Sezai Erdoğan’dan önemli anekdotlar
En iyi olanı yapma isteği ve şevki sizi her zaman başarıya ulaştırır
Uzun yıllardır Çırağan Palace Kempinski’nin Executive Chef’lik görevini başarıyla sürdüren Sezai Erdoğan geleceğin şeflerine yönelik 30 yıllık deneyimine dayanan çok önemli tavsiyelerde bulundu.
“Malzeme kullanımı ve iyi malzeme ile çalışmak çok önemlidir”
Halen yirmi beş yıllık bıçaklarını ve malzemelerini kullandığını söyleyen Erdoğan, yemek sektöründe malzeme seçiminin çok ince ve dikkatli bir şekilde yapıldığı takdirde uzun yıllar bir yol arkadaşı gibi sizinle olacağını belirtiyor.
“Aşçılık ancak keyifle ve zevkle gerçekleştirildiğinde başarıya ulaşılabilir”
Erdoğan, uzun yıllar emek verdiği aşçılık mesleğinde her daim en iyisine ulaşmak için çalıştığını, dünyaca ünlü şefleri örnek ve hedef aldığını belirtiyor: “Aşçılık alanında ilerlemek için önemli olan ondan keyif almak, keyif alarak çalışırsanız sonuçlarınız da keyifli ve başarılı olur. Kendinize her zaman en iyi olanı hedef alın” diyor.
Erdoğan: “Osmanlı mutfağının en temel değişimini oluşturan dönem 17.yüzyılda Osmanlı mutfağına domatesin girişidir”
17.yüzyıl öncesinde özellikle domates ve şekerin Osmanlı mutfağında olmadığını belirten Erdoğan, bunun Türkiye mutfağı için de çok önemli bir gelişme olduğunu söylüyor. Domatesin ilk olarak Osmanlı’ya girişi ise 17.yüzyıl sonrasında Amerika üzerinden gerçekleşmektedir.
Bir yandan seçmiş olduğu iki özel tarifi hazırlarken bir yandan da küçük hikayeler anlatan Erdoğan, Osmanlı ve Bizans gibi bu coğrafyanın köklü kültürlerini referans almanın Türk şefleri için çok önemli bir fırsat olduğunun da altını çizdi. Türk şeflerine dünya gastronomi sektöründe başarılı ve saygın olmanın en önemli faktörlerinden bahsederken samimi bir anı anlatmaktan da çekinmedi. Bu da humusun içinde bir miktar muz olduğunu bilmeyen İspanyol şef arkadaşının hikayesi!
İki saatlik samimi sohbet ve deneyim aktarımının neticesinde; Çırağan Palace Kempinski’nin ünlü şefi Sezai Erdoğan MSA Demo Günleri’nde seçtiği çok özel iki tarifi özenli pişirme ve hazırlama sürecinden sonra katılımcıların tadımına sundu: Karaburun Çingene Palamudu Yahnisi ve Bıldırcın Dolması, Enginar ve Afyon Patatesi.
Food İn Life