Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

AŞÇILARIMIZ:ZEKİ AÇIKÖZ TAFED BAŞKANI

16.12.2013
1.216
A+
A-

 

Bolu Mengen doğumlu Açıköz, 1979 yılından beri aşcı olarak çeşitli otel ve restorantlarda çalıştı. 1991 yılında Ankara Sheraton Hotel bünyesinde çalışmaya başladı ve 2000 yılında aşçıbaşı oldu. Halen Sheraton Hotel & Convention Center, Ankara’da Executive Chef olarak çalışmaktadır.

Turizm sektöründe yetişen gençlerin, meslek tercihlerini doğru yapabilmeleri ve aşcılık mesleğini tercih eden öğrencilere temelden yeterli donanımı sağlamak amacı ile 2009 yılından beri Atılım Üniversitesi Turizm Bölümünde mutfak dersi vermektedir.

TRT 1’de 5 yıl süre ile sabah kuşağı canlı yayında, mutfak bölümünde Türk ve Dünya mutfağından farklı lezzetleri ve kültürlerini seyircilere tanıtmıştır.

Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen liderlerini; örneğin Kenan Evren, Turgut Özal, Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül, Kraliçe Elizabeth, Vladimir Putin, Barack Hussein Obama v.s. ; ağırlama ve Türk Mutfağını farklı lezzetlerini tanıtma şansı bulmuştır.

Dünya ve Türk Mutfağı üzerinde çalışmalar ve incelemelerde bulunan Açıköz, yeni nesil aşcıların mesleğe daha donanımlı yetişmesi, Türk aşcılarının dünyada hak ettiği yere gelebilmesi amacı ile kişisel ve kurumsal olarak önderlik yapmakta ve projelere destek vermektedir.

18 derneğin bağlı olduğu Türkiye Aşcılar Federasyonun ikinci dönem başkanlığını yürütmektedir. Yurtiçinde ve yurtdışında Türk mutfağı ve yemek kültürünü tanıtmak amacı ile birçok çalışmada bulunan Açıköz, Chaines des Rotisseurs ( Uluslararası Gastronomi Derneği ) Yönetim Kurulu üyesidir.

Türkiye Aşcılar Federasyonu, onun öncülüğünde sosyal sorumluluk ve mesleki standartlar hakkında çalışmalar yapmaktadır.

Dünya Aşcılar Birliği tarafından her yıl düzenlenen Dünya Aşcılar Olimpiyatında juri üyesi olarak Türkiye’yi temsil etmektedir.

Federasyona bağlı Türkiye Aşcılar Milli Takımı 2010 yılında Lüksemburg’da gerçekleşen Dünya Aşcılık Olimpiyatlarında, 2 altın, 7 gümüş,10 bronz madalya, 2011 yılında “Moscowa Kremlin Culinary Cup” yarışmasında, 2 Altın Madalya 2 Gümüş Madalya 13 Bronz Madalya 8 Merit alarak ile Türkiye’yi gururlandırmıştır.

2000 yılından beri Aşçıbaşı olarak çalıştığı Sheraton Hotel & Convention Center Ankara bünyesinde, bir çok organizasyonun ev sahipliğini yapan Zeki Açıköz, Dünyaca ünlü kişiler için mönüler hazırlamıştır. Bunlardan bazıları: Barack Obama, Kraliçe Elizabeth, Putin, Abdullah Gül, Ahmet Necdet Sezer, Süleyman Demirel, son 10 yılın tüm Bakan ve Başbakanları.

Otel bünyesinde ve dışında gerçekleşen 3000 – 5000 kişilik kongrelerin yiyecek içecek operasyonlarını yürütmüştür.

 

Kendi ağzından kısaca özgeçmişi:

1966 yılında Bolu Mengen’de doğdum. 19 mayıs 1979 da eti senin kemiği benim sistemiyle Bodrum Liman lokantasında mesleğe başladım. Daha sonra Türkiye’de çeşitli otel ve restorantlarda çalışma hayatım devam etti. Sheraton Otel bünyesinde 1991 den 2001 yılına kadar değişik bölüm ve pozisyonlarda, 2001 yılından itibaren de başaşçı olarak mesleğime halen devam etmekteyim. Bu arada eğitim almak, vermek ve Türk Mutfağı’nı tanıtmak için Avrupa ve Uzak doğuyu kapsayan çeşitli ülkelerde bulundum.

