Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

İYİ BAL ŞEKERLENİR Mİ?

İYİ BAL ŞEKERLENİR Mİ?
07.12.2017
780
A+
A-

İYİ BAL ŞEKERLENİR Mİ?

 lın sağlığa ne kadar faydalı olduğunu ve uzmanlar tarafından her gün belli bir miktar tüketiminin önerildiğini hepimiz biliyoruz. Ancak bal tüketmeden önce o balın gerçekten iyi bir bal olup olmadığını anlamak da çok önemli. Bunun bir ölçüm yolu ise tabii balın gerçek bir bal olup olmadığı. Maalesef piyasada 5 kavanozu 100 TL cinsinden satılan pek çok bal doğal olmanın ötesinde, neredeyse tamamen yapay malzemelerle oluşturuluyorlar ve dolayısıyla tüketicilerin aklına iyi bal şekerlenir mi sorusu geliyor. Sizler için bu konuyu biraz irdelemeye karar verdik.

Arıların oluşturdukları ballar, eğer gerçekten çiçeklerden polen toplayarak balları üretmişlerse bir süre sonra şekerlenmeye başlar. Çiçekten değil de şeker şerbeti gibi yerlerden beslenen arıların ürettikleri ballar ise maalesef biraz daha yapay olduklarından şekerlenme ile karşılaşmak oldukça zordur. Ancak bu noktada şekerlenme sürecinin ne kadar süreceği de önemli. Zira çiçeğin ve arının türüne göre bu şekerlenmenin oluşması bir seneyi bile bulabilmekte. Dolayısıyla balınız şekerlenmedi diye hemen sahte bal diye telaş etmenin de bir gereği yok.

 

Bunun yanında, çam balı ve bazı yapraklardan toplanan malzemelerle bal yapan arıların balları da şekerlenme yapmazlar. Bu nedenle şekerlenme yapmayan bir bal çam balı da olabilir ve şekerlenmenin sadece çiçeklerden toplanan balla gerçekleştiğini akıldan çıkarmamalı. Bu süreçte balın bulunduğu sıcaklık, nem, yükseklik, basınç gibi değerler de şekerlenme sürecinin farklı zamanlarda gerçekleşmesine neden olabilmektedir.


27 derecelik bir sıcaklığın üzerinde saklanan balların neredeyse hiç bir zaman şekerlenmedikleri görülebilmektedir. Lakin evinizdeki balın şekerlenmesi halinde sahte olduğunu düşünmemeniz gerekiyor. Pek çok kullanıcı bu konuda hata yapıyor ve şekerlenen balın kötü bir bal olduğuna inanıyor. Aslında bu tam tersi şekilde balınızın doğal yollardan üretildiğini ortaya koyuyor.

Peki bal şekerlendiği zaman ne yapmalı?

Balınız şekerlendiyse tek yapmanız gereken kavanozunuzu 30 derecelik sıcaklıkta bulunan bir suyun içerisine bırakmak ve yeniden eski halini almasını beklemek. Elli derece ve üstünü ise kesinlikle önermiyoruz çünkü bu sıcaklıklarda balınızın besleyiciliğini sağlayan maddeler bozulacaklardır. Herkese şimdiden sağlıklı ve ballı günler diliyoruz.

Kafe Kadınca

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.