Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

En iyi susam yemeği için yarıştılar

En iyi susam yemeği için yarıştılar
21.04.2016
566
A+
A-

En iyi susam yemeği için yarıştılar

 

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu ve Tafed Manavgat Aşçılar Derneği iş birliği ile 4. Geleneksel Susam Ürünleri Yarışması” yapıldı. Dereceye girenlere ise ödülleri yarışma sonrasında Manavgat protokolü tarafından verildi.

 

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu ve Tafed Manavgat Aşçılar Derneği iş birliği ile 4. Geleneksel Susam Ürünleri Yarışması” yapıldı. Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulunda yapıldı.

Yarışmaya Manavgat Kaymakamı Nazmi Günlü, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, MESO Başkanı Hasan Çelik, Servisçiler Odası Başkanı Mahir Çınar, Bakkallar Odası Başkanı Abdullah Akça, Şoförler Odası Başkanı Mahmut Şafak, MZO Başkanı Rasim Metin, İlçe Milli eğitim Müdürü Muammer Sarıdemir, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yeşim Travoğlu Demirtaş, İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Baturalp Eliçevik, MAD Başkanı İsmail Karataş, İlçe Sağlık Müdürü Aşur Eker, Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Tevfik Yoldan katıldı.

Türk mutfağı yemekleri, başlangıç yemekleri ve Manavgat yöresel yemekleri kategorilerinde gerçekleştirilen yarışmada jüri üyelirinin değerlendirmesini ardından dereceye girenlere ödülleri verildi. Ödül töreninde konuşan Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Hacer Bakır Sert:”Ülkemizde susam ekim alanları ve dolayısıyla susam üretimimiz yıldan yıla düşüş göstermektedir.

Susam tohumuna olan ihtiyacımız ise başta tahin olmak üretiminde kullanılmak üzere neredeyse iki katına çıkmıştır. Tane büyüklüğü rengi ve içerdiği yağ oranı açısından çok değerli olan Manavgat susamı ile ilgili iş birliği içerisinde yapmış olduğumuz faaliyetler neticesinde üretimin bir nebze arttığını görmek mutluluk verici. Can damarımız olan turizm yanında önemli tarımsal değerlerimizi de yaşatmak hepimizin ortak sorumluluğu. Bu süreçte Manavgat susamını tanıtımı için yüksek okulumuzda her yıl geleneksel olarak organize ettiğimiz susam ürünleri yarışmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu yıl 4. sünü gerçekleştirdiğimiz yarışmada profesyoneller, ev hanımları ve öğrenciler ayrı ayrı kategorilerde emeklerini sergilediler. İçerdiği zengin mineral ve vitaminler yardımıyla diyabetten, anemi hastalığına, kalp damar sağlığından kanser önleyici özelliğine kadar çok geniş bir yelpazede sağlığımıza katkıda bulunan susamımız Osmanlı sofrasını süsleyen Manavgat Susamı ürünlerinde ham madde olarak kullandılar. Ben yarışmamızın ilçemize hayırlı olmasını diliyor ve MAD başkanı İsmail Karataş’a, Aşçılık Programı Öğretim elemanlarımızdan Öğretim Görevlisi Özcan Utar, Öğretim Görevlisi Fehmi Öz’e, Trandy Oteller Kalite Koordinatörü Hamza Yalçın’a, akademik idari tüm tüm personelimize, Azimhan Ticarete, Güllük Ekmek Fırınına teşekkür ediyorum” dedi. Tafed Manavgat Aşçılar Derneği Başkanı İsmail Karataş ise: “Tafed Başkan Yardımcısı ve Manavgat Aşçılar Derneği olarak Manavgat Yüksekokul ile ortaklaşa düzenlediğimiz Susamlı Ürünlerden Yapılan Başlangıçlar, (soğuk yemekler) Türk Mutfağı,{profesyonel} Ev hanımları (yöresel) kategorilerinde olmak üzere üç dalda yarışmayı tertipledik, 2015 yılında yapmış olduğumuz yarışmanın bütün yemekleri reçetelendirerek kitapçık haline getirdik. Manavgat için gastronomi dalında öyle yapacağımız işler var ki, sizler bizlere yardımcı olun Manavgat’ımızın turizm hizmetini on iki aya yayalım tüm çalışanlarımızda yararlansın, esnafımızda yararlansın. Yurdumuzun cennet köşesi Manavgat’ımızda neler olmaz ki.

Değerli sivil toplum kuruluşları üyeleri yöneticileri ve başkanları; Üzülerek belirtmek istiyorum ki toplum arasında derneklerin ve yöneticilerinin itibarı hak ettiği yerde değil. Oysaki bu görev halka hizmetin en uç noktasıdır. Eminim ki yöneticilerin birçoğu bu yolda hem parasını hem zamanını karşılıksız harcamaktadırlar. Sevgili gençler; Dernek adı altında yapılan tüm uğraşların amaçlarından biriside sizlerin toplum içinde gelecekte daha güçlü ve söz sahibi bireyler olmanızdır. Yönetilen değil yöneten olmanızdır.

 

SİZLERİN İÇİNDE OLMADIĞI BİR DERNEK BALSIZ BAL KOVANINA BENZER.

 

Sizler okuyup doktor olabilirsiniz avukat alabilirsiniz iş adamı yâda siyasette önemli bir yerde olabilirsiniz eğer geçmişinizle kopuk olursanız, geleceğe doğru bakamazsınız ve Bu kültürü de geleceğe taşımak imkânsız olur.

 

KÜLTÜR BİR TOPLUMUN GEÇMİŞLE OLAN BAĞI GELECEĞE YÖN VEREN KILAVUZUDUR

 

Yapmış olduğumuz Altın Susam’ olarak da bilinen Manavgat susamının 15’inci yüzyılda Osmanlı Saray mutfağında kullanıldığını saray mutfağında susamdan yapılan tatlı ve tahinin Manavgat’tan gittiğine dair bazı belgelerin arşivlerde bulunduğu bilinmektedir. Annelerimizin yemekleri il e yarışan, profesyonel olarak katılımlarını sağlayan,okulunu okuyup gastronomiye hizmet veren değerli öğrencilerimize çok teşekkür eder başarılarının daim olmasını dilerim”  Dedi

 

Yapılan konuşmaların ardından dereceye girenlere ödülleri verildi.

 

Manavgat Yöresel Yemekleri Ev Hanımları kategorisinde

 

Nermin Gök birinci, Selda Kaya ikinci ve Ayşe Çelik üçüncü oldu.

 

Türk Mutfağı Otel restorant Çalışanları kategorisinde ise;

 

Ergün Çetinkaya birinci, Sezer Işık ikinci ve Emiş Aydın üçüncü oldu.

 

Başlangıç yemekleri öğrenci kategorisinde;

 

Bayram Turgut birinci, Şükrü Kıyakçı ikinci, Ethem Can Çakmak ise üçündü oldu.

 

(Haber Merkezi)

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.