MENGEN’DE YETİŞEN ŞİFALI BİTKİLER-Isırgan Yaprağı-
MENGEN’DE YETİŞEN ŞİFALI BİTKİLER
Ben Yalçın OLGUNER Sevgili izleyicilerimiz yöremizdeki bitkileri anlatmadan önce saglığımızla ilgili bir iki bilgi vermek istiyorum.
Birincisi ve en önemlisi genlerimizden gelen mirasi bilmemiz lazım.İkincisi peygamberimiz(S.A.V) saglığın sogukla ve çok yemekle ilgili olduğunu söylemiş ve duanızı yaparken saglık ve afiyet isteyin demiştir.Burada afiyet huzur ve mutluluktur.Yani şunu demek istemiştir.Duanızda huzur ve mutlu iseniz hastalık daha zor gelir.Huzur ve mutluluk yoksa hastalık daha kolay gelir.Hasta olanında huzuru ve mutluluğu kalmaz.Bizim amacımız hastalığı tedavi etmek değil herkes vücudunda ne hissederse hiç aksatmakadan doktora gitmelidier.Bizim isteğimiz genlerini takip eden insanlarımızın yemelerine,içmelerine ve hareketlerine dikkat etmeleri ve de saglıklı yaşlanmak için genlerinden gelen ya da gelebilecek hastalıklara karşı tedbirli olmak işte burada bazı bitkilerin çaylarını içerek Allah’ın izni ile yaşlanana kadar kimseye yük olmadan saglıklı mutlu yaşayabilmek.Bütün amacımız yardımcı olabilmek,şimdilik saglıcakla kalın.
Isırgan Yaprağı
Nisan ve Mayıs aylarında yapraklar toplanır ve kurutulur. Toplayamayanlar, ekim ayında tohuma giderken üstte yeniden çıkan yaprakları yeniden toplayıp kurutabilirler, diğer zamanda toplanan ısırgan yarağının bir faydası yoktur.
Isırganın yaprağını aşağıda belirttiğimiz gibi demleyip bir ay kür yaparsanız o sene gribe yakalanma oranı çok düşük olacaktır.Aynı zamanda kansızlığınıza da iyi gelmektedir.Bazı bitki uzmanları mide ve bağırsak hastalıklarının tümünde ısırganın faydalı olduğunu belirtmektedirler.
Demlemesi :
Bir bardak su kaynatılır .Kaynadıktan sonra içine yedi yaprak atıp üstünü kapattıktan sonra iki dakika demletilir .Ardından süzüp dilediğiniz gibi tatlandırarak, yudum yudum içilecektir. Bunu günde yemeklerden sonra birer tane demleyerek 30 gün kullanabilirsiniz.
Önümüzdeki sayıda kırk kilit kedi merdiveni bitkisi anlatılacaktır.