Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Time Dergisinin yeni sayısı ‘Tereyağı Yiyin’ kapağıyla çıktı

Time Dergisinin yeni sayısı ‘Tereyağı Yiyin’ kapağıyla çıktı
29.06.2014
557
A+
A-

Gıda Gündemi sitesinin haberine göre; TIME dergisi son sayısının kapağına “Tereyağı Yiyin” yazarak yıllardır süre gelen, “Doymuş yağlar sağlıklı mıdır, zararlı mıdır?” tartışmalarına yeni bir boyut getirdi. Dergide yayınlanan makalede tereyağın ve doymuş yağların faydalarına büyük yer verildi.

Başta tereyağı olmak üzere doymuş yağların insan sağlığına zararlı olduğu yıllardır uzmanlar ve diyetisyenler tarafından kamuoyunda vurgulanan bir olgu. Bu konuyla ilgili birçok araştırma ve deney varken TIME dergisi doymuş yağlarla ilgili yeni bir araştırmayı ortaya koyarak, doymuş yağların aslında iddia edildiği gibi, başta kalp olmak üzere insan vücuduna zarar vermediğini belirtti.

Doymuş yağların insan sağlığına faydalarıyla ilgili makale yayınlayan TIME, toplumun tereyağı, kırmızı et ve süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlarlardan vazgeçmesiyle son 60 yılda obezite hastalığında yaşanan artışı vurguladı. Makalede ayrıca, sadece ABD’de her yıl bir milyon insanın kalp rahatsızlıklarıyla hayatını kaybettiğine değinildi. Bunun sebebi olarak, aslında insan sağlığını faydalı olan, protein temelli doymuş yağlardan vazgeçilerek margarin, bitkisel, sıvı yağlar gibi karbonhidrat temelli alternatifler gösterilmiş. Bilimsel çalışmalara da yer veren makale, 2010 yılında yapılan Meta-analysis çalışmasında, doymuş yağların kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendirilmediğini belirtiyor.

Türkiye’nin tanınmış kardiyologlarından Prof. Dr. Canan Karatay’ın da tereyağı ve doymuş yağların faydalarıyla ilgili çalışmaları olmuştu. Karatay Hoca, tereyağının ve doymuş yağların faydalı olduğunu kitaplarında ve çalışmalarında bir çok kez vurgulamıştı.

Food İn Life

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.