Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

MAF’dan haberler

MAF’dan haberler
14.04.2015
664
A+
A-

Mengen Aşçılar Federasyonu Başkanı A.Melik  ALTUNDAĞ’ ın mezuniyet töreninde yaptığı konuşma ve geleceğin şef adaylarına tavsiyeleri.

Değerli arkadaşlar, geleceğin değerli şef adayları,

20 yıl önce 7 yıl eğitim görerek Türkiye’nin ilk aşçılık okulu olan Mengen Anadolu Aşçılık lisesinden mezun olduğum günkü heyecanla karşınızdayım. Ve karşımda 20 yıl önceki heyecanımı hisseden ,büyük hayalleri olan insanlar görüyorum.

Bu 20 yıl bana ne öğretti derseniz :Hayallerinizin peşinden giderken kolaycılığa kaçmamak ve başarının sadece çok çalışarak elde edilebildiğini öğretti . Aşçılık mesleğinin çok emek ve öğrenme isteği gerektirdiğini  öğretti. Mesleğinize  saygı duymayı ihmal ettiğinizde mesleğinizin de size merhametsiz davrandığını öğretti. Çünkü bu meslek , sürekli öğrenmeyi ve sürekli öğrenci olarak kalmayı gerektiren bir meslek. “Artık her şeyi öğrendim” dediğiniz anda sonun başlangıcını yaşarsınız. Her şeyi öğrendim duygusuna kapılmanız meslek hayatınızın sonu olur. Belki bir yerlerde bir pozisyonda bulunursunuz ama kısa sürede eski kafalı bir aşçıya dönüşüverirsiniz.

Değerli arkadaşlarım,

Önünüzde uzun bir hayat ve meslek yaşamı var. Meslek yaşamınızda başarılı ve mutlu olmanızın bir başka koşulu da popülist akımlara kapılmadan önce mesleğinizin temel donanımlarına sahip olmanız. Yani kuru fasulye yapmayı öğrenmeden moleküler gastronomiyi öğrenmeye çalışmak yapacağınız en büyük hata olur.

Ayrıca yerelden evrensele doğru yol almak her zaman doğru olan yoldur. Yörenizin yemeklerini öğrenmeden Fransız mutfağını öğrenmeye çalışmak yolunuzu, pusulanızı şaşırtabilir. Yörenizin yemeklerini  anneniz, babaanneniz kadar olmasa da en iyi şekilde yapabilmeniz  ve yörenizin doğal malzemelerini  çok iyi tanıyabilmeniz gerekiyor. İyi bir şefin en iyi özelliklerinden birisi bence bunlardır.

Bütün bunların dışında kendinize güvenin değerli gençler. Çünkü iyi bir eğitim aldınız, çünkü aşçılığı Bolu da öğrendiniz ve okudunuz. Bu sizin hayatınız boyunca taşıyacağınız bir gurur ve aynı zamanda sorumluluk olacak. Bu sorumluluğunuzun ağırlığını sonuna kadar taşımalı ve mesleğinizi her yerde yüceltmek ,aşçılık mesleğinin yemek pişirmenin çok ötesinde bir çok mesleğin bir kombinasyonu olduğunu göstermelisiniz. Yeri geldiğinde bir gıda mühendisi, yeri geldiğinde bir kimyager, yeri geldiğinde bir öğretmen, yeri geldiğinde bir sihirbaz, yeri geldiğinde bir orkestra şefi olacaksınız. Bütün bunların hakkını en iyi şekilde vereceğinize hiç şüphem yok.

Değerli arkadaşlarım ,

Bundan sonraki yaşamınızda başarı , gurur ve mutlulukla  dolu bir meslek  ve aile hayatı diliyorum. Yolunuz açık, şansınız bol olsun…


Mengen Anadolu mesleki eğitim aşçılık lisesi 23.dönem mezuniyet töreni. geleceğin şef adaylarını ,profesyonel yaşamlarına adım atarlarken yalnız bırakmadık. Mengen Aşçılar Federasyonu
A. Melik Altundağ

Executive Chef
Palais de Hollande

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.