5 Yıldızlı Şefler Osmanlı Mutfağı Yarışmasında Sahne Alıyor!
“Eşsiz tatları kucaklayan Türk Mutfak Kültürü, ihtişamını köklerinden, Osmanlı mutfağından alıyor”Gelenekselleşen Osmanlı Saray Yemekleri Yarışması, 2013’de isim değişikliği ve yeni kimliğiyle Gastronomi sahnesine çıkmaya hazırlanıyor. CNR Holding Kuruluşu Sine Fuarcılık ve ETÜDER ( Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği )’in sponsorluğunda, Osmanlı Mutfağı Yarışması 30 Mart 2013’de ETÜDER Evdışı Tüketim Ürünleri Fuarı bünyesinde gerçekleşiyor.
Türk Mutfak kültürüne önemli katkılar sağlayan bir organizasyon olarak gastronomi dünyasının etkinlik takviminde yerini almış bulunuyor. İlki 2008 yılında şehzadeler şehri Amasya’da, ikincisi 2009 yılında Bursa’da, üçüncüsü ise Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında geçtiğimiz yıl İstanbul’da gerçekleştirilen yarışmanın bu yılki durağı yine İstanbul… Türk mutfağına envanter kazandırdığı ve unutulmaya yüz tutmuş yemekleri gün yüzüne çıkarttığı için Osmanlı Mutfağı Yarışması ayakta alkışlanıyor.
CNR Holding Kuruluşu Sine Fuarcılık ve ETÜDER’in katkılarıyla, Foodinlife Gastronomi Yayınları tarafından organize edilen Osmanlı Mutfağı Yarışması ile mutfak kültürümüzün üzerinde yükseldiği değerlerimiz gün yüzüne çıkıyor. Geçmişin lezzetini, geleneksel malzeme seçimi ve pişirme tekniğini, modern sunumlarla zenginleştirip bugünün şartlarında pişirilmesini sağlamak amacıyla hayata geçirilen Osmanlı Mutfağı Yarışması aynı zamanda envanter oluşturmaya büyük katkı sağlayan bir etkinlik. Geçmişte yapılmış lezzetli reçeteler aslına sadık kalınarak ve alanında başarılı şeflerimizce yeniden yorumlanarak modern sunumlarıyla görücüye çıkıyor.
Türkiye’nin ünlü gurmelerinin katılımı, Türk gastronomisine önemli katkılar sağlamış isimlerin değerlendirmesi ile beş yıldızlı otel aşçılarının hünerlerini ortaya koyacağı yarışmada Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası 5 yıldızlı 8 otelin kurduğu ekipler yarışacak. Dört çeşit yemekle, bir Osmanlı sofrası donatacak olan ekipler, yemek kültürümüzden aldıkları feyzle hünerlerini ve birikimlerini yarıştıracaklar. Yarışmaya katılan ekipler; Hilton Otel İstanbul, Conrad Otel İstanbul, Crown Plaza Asia, BTA (Airport Otel), Ceylan Hotel Intercontinental, Rixos Hotel İstanbul, Sheraton Otel Ankara ve The Marmara Hotelİstanbul gibi alanında isim yapmış otellerin mutfağında çalışan başarılı isimlerden kurulacak.
Geleneksel Osmanlı sofralarımızı kuracak yarışmacılar mutfak kültürümüzün önemli isimleri tarafından değerlendirilecek. Bu isimler; Vedat Başaran (Jüri Başkanı ve Türk Mutfağı Araştırmacısı), Ahmet Örs (Mutfak Dostları Derneği Başkanı / Gurme- Yazar), Nedim Atilla (Gurme / Yazar), Osman Serim (Mutfak Danışmanı / Gurme), Özge Samancı (Yemek Tarihçisi), Max Thomae’dir (Mutfak Şefi). Osmanlı Mutfağı yarışmasının mutfak sponsorluğunuda Öztiryakiler firması üstlendi.
Yarışmada ödüller çeşitli kategorilerde yapılan değerlendirmeler üzerine dağıtılacak. Bu kategoriler, ilk üç sıralamasının dışında mansiyon (çeşnicibaşı ödülü), “en iyi mönü”, “en iyi sofra”, “en iyi ana yemek”, “en iyi şerbet”, “en iyi başlangıç”, “en iyi tatlı” ve “en iyi hijyen” şeklinde isimlendirilmiştir.
Food İn Life