Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

AŞÇILARIMIZ – DURMUŞ ÇETİN

18.04.2013
828
A+
A-

İnternet gazetemizde aşçılarımızı, yaşamlarını tanımaya ve tanıtmaya devam ediyoruz.O bir Mengen Sevdalısı ve meslek aşığı.Buyrun kendi ifadeleri ile Durmuş ustamızın yazısını okuyalım.

Ben DURMUŞ ÇETİN. 1942 BOLU – MENGEN – GOKÇESU -GÜNEY KOYU doğumluyum.
Dedem ABDURRAHMAN ÇETİN saray mutfaklarından yetişmiş. Son padişahlar, ATATÜRK ve FEVZİ ÇAKMAK gibi büyük devlet adamlarına ve büyük müesseselerde aşçıbaşılık yapmıştır. Babam yine tanınmış aşçılardan SEYFETTİN ÇETİN’dir. Fatih Sultan Mehmet’ten günümüze kadar gelen babadan oğla, dededen toruna geçen aşçılık mesleğine onları örnek alarak başladım. Gökçesu İlkokulunu bitirip 1955 yılında Heybeliada Senatoryumunda zamanın ünlü ustası Kamil Ustanın yanında aşçı çıraklığına başladım ve zamanla Kervansaray Bursa Çelik Palas Oteli gibi büyük otellerde çalıştım. Askerlik döneminden sonra İstanbul Hilton Oteli, ünlü şef Necip Ustanın isteği üzerine Büyük Tarabya Otelin’de mutfağın her bölümünde kısım şefi olarak mesleğimi devam ettirdim. Bu meyanda Türkiye’ye gelen ünlü devlet adamlarına Amerikan Cumhurbaşkanı, Fransa Cumhurbaşkanı, İngiltere Kral ve Kraliçiesi ve daha birçok ünlü kişilere Dolmabahçe Sarayı ve Şale Köşklerinde ziyafetler verdim. 1970 yılının ortalarında yurtdışından teklifler almaya başladım. Ve Dusseldorf Hilton Oteline Sous Şef olarak gittim. Ve oralarda mesleğimin zirvesine çıktım. Hatta önemli bir otelin açılışında Eyalet başbakanı Sayın Rau (Almanya Şansölyesi ve cumhurbaşkanı oldu) ile karşılaştım. Bu yemekleri ve açık büfede yapmış olduğum yağdan İhtiyar Balıkçı Heykeli, Kılıç Balığı Heykeli ve Geyik Heykelini görünce bana “sen hangi millettensin” dedi. Bende gururla “Türk’üm” cevabını verdim. Bu heykeller ve resim gibi açık büfenin dizaynını çok beğendi. “Sen büyük ustasın, sen dünyada aranan büyük sanatkarlardan birisin” diyerek iltifat etti ve elimi sıkıp teşekkür etti. Ben Almanya’da 22 yıl mesleğimi icra ettikten sonra vatanıma döndüm ve meslekten kopamadım .Bazı yerlerde mesleğime devam ettikten sonra emekli oldum . Sonra Mengen Aşçılık ve Turizm Derneği yönetim kuruluna seçildim. Bir sonraki seçimde Mengen Aşçılık ve Turizm Derneği Başkanı olarak her festival ve platformda Mengen’i en iyi şekilde temsil etmeye çalıştım. Mengen de Aşçılık Otelcilik Lisesi açıldı. Buradan mezun olan çocukların yükseği okula devam etmeleri gerekiyordu. Biz ilgililerle görüşerek Mengen de Aşçılık Meslek Yüksek Okulunu açtırdık. Ve bu açılan yüksekokulda usta öğretici olarak ders vermek ve 2 yılllık mezunları vererek Mengen’imize hizmete devam ettim. Tabiî ki daha görevim bitmedi. Mezun olan çocuklarımıza iş bulma görevini de yüklendim. Bu arada Bakırköy

Çocuk tutukevinden tutuklu çocukları topluma kazandırma amaçlı uygulamalı yemek dersleri vererek iki devre 40 x 40 =80 tutuklu çocuğa aşçılık sertifikası verdik. Ve yapmış olduğum bu hizmetler karşılığında hiçbir maddi talebim olmadı. Bugün 70 yaşında emekli bir usta olarak yine Mengen Aşçılık ve Turizm Derneğine arkadaşlarımı ve meslekdaşlarımı kıramadığım için Başkan yardımcısı olarak hizmete devam etmekteyim. Ayrıca okullarda yarışmalara panellere katılıp Türk ve Dünya Mutfakları üzerine konuşma ve konferanslar vermekteyim. Bu vesile ile durmak yok yola devam diyorum. Herkese saygılar sunuyorum.
DURMUŞ ÇETİN ŞEF AŞÇIBAŞI
AŞÇI KİMDİR? KİME AŞÇI DENİR?
Aşçı bir doktordur. İnsan sağlığı ile ilgili her şeyi bilir. Sağlıklı yemek üretir. Aşçı bir kimyagerdir. İnsana yararlı protein kalori vitamin ve minerallerin nelerde olduğunu bilir damak tadına önem verir. Aşçı bir heykel traştır. Buzdan yağdan sebze ve meyvelerden dekor heykel yapar. Aşçı bir ekonomistir. Mutfağına giren malzemeyi en iyi şekilde değerlendirir. Müessesenin gelirin dengeler. Kostlarını düzenler. Aşçı aynı zamanda iyi bir idareci ve yöneticidir. Mutfağını başarı ile yönetir.
Saygılar sunarım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.