Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

MAD BAŞKANI İSMAİL KARATAŞ; “AKDENİZ GÜNEŞİ HER ZAMAN PARLAYACAKTIR

07.03.2016
481
A+
A-

MAD BAŞKANI İSMAİL KARATAŞ; “AKDENİZ GÜNEŞİ HER ZAMAN PARLAYACAKTIR

 

MAD Başkanı İsmail Karataş, gerek komşu Suriye’de yaşanan savaş gerekse Rusya ile yaşanan sorunlar ve sıcaklığını hala hissedilen terör olaylarının 2016 turizm sezonu ile ilgili karamsar bir tabloyu ortaya çıkardığını söyledi.

Karataş; Tüm bu olumsuzluklara rağmen deniziyle, güneşiyle, tarihiyle, doğal güzellikleri ile dünya medeniyetlerinin beşiği konumundaki Anadolu’nun lezzetli mutfağı ile parlayan Akdeniz güneşini kapatmaya kimsenin gücünün yetmeyeceğini söyledi.

Manavgat Aşçılar Derneği tarafından bu yıl 7. si organize edilen “Geleneksel Aşçılar Balosu” Kızılağaç’ta bulunan Sea World Hotelde gerçekleşti. Baloya  Matso Başkanı Ahmet BOZTAŞ, Masiad Başkanı Turgay AKAR, Meso Başkanı Hasan ÇELİK, Ziraat Odası Başkanı Rasim METİN, Akdeniz Ünüversitsi öğretim  görevlisi Özcan utar,Trendi Oteller Yiyecek & İçecek Koordinatör Müdürü Hamza YALÇIN, Sivil Toplum kuruluşları, Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, Aşçı Dernekleri,  İş ortakları ,Sponsor firmalar. ve Aşçılar ve aileleri katıldı.

Dernek başkanı İsmail Karataş’ın açılış konuşmasıyla başlayan ve Türkiye Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz’ün konuşmasıyla devam eden balo sponsorlara plaket taktimi ve canlı müzik ile devam etti.

Açılış konuşmasını yapan Manavgat aşçılar derneği Başkanı İsmail Karataş, Son yıllarda yapılan istatistiklerde turizmin başkenti Antalya’nın yurdumuza gelen her 3 turistten 1’ini ağırladığını belirterek “Bunun yanında en fazla yatak kapasitesine sahip ilçesi olan Manavgat’ımız gelen bu turistlerin de %40’ını tek başına misafir etmektedir.

Yaklaşık 200-250 bin yatak kapasitesine sahip olan Manavgat bölgemizde, Türk mutfağı ve aşçılık mesleğini daha etkin hale getirmek için kurulmuş bulunan Manavgat Aşçılar Derneği olarak temel hedefimiz misafirlerimize kaliteli hizmet sunmak ve nitelikli insan gücü oluşumuna hem katkıda bulunmak hem de aracılık etmektir.

Yarım asrı aşan 53 yıllık meslek hayatım boyunca turizmde çok dalgalı günler geçirdim. 2016 yılına geldiğimizde, gerek komşu Suriye’de yaşanan savaş gerekse Rusya ile yaşadığımız sorunlar ve malumunuz sıcaklığını hala içimizde hissettiğimiz terör olayları 2016 turizm sezonu ile ilgili karamsar bir tabloyu ortaya koyuyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen deniziyle, güneşiyle, tarihiyle, doğal güzellikleri ile dünya medeniyetlerinin beşiği konumundaki Anadolu’muzun lezzetli mutfağı ile parlayan Akdeniz güneşini kapatmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.

Türk Mutfağını ve aşçılık mesleğini bugünlere getiren ustalarımızdan aldığımız mesleki birikim ve etik değerleri gelecek kuşaklara aktarmak en temel görevimiz olmalıdır.

Birlikten kuvvet doğar düsturuyla hareket etmeliyiz. Bu noktada örgütlü olmak, sorunlara bireysel olarak değil, hep beraber ele ele vererek çözmek, başarıya giden en önemli anahtar olacaktır.

Bilindiği gibi dernekler sivil toplum kuruluşlarının temelini teşkil eder. Birlikteliği, dayanışmayı, yardımlaşmayı, kültürel varlıkları ortaya çıkarıp yaşatma ve geliştirmeyi amaçlarlar. Zor iştir, kurmak kolaydır ama yaşatmak büyük enerji ve özellikle de özveri ister.

Hiçbir geliri yoktur. Gönüllülük esasına dayanır. Turizm sektörünün tedarikçileri olmadan, yaşayamaz, en önemlisi de gönüllülük esasıyla hareket eden siz değerli meslektaşlarım olmasa varlığını sürdüremez. İyi ki varsınız iyi ki buradasınız.

