Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Gastronominin kalbi Mengen’de; Aşçılık Kampı’nda atıyor

Gastronominin kalbi Mengen’de; Aşçılık Kampı’nda atıyor
29.04.2016
1.057
A+
A-
Gastronominin kalbi Mengen’de; Aşçılık Kampı’nda atıyor
“Daha güçlü bir aşçılık için!” sloganı ile yola çıkan Aşçılık Okulu Mezunları Derneği (ASOMDER) Mengen Kaymakamlığı, Mengen Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mengen Aşçılar Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Öztiryakiler Endüstriyel Mutfak ortaklığı ile bu yıl ikincisi düzenlenen Ulusal Aşçılık Kampı 20- 30 Nisan tarihleri arasında düzenleniyor. 2. Ulusal Aşçılık Kampı’nda lise ve üniversite kategorisinde eğitim gören gastronomi ve mutfak sanatları öğrencileri sektörün profesyonelleri ile bir araya geliyor.

20 Nisan’da başlayıp 10 gün süren 2.Ulusal Aşçılık Kampı’  30 Nisan Cumartesi günü son buluyor. Bu süre zarfında aşçılık meslek lisesi öğrencileri ve 42 üniversitenin  “Aşçılık”, “Gastronomi”, “Gastronomi ve Mutfak Sanatları”, “Mutfak Sanatları ve Yönetimi”  programlarında bulunan öğrencileri,  akademisyenler, profesyonel şefler ve sektör profesyonelleriyle bir araya geldi.

Aşçılık Okulu Mezunları Derneği (AŞOMDER) Mengen Kaymakamlığı, Mengen Belediyesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mengen Aşçılar Mesleki Teknik Anadolu Lisesi ve Öztiryakiler Endüstriyel Mutfak’ın bir araya gelerek hayata geçirdiği bu önemli etkinlikte Türkiye’nin önemli firmaları taşın altına elini koymaktan geri kalmadı.
Eğitimlerin ana gıda destekçileri Ekol Gıda, Pınar Profesyonel, Üçelli Et, Nestle Profesyonel ve Vizyon Gıda olurken içecek ana destekçisi  Coca Cola, üniforma destekçisi  White Uniform, eğitim destekçisi Duru Bulgur, Gedik Piliç, İmren Marmara, Komili ve Barilla, profesyonel temizlik&hijyen destekçisi  Sealed Air, ürün destekçileri  Bekir Hoca, Berrak Gıda, Of Çay, Hazz Macaron, Çerez Pazarı, FFS Tarım, Wood in Food ve Lorjaune oldu.

Lise ve Üniversite kategorilerinde eğitimlerin gerçekleştiği etkinlikte üniversite öğrencilerine verilen eğitimlerin ilk gününde  Tolga Özkaya ve Erol Varlık, Barilla’nın desteklediği eğitimlerinde öğrencilere makarna ve hamur işleri konusunda bildiklerini aktardı.

Gürcan Gülmez ve Sadık Ünal ise İmren Marmara desteği ile deniz ürünleri konulu uygulamalı dersleriyle öğrencilerle bir araya gelirken, Burhan Yılmaz ve Okan Aydemir Duru Bulgur ve Ekol Food desteği ile öğrencilere bulgur ve kinoa konulu uygulamalı eğitim verdi.

Nihat Sancar, Hasan Ali Karabulut ve Hüseyin Güven öğrencilere sushi yapımını uygulamalı olarak aktarırken. Sushi dersinin ise destekçi firmaları Ekol Food  ve İmren Marmara oldu.

Uygulamalı eğitimler  sonrasında Duru Bulgur’un düzenlediği bulgur eğitiminde Duru Bulgur Pazarlama ve Halkla İlişkiler Şefi Ayşe Sarımehmet öğrencilerle bulgurun tarihini, çeşitlerini, özelliklerini, sağlığa faydalarını ve mutfaklarda nasıl tüketildiğini paylaştı. Ayşe Sarımehmet konuşmasını ‘Bulguru sahiplenin, geleneğine sahip çıkmayan evrensel olamaz’ diyerek tamamladı.

Son bulan eğitimden sonra Aşçılık Kampı’nı yerinde takip etmek için Mengen’de bulunan FoodinLife Gastronomi Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Gökmen Sözen ile hatıra fotoğrafı çektirdiler. Sözen’le gastronomi sektörüne dair sohbet etme imkanı yakaladılar.

