Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Manavgat Aşçılar derneği eğitimle elele(darısı Mengen derneğinin başına)

Manavgat  Aşçılar derneği eğitimle elele(darısı Mengen derneğinin başına)
20.04.2014
763
A+
A-

Manavgat susam yarışması

Ülkemizin her tarafında kurulan ve yöresine hizmet veren aşçı derneklerinin haberlerini yayına alıyoruz.Aşçılar diyarı Mengen ismi ile 1981 yılından bu yana var olan Mengen aşçılık ve turizm derneği  neden ilçemiz Mengen’de etkinlik yapmaz.Festivallerin dışında Mengen Aşçılık derneği ata ocakları Mengen’de neden etkinlik yapmaz.Tüm aşçı camiasının bu yazımı duyuru olarak kabul etmelerini diliyorum.

Doç. Dr. Hacer Bakır Sert; ´Manavgat’ın tanıtımı için Ürünleri ön plana çıkarmalıyız´

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu, Manavgat Ticaret Ve Sanayi Odası (MATSO) ve Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) tarafından ”2. Geleneksel Susam Ürünleri Yarışması” yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu, Manavgat Ticaret Ve Sanayi Odası (MATSO) ve Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) tarafından ”2. Geleneksel Susam Ürünleri Yarışması” yapıldı.

Manavgat Meslek Yüksek Okul Müdürü doç. Dr. Hacer Bakır Sert, Manavgat’ın Tanıtımı İçin Farklı Ürünlerin Ön Plana Çıkmasının Önemli Olduğunu İfade Ederek Manavgat Susamı’nı Yarışmalarla Ön Plana Çıkarmaya Çalıştıklarını Söyledi.

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat Susamı’nın Coğrafi İşaretini Almak İçin Çalışmalar Yürüttüklerini Belirterek, Bunun İçin Yarışmayı Önemsediklerini Belirtti.

Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu, Manavgat Ticaret Ve Sanayi Odası (MATSO) ve Manavgat Sanayici ve İşadamları Derneği (MASİAD) tarafından ”2. Geleneksel Susam Ürünleri Yarışması” yapıldı. Manavgat Meslek Yüksek Okulu bahçesinde gerçekleşen yarışmada 35 ev hanımı, 25 Öğrenci ve 30 Profesyonel Kategori de otel çalışanı ürünlerini jüri ve katılımcıların beğenisine sundu. Yarışma öncesinde hazırlanan ürünler, Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Manavgat Cumhuriyet BaşSavcısı İlhan Ocak, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Murat Koçanlı, İlçe Emniyet Müdürü İsmail Taşkıran, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, MASİAD Başkanı Turgay Akar, Esnaf Odası Başkanı Hasan Çelik, Ziraat Odası Başkanı Rasim Metin, Bakkallar Odası Başkanı Abdullah Akça, belediye meclis üyeleri, siyasiler ve davetliler tarafından incelendi.

Doç. Dr. Hacer Bakır Sert, “ Toplam 9 Bin Lira Ödül Veriyoruz”

Manavgat Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. Hacer Bakır Sert, MATSO ve MASİAD’ın desteği ile bu yıl Geleneksel Susam Ürünleri Yarışması’nın ikincisini organize ettiklerini belirterek katılımdan dolayı memnun olduklarını söyledi. Manavgat Susamı’nın tanıtımı konusunda yarışmanın önemine vurgu yapan Sert, özellikle ev hanımları ve öğrencilerin yarışmaya katılmalarının artmasının kendileri için önemli olduğunu söyledi. Yarışmanın çeşitli kategoride gerçekleştiğini anlatan Sert, “ Ödül olarak her kategoride ayrı ayrı birincilere bin 500 TL, İkincilere bin TL, Üçüncülere de 500 TL. Toplam da 9 Bin TL ödül dağıtacağız. Ben bu anlamda ana sponsorumuz olan Akdeniz Süt Ürünlerine, Destek veren Trendy Otellerine ve Desen Üniforma, Manavgat Belediyesi´ne akademik ve idari personelimize ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum. Yarışmamızda dereceye giderlere ödül törenimiz Cuma günü yapılacaktır. ” diye konuştu.

