Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Meğer margarinin suçu yokmuş

22.03.2013
506
A+
A-

 

AİBÜ Gıda Topluluğu tarafından düzenlenen konferansta konuşan MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül, margarin hakkında edilen bilgilerin tamamen yanlış olduğunu belirtti. Günlük enerjinin yüzde 30’unun yağlardan alınması gerektiğini ifade eden Yurdagül, 1 gr margarinin yaklaşık 6 kcal enerji vermesine karşın 1 gr sıvı yağın 9 kal enerji verdiğini söyledi.
AİBÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Gıda Topluluğu tarafından AİBÜ Kongre Merkezi’nde organize edilen konferansa Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yurdagül konuşmacı olarak katıldı.

AİBÜ Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof Dr. Ömer Zorba ve Gıda Mühendisliği Öğretim üyeleriyle Gıda Mühendisliği öğrencilerin tamamının katıldığı kalabalık bir topluluğa hitap eden MÜMSAD Başkanı Yurdagül, margarin hakkında tüm bilinenlerin bilgi kirliliğinden kaynaklandığını ve margarinin sanıldığı gibi aslında zararlı değil, enerji için ihtiyaç duyulan bir besin olduğunu söyledi.

AİBÜ Kongre Merkezi’nde verdiği konferansta 3. Napolyon’un tereyağının insan ihtiyacını karşılayamaması üzerine onun yerini tutacak bir ürün üretilmesini istemesi üzerine margarinin yapıldığını söyleyerek söze başlayan Yurdagül, 1869’dan beri sofralarımızda yer alan bu ürünle ilgili çarpıcı bilgiler verdi.

Dünyada 135 milyon ton yağ üretildiğini dile getiren Yurdagül, dünyada margarin üretiminin 10 milyon ton olduğunu, Türkiye’de ise pastacılık yağları, gıda endüstrisi yağları ve yemeklik yağların da margarin sınıfına dâhil olduğunun altını çizdi.

Dünyada kişi başına tüketilen yıllık margarin miktar hakkında da bilgiler veren Yurdagül, bu miktarın İngiltere’de 6 kg, Danimarka’da 18 kg, Hollanda’da 24 kg, Belçika’da 26 kg, Singapur’da 18 kg ve Türkiye’de 2 kg olduğunu açıkladı.

Metin Yurdagül, konuşmasında margarin hakkındaki yanlış algılara da dikkat çekti. Yurdagül’e göre bu yanlış algıların başında, margarinlerin doymuş yağ, sıvı yağların ise doymamış yağ olarak düşünülmesi geliyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Yurdagül, “Hem sıvı yağlar hem de margarinler doymuş yağlar içeriyor. Üstelik kâse margarinlerin ve zeytinyağının doymuş yağ oranı hemen hemen aynı olup yüzde 15-17 kadardır.” dedi.

Yaygın yanlışlardan birinin de ‘margarinde trans yağ vardır, kullanmayın’ söylemi olduğunu belirten Yurdagül, aksine, et ve süt ürünleri doğadan gelen trans yağ içerirken (tereyağında bu oran yüzde 5 kadardır), ülkemizde 2000 yılından beri margarinlerde trans yağ bulunmadığını, 2007 yılından itibaren de etiketleme tebliği yüzde 1’in altında trans yağ içeren margarinlerin, trans yağ içeremez beyanını kullanmasına izin verildiğini belirtti.

Enerji miktarları hakkında da yanlış algılar olduğuna değinen Yurdagül, günlük enerjinin yüzde 30’unun yağlardan alınması gerektiğini ve 1 gr margarinin yaklaşık 6 kcal enerji vermesine karşın 1 gr sıvı yağın 9 kal enerji verdiğini söyledi.

Metin Yurdagül konuşmasını, “144 yıllık bir ürün olan margarin, bugün gelinen noktada yüzde 100 bitkisel yağlardan üretiliyor, trans yağ içermiyor, doymuş yağ oranı neredeyse sıvı yağlarla aynıdır. İşte bu margarin ‘Modern Margarin’ olarak adlandırılmakta olup bu doğru bilgilerle önemli bir besin kaynağımızı yakından tanımış oldunuz.” sözleriyle özetledikten sonra öğrencilerin sorularını cevaplayarak konferansını tamamladı.

Köroğlu

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.