Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Yılbaşı Hindisi Nasıl Hazırlanır? – Şef Mustafa Erol

Yılbaşı Hindisi Nasıl Hazırlanır? – Şef Mustafa Erol
15.12.2020
1.028
A+
A-

Yılbaşı yaklaşırken, yılbaşlarının geleneksel hale gelen yemeklerinden; hindi nasıl pişirilir? sorusu son zamanlarda çok sorulan bir soru haline geldi.

Aşçılarımız köşemize aldığımız konuklar arasında bu kez İlçemiz Mengen doğumlu Mustafa Erol şef var. Mustafa usta Mengen.Gen.TR aracılığıyla sizler için hindi tarifi hazırladı ve sizlerle paylaşıyoruz.



Mustafa Erol Kimdir?

1979 Bolu Mengen doğumlu Mengenli şair Durmuş Erol’un oğlu Mustafa Erol.
Türkiye Aşçılar Federasyonu başkan vekili ve Antalya Gastronomi Eğitimciler Birliği dernek başkanlığı görevlerim.

Yaklaşık 25 yıldır Turizm sektörüne hizmet eden Türkiye’nin en genç yaşta mutfak şeflerinden biri olma unvanını elinde tutan bir yapıyla turizm sektörüne hizmet etmekteyim.

Sırası ile Magic Life Sarıgerme, İberotel Bel Park, Gloria Golf Resort Magic Life Waterworld ve Bodrum, Asteria Sorgun, Side, Belek otellerinde çalıştım.

Evli ve üç çocuk babası olup Mengenimizi ulusal ve uluslararası camialarda tanıtmak adına çalışmalar yapıyorum.

 

Yılbaşı Hindisi Tarifi İçin Malzemeler

1 adet orta boy bütün hindi (4-4,5 kg.)
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bal
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
1 çay kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
1 dal biberiye
1 adet defne yaprağı
1 tatlı kaşığı tane karabiber
Kestaneli iç pilav için:
2 su bardağı baldo pirinç
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı çam fıstığı
2 yemek kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
1/4 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı tuz
3 su bardağı sıcak et suyu (tavuk suyu)
1 su bardağı haşlanmış kestane

Yılbaşı Hindisi Tarifinin Püf Noktası
İç kısmını temizleyip tütsüledikten sonra bol suda yıkadığınız bütün hindiyi iyice kuruladıktan sonra sosa bulayın.Hindiyi pişirme poşeti içinde pişirmeyecekseniz fırın tepsisine bir miktar sıcak su koymayı ve hindinin üzerini yağlı kağıt ya da alüminyum folyo ile kaplamayı unutmayın. İki saatin sonunda hindinin üzerini açıp, pişirme işlemini en az 30 dakika daha sürdürün.

Yılbaşı Hindisi Tarifinin Pişirme Önerisi
Sosa buladığınız ve piştikten sonra düzgün bir hal alması için bacak kısımlarını bağladığınız hindiyi büyük boy pişirme torbasında daha kısa sürede pişirebilirsiniz. Kestaneli pilavın tane tane olması için kavrulan pirinçlere 1 tatlı kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyu ve 1 çay kaşığı toz şeker ekleyebilirsiniz. Suyunu çeken ve dinlenen kestaneli pilavı, incecik kıyılmış dereotuyla harmanladıktan sonra da servis edebilirsiniz.Arzuya göre kuzu ciğeriyle de pişirebileceğiniz kestaneli iç pilavı, bütün hindinin içinde pişirmeye devam edecekseniz hafif diri bir halde bıraktıktan sonra doldurun. Kabuk kısımlarını çizdiğiniz kestaneleri fırında ya da köz tavasında kısa sürede pişirebilir arzuya göre kaynar suda haşladıktan sonra kullanabilirsiniz.

Yılbaşı Hindisi Tarifi Nasıl Yapılır?
Temizlenmiş olarak satın aldığınız bütün hindiyi bol suda yıkadıktan sonra üzerini kağıt havlu yardımıyla kurulayın.

Küçük bir kasede zeytinyağı, bal, domates salçası, taze sıkılmış limon suyu, hardal ve tuzu karıştırın.

Hazırladığınız sosu, bir fırça yardımıyla hindinin her tarafına eşit miktarda sürün. Hindinin iç kısmına biberiye, tane karabiber ve defne yaprağını yerleştirin.

Hafif bir şekilde unlanmış büyük boy pişirme poşeti ya da fırın tepsisine aldığınız hindiyi, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 2,5 saat kadar pişirin.

Kestaneli iç pilavı hazırlamak için; kuru soğanları küçük parçalar halinde yemeklik doğrayın.

Tereyağı ve zeytinyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde kızdırın. Yemeklik doğradığınız kuru soğanları, kısık ateşte hafif bir şekilde soteledikten sonra dirilikleri gidene kadar pişirin.

Dolmalık çam fıstıklarını ekledikten sonra hafif bir renk alana kadar soğanlarla birlikte kavurun. Duru suyu çıkana kadar yıkadığınız baldo pirinci pilav tenceresine aktarın.

Bol suda beklettikten sonra yıkadığınız kuş üzümlerini, karabiber, tarçın, yenibahar ve tuzu katın. Sıcak et suyu ve küçük parçalara ayırdığınız haşlanmış kestaneleri ilave ettiğiniz pilavı, kısık ateşte ve kapağını kapattığınız tencerede suyunu çekene kadar pişirin.

Suyunu çeken kestaneli pilavın üzerine kağıt havlu ya da pamuklu bir mutfak bezi kapatıp demlenmesi için bekletin.

Fırından çıkan nar gibi kızarmış hindiyi porsiyonladıktan sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin. Yılbaşı sofrası ya da davet yemeklerinde sevdiklerinizle paylaşın.

Yılbaşı Hindisi Tarifinin Servis Önerisi
Fırından çıkardığınız bütün hindiyi parçalara ayırın. Pişme esnasında ortaya çıkan soslu suyu hindinin üzerine gezdirdikten sonra kestaneli iç pilavla birlikte sıcak olarak servis edin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.