Manavgat’ın tanıtımı için ürünlerin ön plana çıkması önemli

Manavgat´ın geleneksek turizm konusunda iyi bir şekilde tanındığını kaydeden Sert, Manavgat´ın marka değerini artırabilmek için alternatif ürünlerle ön plana çıkması gerektiğini bununda bu tür ürünlerle oluşabileceğini ifade etti. Sert, “ Manavgat susamı konusunda MATSO VE MASİAD ile birlikte epey bir mesafe kat ettik. Ardından MASİAD Potansiyel iş kadınları fuarında keçiboynuzu ürünlerini tanıtmaya başladı ve hala devam ediyorlar. Susam, Keçiboynuzu ürünleri ve bu ürünlerin yanında da farklı ürünlerin Manavgat´ın Marka değerine katkıda bulunması gerekiyor” dedi

MATSO Başkanı Boztaş, “Manavgat Susamı’nın Coğrafi İşaretinin Alınması İçin Bu Yarışmayı Önemsiyoruz”

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Boztaş, markalaşma yolunda Manavgat Susamı’nın tanıtılması için Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksek Okulu tarafından gerçekleştirilen 2. Geleneksel Susam Ürünleri Yarışması’nı çok önemsediklerini söyledi. Yarışmaya MATSO ve MASİAD’ın destek verdiğini hatırlatan Başkan Boztaş, Manavgat susamının marka değerini ve tanınırlığını artırmak için yarışmanın çok önemli olduğunu kaydetti. Oda olarak MASİAD ve Manavgat Meslek Yüksek Okulu ile birlikte Manavgat Susamı’nın coğrafi işaretinin alınması bazı çalışmalar yaptıklarını anlatan Boztaş, “Bu yarışmada bu çalışmalarımıza büyük katkı sağlayıp aşama kaydetmemizi sağlayacaktır. Bunun için bu yarışmayı önemsiyorum” dedi.

“ Manavgat Susamı’nın coğrafi işaret almak için çalışmalar yürütüyoruz”

MATSO Yönetim Kurulu Başkanı Boztaş kendine has tadı ve lezzeti olan Manavgat Susamı’nı dünyaya yeniden tanıtmak için coğrafi işaret almak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Ocak ayı içerinde Ankara’da yönetim kurulu arkadaşlarımız birlikte Türk Patent Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Habip Asan’ı makamında ziyaret ederek Coğrafi işaretleme yolu ile marka tescili yapmak için görüştük. Sayın Prof. Dr. Habip Asan ise “Altın Susam” adıyla anılan Manavgat Susamı’nın işaretleme yolu ile marka tescili konusunda destek vereceklerini kaydetmişti.

Mikro klima özelliği olan bir ürün

Manavgat’ta 36 bin dönüm alanda 2 bin ton susam yetiştirildiğini kaydeden Boztaş, Manavgat Susamı’nın mikro klima özelliğine bağlı bir ürün olduğunu kaydederek, bu tarz ürünlerin her geçen gün dünya pazarında daha çok rağbet gördüğünü belirtti.

Manavgat Susamı Osmanlı mutfağını süslüyordu

‘Altın Susam’ adıyla anılan Manavgat Susamı’nın 15´inci yüzyılda Osmanlı mutfağını süslediğini kaydeden Boztaş, “Osman döneminde saray mutfağında susamdan yapılan tatlı ve tahinin Manavgat´ta gittiğine dair Süleyman Demirel Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Behcet Karaca’nın doçentlik tezinde bazı bilgilere yer veriliyor. Kendine has tadı ve lezzeti olan Manavgat Susamı’nı dünyaya yeniden tanıtmak için coğrafi işaret almak istiyoruz” dedi.

MAD BAŞKANI KARATAŞ “BU YARIŞMALAR MANAVGAT İÇİN GÜZEL GELİŞMELERDİR”

Bu yıl 2.si gerçekleştirilen susamlı yiyecekler yarışmasında artık Manavgat susamının belirli bir yere geldiğini belirten Manavgat Aşçılar Dernek Başkanı İsmail Karataş “Katılımın az olmasına bina yen yapılan pasta ve yemeklerin güzel bir sunumlarla bir jüri üyelerinin karşılarına çıkması bizleri ziyadesi ile memnun etti, tabii ki bu yarışmalar Manavgat’ımız için güzel bir gelişmedir.

