Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

GENÇLER İÇİN BİR GELECEK VİZYONU DÜZENLENDİ

GENÇLER İÇİN BİR GELECEK VİZYONU DÜZENLENDİ
25.04.2019
834
A+
A-

GENÇLER İÇİN BİR GELECEK VİZYONU DÜZENLENDİ

Tafed Üyesi Manavgat Aşçılar Derneği Ve Akdeniz Üniversitesi Manavgat Matso Turizm Fakültesi Konferans salonunda Düzenlenen ‘’ Gençler İçin Bir Gelecek Vizyonu ‘’ Panelinde Konuşmacılar. Crystal Otelleri Kurumsal İletişim ve eğitim Direktörü Adil Gürkan, Manavgat Aşçılar Derneği Başkanı İsmail Karataş, Royal Dragon Otel Excutive  Chef Selçuk Yıldırım. Konuşmacı olarak katıldılar.

Karataş; Seçeceğiniz mesleğin içinde bir ömür geçireceksiniz. Sevmediğiniz bir bölümü seçmek sizin için ızdırap olabilir. Öncelikle hangi mesleği seçerseniz seçin severek yapacağınız olsun. İnsanın sevmediği işi yapmak zorunda olması kadar zor bir durum yoktur. Sevgili öğrenciler Sahaya indikten sonra görüyorsunuz ki gerçek dünya bu değil. Bizlerin bıraktığı bayrağı sizler daha da iyi yerlere getireceksiniz.

Biz bir şeyler yapmaya çalıştık siz de üzerine bir şeyler katarak gelin istiyoruz. En kötü yerde de çalışsanız en az 1-2 sene çalışmanız gerekiyor.

Karataş: Başınızda çok disiplinli bir yönetici olabilir. Belki hâl ve hareketlerini beğenmemiş olabilirsiniz hiç önemli değil. Önce insan olduğunuzu, karşınızdakinin de insan olduğunu, bunların da birer tecrübe olduğunu asla unutmayın.

Mesleğe bir şeyler katmak her zaman herkesin derdidir ama kimse kalkıp bir adım atmıyor.

Bunun için hayal gücünüzü sınırsız kullanmanız gerekiyor. Dünyadaki farklı kültürleri, yeme içme tekniğini çok iyi bilmeniz gerekiyor.

İyi bir aşçının da mutfakta çalışarak yetiştiği ürün bilgisi, pişirme teknikleri ve sunumun önemlidir. Bir aşçının kullanacağı malzemeleri çok iyi bilmesi gerek. İnsanların sağlığı ile bire bir ilgilenmek durumundasınız.

Örneğin alerjisi olan birine uygun olmayan bir ürünü sunarsanız misafiri hasta edebilirsiniz. Bu yüzden menüleri hazırlarken yemeklerin altına notlar yazın. Vejetaryendır, deniz mahsulü içerir, gluten içerir gibi. Bunları öğrenmeniz yıllarınızı alacak ama sadece bunları öğrenmeniz de yetmez. Bir de bu ürünleri pişirme teknikleri vardır nedir bu yöntem?

‘’Gıdaların pişirilmesi; belirli bir süre boyunca ısı uygulanarak gıdaların fiziksel, kimyasal, biyolojik ve duyusal özelliklerini değiştirip arzu edilen lezzet ve duruma getirilmesi işlemidir. Pişirme işlemi ile hem gıdalarda sağlığımız için zararlı olan mikroorganizmaları öldürürüz hem de gıdaları damak tadımıza uygun hale getiririz’’ bu aşçılığın ustalık kısmıdır. Pişirdikten sonra da yemeği doğru şekilde sunmanız gerek.

Sizler çok şanslısınız, imkânlarınız bizlere göre çok daha fazla. Üniversiteli kuşak olarak sizlerin önünde çok daha güzel yollar olacağına inanıyorum ama fırsatları iyi değerlendirmeniz gerek.

