Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

FRANSA’DA MENGEN’Lİ AYDIN DEMİR’E YILIN ŞEFİ ÖDÜLÜ

23.02.2013
970
A+
A-

Aşçılar diyarı Mengen’den yetişen değerlerden Gökçesu Beldemizden Eski aşçılık Derneği Başkanı Durmuş Çetin’in yeğeni Aydın Demir Fransa’da yılın şefi seçildi.Emirler Köyünden olan aşçımızı başarılarından dolayı tebrik ediyoruz.Mengen’den yetişen lezzet ustalarının akademik eğitimle daha fazla başarılarda imzaları olacağını biliyoruz.     Dünya aşçılar başkenti olarak kabul edilen Lyon şehrindeki aşçılar topluluğu olan ‘Les Toques Blanches du Monde’ tarafından Divan İstanbul Otel Aşçıbaşı Aydın Demir, yılın şefi seçildi. Türk mutfağını en iyi şekilde tanıtıp, bu ödülü aldığını belirten Aydın Demir sorularımızı yanıtladı.   Bu ödül hangi çalışmalarınızdan dola-yı size verildi? Fransa’nın Lyon kentinde yaşayan Türk iş adamlarının kurduğu “CAFT” isimli dernek¬ten bana bir etkinlik organizasyonu tekli¬fi geldi. Bu derneğin hedefi yurt dışında ol¬dukça yanlış lanse edilen Türk mutfağı¬nı Fransızlara tanıtmaktı. Bunun için de bir gece düzenlemek istiyorlardı. Bunun için Türkiye’de bir araştırma yapıyorlar ve her¬kes Türk mutfağını en iyi benim yapabile¬ceğimi söylüyor. Bana geldiler ve benim de çok hoşuma gitti. Çünkü benim en büyük arzum Türk mutfağını en iyi şekilde Dünya¬ya tanıtmaktı. Bu organizasyonu bir fırsat olarak gördüm, memnuniyetle yaparım de¬dim. Lyon’daki davet için Divan Oteli şefle¬ri ve başkanı olduğum Avrasya Aşçılar Der¬neği şeflerini de organize ederek dokuz kişi¬lik bir ekip oluşturduk. Türk tatları ile hazır¬lanmış dengeli bir menü hazırladık. Başka restoran ve otellerden de seçtiğimiz şefleri organize ederek dokuz kişilik bir ekip oluş¬turduk. Fransa’da 4-5 gün kaldık ve bu sü¬reç içerisinde hazırlayacağımız yemeklerin malzemelerinin bir kısmını Fransa’dan bir kısmını da Türkiye’den temin ettik. Gecede nasıl bir menü oluşturdunuz? Davet gecesi hoş geldin kokteylinde 10-15 çeşit kanape ile menümüzü sunmaya baş¬ladık. Normalde daha az sunulur ama biz çok daha fazla lezzetimizi tattırmak istedik.   Dolmadan içli köfteye, Çerkez tavuğundan patlıcan salatasına kadar birçok güçlü Lez¬zet vardı başlangıç tabağında. Tüm lezzet¬leri dengeli bir şekilde sunmak istedik. Me¬sela eski yemeklerden uskumru dolması¬nı da koyduk. Sonrasında ara sıcak olarak asma yaprağında sardalye verdik ve çok hoşlarına gitti. Ana yemekte ise bizim mut¬fağımızın vazgeçilmezi kuzu tandırı tercih ettik. Yanında ise iç pilavı ile közlenmiş pat¬lıcandan beğendi sunduk. Tatlı bölümün¬de ise beş-altı çeşitti bir arada ikram ettik misafirlerimize. Çıtır çıtır kabak tatlısı, ka¬zandibi, cevizli baklava, incir teleme ve bir¬de portakallı pelte yaptık. Yanında da Türk kahvesi ile Divan Lokumları servis ettik. Hepsi çok hoşlarına gitti. O gece 10 dakika boyunca ayakta alkışlandık. Aşçıların baş¬kenti olarak bilinen Lyon gibi bir kentte Mic-helin yıldızlı şeflerin de yer aldığı bir davet¬te böylesine beğenilmek çok önemliydi. Bu bizi ödüle götürdü. Bu ödüle sizi kim aday gösterdi? Fransa’nın Lyon kentinde bana verilen ödü¬lü “Les Toques Blanches du Monde”, Dün¬ya aşçılar başkenti olarak kabul edilen Lyon şehrindeki aşçılar topluluğu ve “Caft” Fran¬sa Türkiye İşadamları Derneği, Les Toqu-es Blanches du Mondenin Kurucusu ünlü şef Christian Marguin ve Poul Bocus aday gösterdi. Dünya çapında 90’dan fazla üye¬si olan bu dernek dünyanın en prestijli şef   derneğidir ve üyelerin çoğunluğu yalnızca Michelin Yıldızlı ve kendi restoranı olan şef¬lerden oluşmaktadır, Bu dernek her yıl bir şefi dünyanın en iyi şefi olarak seçiyor. Oylamaya kimler katıldı? Temmuz 2012 de Lyonda yaklaşık 400 kişi¬ye verdiğimiz davette Türk yemekleri sun-duk. Davetliler Fransa’nın önde gelenleri ve ünlü şeflerdi. Şefler, verdiğimiz davette¬ki yemeklerimden çok etkilendikleri ve Türk mutfağının ihtişamından ve lezzetinden çok memnun kaldıklarından dolayı 2012 yılının “Les Toques Blanches du Monde” şefi ola¬rak oy birliğiyle benden yana tercihlerini kullandılar. Bu ödülde öncelikle daha önce yaptığım işlere bakıyorlar. Benimde özgeç¬mişimi incelemişler ve daha önce yaptığım işlere bakmışlar. Beni, Türk mutfağı hak¬kında yaptıklarıma, sosyal çalışmalarıma ve başarılarıma bakarak Yılın Şefi olarak seçtiler. Önümüzdeki dönem hedefleriniz ne-lerdir? Önümüzdeki dönem mutfak alanındaki ça¬lışmalarım devam edecek. Türk Mutfağını daha fazla yeni nesillere aktarmaya çalışa¬cağım. Bunun içinde yemek kitabı hazırlı¬yorum. Okullarda dersler veriyorum. Tatbi¬ki en büyük arzularımdan biri kendi resto¬ranımı açıp, burada yaptığım işleri taçlan-dırmak istiyorum.

Profesyonel aşçı

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.