonel mutfak şefleri olarak yurt dışında sadece döner ve kebapla bilinen Türk mutfağı tabusunu yıkacağına ve Türk mutfak kültürünü, zenginliğini ve geleneklerini Dünya’ya tanıtacağına emin olduğunu da sözlerine ekledi.

Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut ise Mengen’in aşçılık mesleğinde Türkiye ve Dünya’da çok önemli bir marka ilçe olduğunun altını çizerek, bunda emeği geçen Üniversitemize, Meslek Yüksekokuluna ve öğretim elemanlarına teşekkür etti.

 

‘Aşçılıkta Mengen Markası’

 

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun ise ‘Mengen aşçılıkta bir marka’ dediği konuşmasında Üniversitemizin bu markayı çok daha ileriye götürme çabası içinde olduğunun altını çizdi. Mengen’in gastronomi alanında sadece Türkiye’de değil Dünya çapında bir eğitim merkezi olma hedefine koştuğunu ifade eden Coşkun, “Mengen’de 2 yıllık Aşçılık programı ile birlikte 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri de eğitimlerini sürdürüyor. İnşallah bir sonraki adımda aşçılıkta hem yüksek lisans hem doktora çalışmaları yapılacak.” dedi.

 

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise Üniversitemizin Mengen’de süratli şekilde mektepli aşçılar yetiştirdiğine dikkati çekerek, “Birçok yarışmada mektepli aşçılarımız alaylıların arkasında kalmıyor, önlerine geçiyor. İş bulma konusunda da hiç problemi olmayan bir meslek. Gastronomi bölümüyle birlikte bu marka artık tamamen tescillenmiş olacak ve önümüzdeki yıllarda Türk mutfak sanatı deyince Bolu Mengen markası tam yerine oturmuş olacak.” diye konuştu.

 

Aşçılık Yemini Ettiler

 

Konuşmaların ardından öğrenciler Öğretim Görevlisi Fuat Bayram’la birlikte Aşçılık Yemini ettiler. Yeminden sonra dönem üçüncüsü Görkem Göklüoğlu’na Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut, dönem birincisi Erhan Gelmez’e ise Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından mezuniyet belgeleri verildi. Dönem ikincisi Burak Peltek ile yüksekokulun tek yabancı öğrencisi Uygur Türkü asıllı Çin vatandaşı Reilai Abulimiti’ye mezuniyet belgeleri Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun tarafından verildi. Öğrencileri tebrik eden Rektör Coşkun, yabancı öğrencimizi 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünde eğitim alması için Üniversitemize davet etti. Törende diğer öğrencilere de mezuniyet belgeleri Doç. Dr. Nihal Doğan ile öğretim elemanları tarafından verildi.

AİBÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik AD öğrencilerinin verdiği konserin ardından Köçeklerin geleneksel oyunları sergilendi. Tören, öğrencilerin havaya kep fırlatmalarıyla sona erdi.

 

Törende ayrıca bir süre önce Muğla’da düzenlenen Uzak Doğu sporları yarışması Muay Thai şampiyonasında Üniversitemizi temsil eden ve gümüş madalya kazanan Muhammedsalam Karatov ile bronz madalya kazanan Bilal Zeybek’e ödülleri Rektör Coşkun tarafından verildi.

Köroğlu Gazetesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.