Benim araştırmalarını yaptığımız değerli hocalarımla Manavgat Yöresel Yemek Kitabımda da belirttiğim gibi tanıtımları zamanında yapmamız, temelden elimize alacağımız gelenek ve göreneklerimizi bizlere destek verilirse Turizm göz bebeği Manavgat’ta tanıtmamız daha da kolay olacağını düşünmekteyim.

Bazı araştırmalarımda Romalıların susamı kimyonla birlikte öğüterek macunsu bir yiyecek hazırlandığında söylenir. Hindistan´da da susam yağı binlerce yıl boyunca cilt ve saç bakımında kullanıldığı yazılır. Mutfaklarımızda kullandığımız Susamın ister tatlı ister tuzlu olsun pek çok yemeğe lezzet katar Susamı çiğ olarak ya da kavurarak kullanabilirsiniz. Hafif kavrulmuşu her tür tuzlu yiyeceğe serpilir; çeşni ve tat verir. 10 çorba kaşığı susamı kuru tavada hafif kavrulur, 1 çorba kaşığı tuz ayrıca başka kapta hafif kavrulur.

Soğuyunca beraber havanda dövülür, bir kavanoza konur, gerektiğinde her tür yiyeceğe serpilir. Kavrulan susamlar kavanoza konarak uzun süre saklamanız mümkündür.

Hamur işlerinin vazgeçilmezi olan susam Ortadoğu ve Asya ülkelerinin mutfaklarında sıkça yer alır. Karamalize edilen şekere susam eklediğinizde çıtır çıtır yiyebileceğiniz harika bir tatlı elde etmiş olursunuz. Susam et yemeklerine de çok yakışır salatalara ayrı bir tat katar. Tahin helvasının hazırlanmasında kullanılıyor. Ekmek ve pasta, simit ve her türlü hamur çeşitlerine üzerine serpilen susam tohumlarından yağ çıkar arakta sıvı halde margarin hali nede dönüştürülerek yemeklik olarak, da faydalanılıyor.

Bizlere bu fırsatı veren Başta Doç.Dr. Hacer Bakır, Özcan Şirin Utar ve Hamza Yalçın Hocama Ve İsimlerini Sayamadığım Okul yönetimine, Çok değerli öğrencilere çok teşekkür ederim” dedi.

HAMZA YALÇIN “SUSAM ÜRÜNLERİNİN OTEL VE RESTAURANT MENÜLERİNE GİRMESİNİ İSTİYORUZ”

Yarışma ile ilgili görüşlerini açıklayan Trendy Hotels Yiyecek ve İçecek MüdürüKalite Müdürü MYO Öğretim Görevlisi Hamza Yalçın;” 1. Susam Ürünleri yarışmasını geçen yıl gerçekleştirdik. Buradaki amaç Manavgat´ın ünlü susamını tanıtmak. Daha önce MATSO, MASİAD tarafından da bu konu üzerinde duruldu. Bizde Akdeniz Üniversitesi olarak bunu daha nasıl geliştirebilir, tanıtımına katkı yapabiliriz şeklinde düşüncelerimiz oldu. Geçen yıl binicisini yaptığımız susam ürünleri yarışmasına bilim adamlarını getirdik konuşmalar yaptılar. Susamın önemi üzerinde duruldu. Bu sene 3 kategori de yarışma düzenlendi. Ev hanımları, profesyoneller ve öğrenciler şeklinde. Bu gün burada jüri üyelerimiz hakikaten inanılmaz derecede zorlandığını görüyoruz. Çünkü çok güzel ürünler çıktı. Demek ki susamdan ne kadar önemli, ne kadar güzel ürünler üretildiğini burada görüyoruz. Onun için bu susamlı ürünlerden elde edilen yemekleri, tatlıları, pastaları, soğuk yiyecekleri biz restaurant, otellerimizde de kullanmak istiyoruz. Menülere girmesini istiyoruz. Bunların tanıtımını daha iyi yapmak istiyoruz. Bunu biz daha çok geliştireceğiz. Bu gün yarışmacılar gerçekten çok iyi hazırlıklar yapmışlar. Değerlendirmeler yapıldı. İnanıyorum burada çıkan bu ürünler. Birçok restaurantlarda, pastanelerde, otellerde yerini alacaktır. İleri ki zamanlarda biz bunların reçetelerini ve resimleri kitap haline getirmeyi düşünüyoruz. Biz Akdeniz Üniversitesi Olarak Gastronomi ile ilgili bölüm olarak bu konuda çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.