Mengen °C
Mengen’de yetişen aşçılarıyla ünlü Bolu’nun 18 yöresel lezzeti
Mengen’de yetişen aşçılarıyla ünlü Bolu’nun 18 yöresel lezzeti
Abant Gölü ve Yedigöller gibi doğanın en güzel parçalarına ev sahipliği yapan Bolu şehri, yemekleriyle de iddiasını konuşturuyor. Türkiye’nin en zengin mutfaklarından birine sahip olan ve Mengen’de yetişen aşçılarıyla ünlü Bolu’nun meşhur yöresel lezzetlerini sizinle buluşturuyoruz. Dikkat, Osmanlı’dan günümüze kadar gelen bu lezzetler iştahınızı açabilir! İşte Bolu mutfağının çok lezzetleri 18 yöresel lezzeti…
Çantıklı pide
Bolu’nun en lezzetli pidelerinden çantıklı pide iştah kabartan görüntüsüyle herkesi büyülüyor. Elde açılan bol mayalı hamur ile yapılan pide, üzerine kıyma, domates ve soğan gibi lezzetlerin eklenmesiyle yapılıyor. Bu mükemmel lezzeti Bolu’nun her lokantasında rastlayabilirsiniz.
10
Çiğ börek
Börekleriyle de meşhur olan Bolu’nun en sevilen çiğ böreğini sizinle tanıştırıyoruz. Eskişehir’in yöresel lezzeti olan bu börek Bolu’da sıklıkla tüketiliyor. Elde açılan hamurların içerisine soğan, kıyma ve karabiber gibi çeşnilerin eklenmesiyle yapılıyor.
11
Kaşık atması
Bolu’nun meşhur hamur işleri lezzetlerinden biri de kaşık atması. İsmi kadar kolay yapılan bu yemek, hamurların kaşıkla tencerede kaynamış suya atılmasıyla yapılıyor. Suda kaynatılıp tereyağı ile karıştırılarak servis ediliyor. Dilerseniz üzerine ceviz de ekleyebilirsiniz.
12
Keşli cevizli erişte
Keşli cevizli erişte hem Bolu’nun hem de Safrabolu’nun en bilinen lezzetleri arasında. Her yörede farklı yapılan bu yemek eriştelerin üzerine çekilmiş ceviz ve keş eklenerek yapılıyor. İsteğe göre yanına yoğurt ile servis ediliyor.
13
Kedi batmaz
Farklı ismiyle dikkat çeken Bolu’nun yöresel lezzeti kedi batmaz; mısır unu ile yapılan hamurun üzerine tereyağında pişmiş keş ya da kaz ciğeri dökülerek servis ediliyor.
14
Keş peyniri
Birçok tarifin içinde yer alan keş peyniri, Bolu keşi olarak adlandırılıyor. Çökelek peynire benzetilen keş, yoğurt ve tuzdan yapılıyor. Kurutulmuş yoğurt olarak da bilinen keş peyniri, sert ve oldukça tuzlu bir peynir. Ayrıca uzun süre dayanıklı olan bu peyniri Bolu’nun her bölgesinde kolaylıkla bulabilirsiniz.
15
Paşa pilavı
Bolu’nun mükemmel pilavlarından biri de paşa pilavı. Ancak bu pilavı, diğer pilavlardan ayıran birçok özellik var. Pirinç ya da bulgur gibi bildiğimiz pilavlar gibi yapılmıyor. Patates, soğan ve yumurta gibi lezzetlerle yapılan paşa pilavı, aslında bir nevi patates salatası olarak tabaklarda yerini alıyor. İsteğe göre üzerine maydanoz, pulbiber ve zeytinyağı eklenip tüketiliyor.
16
Patatesli köy ekmeği
Patatesli köy ekmeği Afyonkarahisar ve Bolu’da sıklıkla yapılıp, tüketiliyor. Ekşi mayalı tadıyla oldukça sevilen köy ekmeği, içerisine patates konulduktan sonra odun fırınlarında pişiriliyor. Bu mis gibi ekmeği Bolu’nun erken saatlerde açılan fırınlarında kolaylıkla bulabilirsiniz.
17
Bolubeyi tatlısı
Gelelim Bolu’nun meşhur tatlılarına… İlk sırada Bolubeyi ismiyle dahi herkesin hafızalarına kazınanbu meşhur tatlı bulunuyor. Un ve margarinle yapılan hamurların pişirildikten sonra arasına krema eklenen tatlı, üzerine çikolata ve saray helvası dökülerek servis ediliyor.
18
Saray helvası
Son olarak Bolu’nun sevilen tatlılarından saray helvası, Türkiye’nin birçok yöresinde sevilerek tüketiliyor. Hatta bu helvayı almadan kimse dönmüyor diyebiliriz. Kastamonu’da çekme helva adıyla bilinen bu meşhur lezzet, un, margarin ve şekerle yapılan ağızda dağılan mükemmel bir tatlı.
Milliyet com.tr
YORUMLAR