2004-2008 tarihleri arasında 15 arkadaşımla beraber kurmuş olduğumuz Başkent Aşçılar ve Turizm birliği derneğinin başkanlığını yürüttüm. Mayıs 2008 tarihinde Türkiye Aşçılar Federasyonu Yönetim kurulu başkanı olarak seçildim ve başkent aşçılar derneği yönetim kurulu başkanlığı görevimden istifa ettim.

Federasyonumuz da ve federasyona bağlı bulunan 19 adet derneğimiz de Türk ve yöresel mutfağımızın tanıtımı için gerek yerel ve uluslararası yarışmalar düzenleyerek, gerek yurt dışındaki fuarlara katılarak, gerekse Turizm Bakanlığı ile ortak yürütülen çeşitli ülkelerde gerçekleştirilen Türk Haftası projelerinde ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek çeşitli tanıtım etkinlikleri düzenleyerek çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Ayrıca federasyona bağlı derneklerimizde meslektaşlarımız ve ev hanımları için yemek ve servis kursları vermekteyiz.

Türkiye’de mesleğimize olan ilginin artması, Türk aşçıların gelişimleri ve neler yapabildiklerini yemek sevenlere sunmak içinbu yıl 8.sini gerçekleştirdiğimiz CHEF 8 organizasyonunda; Türkiyenin sayılı şeflerinden oluşan 8 ayrı ekip, 8 farklı menüyle her sene olduğu gibi bu sene de yemek severlerle buluştu. Aynı şekilde Türkiye’de ikinci defa düzenlenen ALTIN KEP AŞÇILAR’na Türkiye genelinde 1500 Türk ve yabancı profesyonel aşçı ve 95 adet Turizm Otelcilik Okulundan katılan 400 öğrenci mutfak kültürümüzü geliştirmek ve aşçılarımızın birlik ve beraberliğini güçlendirmek için çalıştı. 10 kategoride yapılan yarışmamızda profesyonel ve amatör yerli ve yabancı aşçılarımız çeşitli dallarda yarıştı.

Yarışmayı gözlemlemek için de bir çok üniversiteden aşçılığa gönül vermiş öğretim görevlileri, dünya çapında ünlü gurmeler ve çeşitli branşlarda önemli başarılar kazanmış şeflerimiz katıldı. 1981 yılından beri düzenlenen MENGEN AŞÇILIK FESTİVALİ’de bu mesleğe ne kadar uzun süredir emek verdiğimizin bir göstergesidir.

Bu ve bunun gibi projelerin artması, Türk mutfağının ve Türk şeflerinin yaratıcı zenginliklerini gösterebilmeleri açısından çok önemlidir. Türk mutfağının ve Türk şeflerinin yaratıcı zenginliklerini gösterebilmeleri için çalışmalarımız sürekli artarak devam etmektedir. İşini ve ülkesi çok seven bir kişi olarak kendi mesleki sorumluluklarımın her alanda farkındayım ve en iyi şekilde gerçekleştirmek için elimden geleni yapıyorum. Umuyorum ki Ustalarımızın başlattığı ve bizim devam ettiğimiz Türk Mutfağının tanıtımı ile ilgili çalışmalar hak ettikleri ilgiyi ve saygıyı görürler. Gelecek kuşaklarda ki genç meslektaşlarımız da bu mirasa sahip çıkarlar. Ben Türkiye Aşçılar Federasyonu önderliğinde bu mesleğin doğru tanıtılması için elimden geleni yapıyorum.

Başka bir konu da mesleki eğitim, bu anlamda Üniversitelere destek amaçlı Yiyecek İçecek dersleri devam ettiriyorum, Avrupa Birliği’nin öngördüğü şekilde Federasyon olarak meslek standartlarımızı oluşturuyoruz. En önemlisi dünyadaki en büyük mutfaklardan biri olarak kabul edilen Türk Mutfağını doğru bir şekilde gelecek nesillere aktarmaktır. Hiç bir zaman bilgimi paylaşmakta cimri olmadım ve bu anlayışla çalışan bir federasyon içinde olmaktan çok mutluyum. Sözlerime burada son verirken, aşçılık mesleği ile bilgilerinizin arttığını ümit ediyorum. “
TAFED

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.