Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

MUTFAKTA GÜZEL SANAATLAR KUDRET DIRBALI

MUTFAKTA GÜZEL SANAATLAR KUDRET DIRBALI
15.04.2014
1.235
A+
A-

Açık büfe süslemelerinin vazgeçilmezleri olan karpuz, kabak , yağ ve strafor dekorlarının en güzel örneklerini dekora başlama aşamasından bitiş aşamasına kadar çeşitli resim ve anlatım desteği ile sunmaya çalışacağım.

Mutfakta güzel sanatlar, yaptığım eserleri sergilemekten çok yaptıklarımın bu işi yapmak diğer meslektaşlarıma nasıl yapabileceklerini göstermeye çalıştığım tamamen eğitici kısmın ön plana çıktığı bir eser olacak.

Kitabın en güzel taraflarından biride yapılan bütün eserlerdeki dekoru meydana getiren tüm motifleri ayrı ayrı ele alıp ,nasıl yapıldıklarını gösterip , tüm motiflere bir isim verilmesidir. Kitap bu güne kadar acaba nasıl yapılıyor diye akıllardan geçen tüm sorulara cevap olacak ve kendi dalında temel bir kaynak niteliği taşıyacak.

Bilindiği üzere günümüzde aşçılık mesleğinde hijyen,kalite,lezzet ne kadar önemli ise görsellik ve sunumda bir o kadar önemli hale gelmiştir.Söz görsellikten açılmış iken konumuz ile alakalı şu sözü söylemeden edemeyeceğim ;

Önce Göz Sonra Mide Doyar denilir. Bir yemek çok lezzetli olabilir ancak sunum ve görüntü olarak itici ise kimsenin tercihi olmaz.

Bu yüzden insanların yiyeceklerin teşhir edildiği yere girer girmez karşılaştığı ilk manzara iştahının açılması ve memnuniyeti açısından çok önemlidir.

Bu durum görselliğin ve görselliğe etki edecek usurların önemini aşikar kılıyor.

Birlikte yapacağımız dekorlar ilk görüşte çok zor ve karmaşık gözüke bilir bu durumun bu işi öğrenmek isteyen kişiler için olumsuz bir önyargıya dönüşmesini istemiyorum çünkü genel olarak aşçı arkadaşlarımızın beni takip edeceğini düşünüyorum.

Aşcılık mesleği ile uğraşan arkadaşlarımızın da az çok bıçağa hakim olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim işte bu hakimiyet ile benim sizlerle paylaşacağım eğitim ve yöntemleri birleştirdiğiniz taktirde başlangıçta çok zor ve karmaşık gözüken dekorların, doğru yöntemleri takip ederek yapıldığında göründüğü kadar zor olmadığını hatta eğlenceli bir hobiye dönüşeceğini göreceksiniz.

Eğitimini vermeye çalışacağım natural dekorların yapımında başarılı olmanın ipuçlarından bahsetmek istiyorum.

1) Sabır: Özellikle yeni başlayan arkadaşlarımızın öncelikle sabırlı olmaları lazım.Hiç kimse ilk denemesinde mükemmelliğe ulaşamaz.Mühim olan kararlılığınızı sürdürüp azim göstermektir. Unutulmamalık bir dağı tırmanmanın zahmetine katlanılmazsa arkasındaki güzellikleri görmekten mahrum kalınır.

2) Özenerek ve hissederek yapmak: Aslında yapılan tüm işlerde başarılı olmanın sırrı yaptığınız işe verdiğiniz önemdir.

Bu yüzden öncelikle yaptığımız işin hakkını vermemiz gerekiyor.Özellikle dekora yeni başlayacak arkadaşlar için söylüyorum başladığımız dekoru bir an önce bitirebilmek için şişirme dediğimiz yönteme başvurmayalım bu işte önemli olan ayrıntılardır.Hız zamanla kazanılacak bir olgudur ancak elimizi nasıl alıştırır isek öyle devam eder ve düzeltmek zor olur. Bu yüzden yapacağımız işe mutlak surette özenmemiz gerekir.

3) Hazırlıklı olmak ve yapacağımız figürü önceden kafamızda tasarlamak: Hiç birimiz ressam veya heykeltıraş değiliz ancak sanat işimizin bir parçası ise onu da elimizden gelenin en iyisi olarak meydana çıkartmalıyız. bu yüzden yapacağımız işi önceden hayal etmemiz kafamızda tasarlamamız yapacağımız işi daha da kolaylaştıracak ve gerçeğine yakın olmasını sağlayacaktır.

4) Kullanacağımız bıçağın önemi: üzülerek ifade etmeliyim ki piyasada dekor takımı diyerek sevgili meslektaşlarımıza çok alakasız birçok ürünün satıldığını görmekteyim üstelik uçuk fiyatlarla.öyle bir set yapmışlar ki zannedersiniz uçak motoru yapmak için üretilmiş. Ben yaptığım tüm dekorlarımın %99 unu tek bir bıçakla yaptım.

Muhakkak işi kolaylaştırabilecek aletlerden faydalanılmalı ancak işin %99 u için tek bir bıçak yeterli olacaktır. Hepimizin bildiği kahvaltı bıçakları vardır bu bıçakların uzun boylularından alıp şekilde.. Gözüktüğü gibi inceltip Keskinleştirerek kendimiz bile yapabiliriz yâda herhangi bir bıçakçıya yaptırabiliriz. Bıçağımızın çok ince esnek ve keskin olması gerekmekte.
TAFED

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.