Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Türkiye’nin Damak Tadı Artık At ve Eşek Eti!

Türkiye’nin Damak Tadı Artık At ve Eşek Eti!
26.02.2018
606
A+
A-

Türkiye’nin Damak Tadı Artık At ve Eşek Eti!

Uzmanlar, gıdada at ve eşek etinin bile sıradan hale geldiğini ve normal tadın unutulduğunu belirtiyor.

Gıda ürünleri üretiminde kullanılan temel hammaddelerdeki fiyat artışları, gıda hilekarlığının her geçen gün büyüyerek kârlı bir sektör haline gelmesine neden oldu. Taklit ve tağşiş yapılan gıda ürünlerinin sayısı, denetimlerin yetersiz olmasından dolayı giderek artarken, gıda hilesi adına kullanılan yöntemler de artıyor.Sözcü’den Aydın Demir’in haberine göre, Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, hileli gıdaların gıda sektörüne maliyetinin 30 milyar TL’ye ulaştığını söylerken, hileli gıdacıların da 10 milyar TL ciroya sahip bir sektör haline geldiğini belirtti. Hileli gıdalar konusunda yapılan denetimlerin yetersiz kaldığını ifade eden Demirtaş, bunun da hilekarlara cesaret verdiğini kaydetti.

Türkiye genelinde 575 bin gıda firmasının faaliyet gösterdiğine dikkat çeken Demirtaş, buna karşın 5 bin gıda denetçisinin görev yaptığını aktardı. Gıda terörünün hem ekonomiyi hem de halk sağlığını kemirdiğini kaydeden Demirtaş, Türkiye’de binlerce işsiz gıda mühendisi bulunduğunu, Tarım Bakanlığı’nın bu gençleri istihdam ederek, denetim mekanizmasını genişletebileceği önerisinde bulundu.Gıda sahtekarlarının denetimli üretim yapan firmalar ile yarışır hale geldiğine dikkat çeken Gıda Sağlığı Uzmanı Gıda Mühendisi Nurten Sırma, “Kayıt dışı üretim yapan hilekarlar Ar-Ge merkezi bile kurmuşlar. Tarım Bakanlığı zaman zaman gıda hilekarlarını kamuoyuna ifşa ediyordu.

Tüketici güveninde derin yaralar bırakan ve gıda sanayisine olan inancı yerle bir eden bu ifşa listeleri bir süredir ilan edilmiyor. Hileli gıda üreten firmaları açıklama konusunda bakanlık adeta sessizliğe büründü desek yalan olmaz” dedi.Tarım Bakanlığı’nın denetimlerinden örnekler veren Sırma, 586 gıda firmasının ürünlerinden alınan numunelerin analizinin yapıldığına dikkat çekerek, “Hileli bulunan parti sayısı 965 olarak çıkmıştır. Analizlerde ette tek tırnak (at, eşek eti) hayvan dokusu bulunması, bazı gıda gruplarında olması gerekenlerin dışında katkı maddesi tespit ediliyor. Hileli gıda ürünlerini uzun süre yemek zorunda kalan tüketici zamanla bu tadı kanıksayarak damak tadının aslında o gıdanın orijinalinden çok farklı bir şekle dönüşmesine yol açıyor ve artık orijinal tadı damak yadırgıyor” diye konuştu.Kaynak: Türkiye’nin damak tadı artık at ve eşek eti!

 Aşçı Haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.