2. Ulusal Aşçılık Kampı Üniversiteler Eğitim Koordinatörü Murat Dağlıoğlu ”Burada amaç Türkiye’deki  gastronomi ve mutfak sanatlarında, aşçılık programı öğrencileri  ve  öğretim görevlilerinin vizyonlarını bir üst seviyeye taşımaktır. Burada gastronominin profesyonelleri ile onları bir araya getirerek iletişimlerini sağlamak. Ayrıca Türkiye’nin 42 üniversitesini bir araya getirerek de kendi aralarında etkileşimi sağlamaktır dedi

1.gün eğitimlerinin son bulmasının ardından eğitmen şeflerin mangal başına geçerek kendi elleri ile hazırladığı, burger köfte, balık köfte, kasap köfte, ızgara tavuk ve falafel öğrencilerle paylaşıldı.

2.gün eğitimlerinde ise birinci gün mutfak eğitimleri tekrar ederken 27 Nisan Çarşamba günü Türk mutfağının ve aşçılığın en önemli isimlerinden Aşçılar Derneği’nin kurucusu, Türkiye’de aşçılığı ve eğitimi aynı çatı altında birleştiren bu anlamda Mengen Aşçılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kurulmasını sağlayan, Türk mutfağını dünyaya tanıtmada önemli işlere imza atan aşçılık mesleğinin efsanesi Aydın Yılmaz, ASOMDER Başkanı Levent Demirçakmak, Aşçılık Kampı Düzenleme Kurulu, akademisyenler ve öğrencilerle birlikte kabri başında anıldı. 2. Ulusal Aşçılık Kampı Düzenleme Kurulu Üyesi Berker Çiftçi genç aşçılara Aydın Yılmaz’ın önemini hatırlattı.

Anma ziyareti haricinde eğitimlerin 3. Günü 27 Nisan Çarşamba gününde etkinliğe destek veren firmaların eğitimleri gerçekleşti.
Etkinliğin ana gıda destekçilerinden Komili adına Ana Gıda Kalite Kontrol Müdürü Aysun Stenvik  eğitiminde; öğrenciler, zeytin ve zeytinyağı hakkında bilgilendirildi ve zeytinyağı tadımı gerçekleştirildi.  Tadım sonrasında merhum sinema sanatçısı Tuncel Kurtiz’in de yer aldığı zeytin ve zeytinyağı konulu kısa film öğrencilere gösterildi. Film sonunda Tuncel Kurtiz öğrenciler, akademisyenler ve eğitmen şefler tarafından anıldı.

2.Ulusal Aşçılık Kampı’nın temizlik ve hijyen destekçisi Sealed Air Diversey Care hijyen eğitiminde  öğrencilerle bir araya geldi.  Sealed Air Diversey Care Teknik Müşteri Hizmetleri Eğitim Direktörü Velaaddin Kılıç, hijyen ve sanitasyon ürünleri hakkında bilgi paylaşımında bulunarak öğrencilere ve öğretim görevlilerine eğitim verdi. Kılıç, eğitim sonrasında öğrencilerin sorularını cevapladı.

2.Ulusal Aşçılık Kampı’nın hem proje ortağı hem de mutfak ekipmanları ana destekçisi Öztiryakiler Endüstriyel Mutfak, öğrencilerle mutfak ekipmanları konulu dersinde Öztiryakiler Endüstriyel Mutfak Ar-Ge Mühendisi Suat Sezer eşliğinde bir araya geldi. Sezer geleceğin aşçılarından ürünleri hakkında görüşler almayı ihmal etmedi.

Eğitimler sonrasında sokak lezzetleri etkinliği gerçekleştirilerek öğrencilerle paylaşıldı. Sokak lezzetleri temasında, kokoreç, kumru, tavuk döner, midye dolma hazırlandı

Etkinliğin 4. Gününe geçildiğinde ise prinç eğitimi Ekol Food  gıda desteği Şef Özay Akar ve Şef Seçkin Demir eğitmenliğinde gerçekleşti. Ekol Food Pazarlama Müdürü Bahar Gülbeyaz pirinç tedariği hakkında öğrencilere bilgi verirken Şef Özay Akar ve Şef Seçkin risotto, yaban pilavı, Türk pilavı ve stir fried rice yapımını gösterdi.