Günümüzde aşçılık mesleğinin geldiği nokta sevindirici olmakla beraber yeterli değildir. Hepinizin bildiği gibi bu günlere kolay ulaşılmadı. Bu yüzden daha önümüzde aşılması gereken daha birçok engeller var. Engelleri ancak beraber aşabiliriz.

Engellerden bahsetmişken şunu eklemek isterim; Özellikle 12 ayın sadece 6-7 ayı açık olan otellerimizde kalan 5-6 aylık ölü sezonda maalesef değerli meslektaşlarımız iş bulmada ve de evlerine ekmek götürmede büyük zorluklarla karşılaşmaktadırlar.

Bu mağduriyetlerin giderilmesine yönelik acil tedbir alınması gerekmektedir. Ayrıca maalesef tasvip etmediğimiz şekilde, kimi çalışılan tesisten kaynaklı, kimi de kişisel sebeplerle sık iş değiştirme durumlarını gözlemlemekteyiz. Her ne sebeple olursa olsun bu tür davranışlar mesleğimize büyük sekte vurmakta ve de itibar kaybettirmektedir.

Bir otel işletmesinde, sezon içinde birkaç defa aşçı başı veya sous şef değiştirerek kaliteyi yakalamamız mümkün değildir. Burada hepimize görevler düşmekte. Hele hele işverenlerin kaliteyi göz ardı ederek sadece karlılığa odaklanmaları ve bunun içinde ilk olarak personel giderlerine göz dikmeleri başta meslektaşlarımız olmak üzere tüm turizm çalışanlarını olumsuz yönde etkilemektedir.

Yaptığımız işin önemini önce biz kavramalıyız ki misafirlerimize, çalışanlarımıza, işverenlerimize ve en önemlisi gelecek kuşaklara anlatabilelim. Kaliteyi sunmak, Türk mutfağını tanıtmak, tatilin her yerde var olan güneş, deniz ve kumdan ibaret olmadığını aktarabilmek asli görevimiz olmalı.

Türkiye Aşçılar Federasyonu çatısı altında olmanın haklı gururuyla, bireysel ve topluluk olarak daha ileriye gitmek için var olanı yaşatmak, yeniliklere açık olmak ve gelecek nesillere kalıcı eserler bırakmak en büyük gurur kaynağımız olacaktır.

Asıl görevimiz geçici değil, kalıcı işler yapmak ve geleceğimiz olan gençlerimize iyi örnek olmaktır. Türkiye Aşçılar Federasyonu başkanı Zeki AÇIKÖZ ve yönetim kurulu üyelerine, dernek başkanlarına, Manavgat Aşçılar Derneği Yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyelerine katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Bugün hayatta olan ustalarımızı şükran ve minnetle anarken ebediyete intikal etmiş değerli ustalarımızı da rahmet ve saygıyla anmak isterim” dedi.

 

Türkiye Aşçılae Federasonu Başkanı Zeki AÇIKÖZ Konuşmasında Kendisinin de uzun yıllar turizm sektöründe görev yaptığını belirten TAFED Başkanı Zeki Açıköz, “Burada bulunan ustalarımın hepsinden daha önce Manavgat’ta Titreyengöl’de turizm sektöründe çalıştım. Turizm sektöründeki meslektaşlarımın hangi zorluklarda çalıştığını en az onlar kadar bilen bir kardeşinizim. Beyaz önlüklü aşçılarımızı turizmin beyaz kelebekleri olarak adlandırıyorum. Evet İsmail ustamın da söylediği gibi 2016 turizm sezonuna iyi bir başlangıç yapamadık. Yaşanan olaylar bunu gerektirdi. Ama çok karamsar olmanın da gereği yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin çok güçlü bir devlet olduğunu hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın. Bugüne kadar olduğu gibi bugün yaşanan, bundan sonra da yaşanacak krizlerden güçlü bir şekilde çıkmasını bilecektir. Tabii ki gönlümüz bu krizin yaşanmamasını, tüm turistik tesislerin açık olmasını ve tüm aşçılarımızın bugün burada olmasını çok isterdi. Bu krizin en kısa zamanda aşılacağına ve turizmimizin eski günlerine döneceğine inanıyorum” dedi.

Açıköz, turizm sektöründe görev yapan meslektaşlarının sezon sonunda 6 ay işsiz kalması başta olmak üzere yaşadığı sorunların ortadan kaldırılabilmesi için gereken çalışmaların da yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.