Adil Gürkan: Ayaklarınızın ucu hayallerinize, tabanı hayatın gerçeklerine basmalı!

“-Gelecek planlamaları ile ilgili olarak cesur ve girişken olmalısınız. İş hayatına girerken en önemli silahlarınızdan birisi güçlü ve kilit öneme sahip insanlardan oluşan bir network olacaktır. Bu network size hem yeni iş alanları açar, hem de başarı yolculuğunuzda size sağlam müttefikler kazandırır.

-Farklı düşünün. Ama ayaklarınızın bir ucu hayallerinize, tabanı ise hayatın gerçeklerine basmalı.  Örnek: Airbnb denilen ve bugün kocaman bir otelcilik sektörünü tehdit etmeye başlayan ev paylaşımı sistemi çok değil, 7-8 yıl önce iki genç öğrenci tarafından kuruldu. Kirasını ödemekte zorlandıkları evin bir odasını kahvaltı ile birlikte pazarlayan iki genç kısa sürede işin arka planındaki müthiş geleceği gördü. Bu gün 300 çalışanı ile Airbnb yaklaşık 10 milyar dolarlık bir piyasa değerine ulaştı. Bu iki genç gibi cesur ve gelecek odaklı olun.”

Otelcilik sektörünün artık kendisini sadece reklamlar ve pazarlama çalışmaları ile değil, insanların kalbine dokunacak sosyal sorumluluk projeleri ile ifade etmesinin çok önemli olduğunu belirten Adil Gürkan, geleceğin turizminin, sanat, sosyal sorumluluk projeleri, çevreye ve hayvan haklarına saygı, insan haklarına uyum gibi değerler üzerinden yepyeni bir kimliğe bürüneceğini vurguladı.

Chef Selçuk Yıldırım: Mutfak da tekrarlamak için zaman yoktur. Takım odaklı olmalıdır. Çünkü şef, yemekleri hazırlayan ve pişiren tek kişi değildir. İş başındaki ilk gününden mesleğinin bitimine kadar, mutfakta sürekli insanlarla çalışacaktır.

Bir ekipte çalışma davranışı, mutfak dünyasında başarılı olup olmayacağını belirler. Kendisinin ekibe nasıl işleyeceğini iyi bilmeli, Bu nedenle, ekipte her çalışanın sonuca gerçekten büyük bir katkı sağlayacak bir takım oyuncusu olması gerekir. Şef, başkalarıyla birlikte çalışmaya istekli olması gerekir.

Mutfağın verimli çalışmasını sağlamak için hemen hemen her mutfakta bir hiyerarşi bulunmaktadır. Ancak, akıllı şefler, bağıran eşleşmelerin en iyi korkuya ilham verdiğini bilirler.

Şef, mutfağında harika sonuçlar almak istiyorsa her şeyin üstünde kalması çok önemlidir. En iyi şefler, menüdeki her tabağı hazırlamak, servis yapanları mutfağın içine ve dışına yönlendirmek ve her bir mutfak aleti ve ekipman ile malzemenin bulunduğu yerin tam olarak ne mesafede olduğunu bilirler.

Mutfak takım işi olduğu için birlikte takım olarak hareket etmeleri çok önemlidir. İyi bir şef, elindeki göreve önem verir ve o sırada hedeflere odaklanarak önceliklerini doğru belirler. Bu beceri, iyi bir disiplin gerektirir.

Deneyim kazanan şefler, işlerini yürütürken kısa yolları deneyimleyebilirler. Bu olgu kısa sürede kazanılabilecek bir beceri değildir. Mutfak kültürü, temelinde bulunan bilgi ve becerileri basitleştirmeyi ve kolaylaştırmayı kabul etmez Dedi.

Konuşmaların sonunda soru cevaplar verilerek Akdeniz Üniversitesi Manavgat Matso Turizm Fakültesi Dekanı Prof Dr. Hacer Bakır Sert Tarafından Konuşmacılara Teşekkür ederek sertifika ile taltif edildiler verildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.