Üçelli Et gıda desteği ile Şef Hasan Fehmi Peker ve Ali Özturan eğitiminde ise öğrencilere kuzu eti hakkında bilgi verilirken kuzu incik ve kuzu küşleme hazırlandı.

4. gün eğitimlerinde bir diğer konu ise kanatlılar oldu. Şef Cihan Çetinkaya ve Şef Erdem Dönmez eğitmenliğinde hindi, ördek, tavuk üzerinde kesim teknikleri ve pişirme metotları gösterildi. Eğitimin ana gıda destekçiliğini ise Pınar Profesyonel, Ekol Food ve Gedik Piliç üstlendi.

Şef Ercan Soylu ve Şef Nihat Demiralp’in dana eti üzerine verdiği eğitimin gıda destekçisi ise Üçelli Et oldu Şefler dana kaburga, dana bonfile, dana antrikotta kesim teknikleri ve pişirme metotlarını öğrencilere uygulamalı olarak gösterdi.

4.gün mutfak eğitimleri sonunda Nestlé ile Sağlıklı Yaşam” eğitiminde Nestlé Professional Beslenme Sağlık ve İyi Yaşam Müdürü Diyetisyen Ceren Batmaz Sarı sağlıklı yaşam ve beslenme konulu söyleşisinde  katılımcıların vücut kitle endekslerini öğrendi. Daha sonra uygun porsiyonlama ve ölçülerden bahsederek Nestlé Professional ürünlerinin düzenli beslenmeye bir  zararı olmayacağını da sözlerine ekleyerek programı sonlandırdı.

2. Ulusal Aşçılık Kapmı’nın 4. günün akşam yemeğinde Öztiryakiler Endüstriyel Mutfak Yönetim Kurulu Üyesi Tahsin Öztiryaki, öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte akşam yemeğinde buluştu. Aşçılık Kampında bulunduklarından böyle bir projenin hayata geçmesinde emekleri olduğundan dolayı memnuniyetlerini dile getiren Tahsin Öztiryaki aşçılık mesleğini ve geleceğin aşçılarını desteklemekten mutlu olduklarını dile getirdi. Öztiryaki, ayrıca ASOMDER Başkanı Levent Demirçakmak ve ASOMDER yönetim kuruluna böyle bir projeyi geliştirdikleri için teşekkürlerini iletti.

Aşçılık Kampı’nın 5.günü 29 Nisan Cuma günü bir önceki gün mutfak eğitimleri tekrarlanırken gün sonunda barbekü partisi ve kuzu çevirme gerçekleştirilecek.

Yaşar Birleşik Pazarlama EDT Pazar Geliştirme Müdürü Murat Kalender ise FoodinLife’a yaptığı açıklamada  2.si düzenlenen Ulusal Aşçılık Kampı’na Pınar Profesyonel olarak bu sene de destek vermekten gurur duyduklarını açıklarken ASOMDER’e öğrencilere vermiş oldukları destekten ötürü de teşekkürlerini iletti. Kalender geleceğin gastronomlarının hayatına bir şekilde dokunmak ve onlara destek olmak için burada olduklarını belirtirken bu organizasyonun yıllar boyunca gelişerek devam etmesi için de ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi. Ayrıca oyuncu ve sunucu Anıl İlter’in  30 Nisan Cumartesi akşamı gerçekleşecek gala gecesinde sunuculuk yapmasının yanında öğrencilerle bir söyleşi yapacağını da belirtti.

2.Ulusal Aşçılık Kampı’nın ana gıda destekçilerinden FFS Tarım  Yöneticisi Tahsin Demir bir öneri üzerine kampa katıldıklarını ve  sebze, meyve ürünleriyle destek olduklarından ötürü mutlu olduklarını açıkladı. Kurdukları standla da ziyaretçilere ve katılımcılara ürünlerini ikram ettiklerini belirtti. Demir kamp’ın eğitici ve öğretici ögeler barındırmasının yanında  gençler için renkli bir kamp olduğunu da sözlerine ekledi.

2.Ulusal Aşçılık Kampı 30 Nisan Cumartesi günü yabancı şeflerin katılacağı panel programı, Ceyhun Yılmaz söyleşisi , kampa katılan öğrencilere diplomalarının verilmesi ve gala yemeği ile son bulacak.

   Food İn Life
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.