Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Aşçıları Bekleyen Tehlike

Aşçıları Bekleyen Tehlike
06.03.2014
590
A+
A-

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, fırıncılar, dönerciler, aşçılar, hamam ve sauna çalışanları, altın-gümüş ayar evlerinde çalışanlar, uzun yol şoförleri, radyoterapi, radyoloji ve nükleer tıp çalışanları, böcek ilaçlama ve kimyasal fabrikalarda çalışan erkeklerin kısırlık riski altında olduğunu söyledi.

Özörnek yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü’nün normal sperm sayısı standardını 20 milyondan 15 milyona düşürdüğünü belirterek, “Bu değişiklik dünya genelinde erkeklerdeki sperm sayısındaki genel düşüşe işaret ediyor. Bu durumun altında yatan en önemli etkenler, çevresel faktörler ve stres” dedi.

Özörnek, erkeklerde kısırlığı tetikleyen en önemli sebeplerin başında stresin geldiğini, özellikle de stres oranı yüksek işlerde çalışan erkeklerde sperm veriminin düştüğünü kaydetti. Öte yandan ısıya maruz kalınan mesleklerde de sperm kaybı oluştuğuna dikkat çeken Özörnek, şunları kaydetti:

“Bugün dünyada görülen kısırlık vakalarının yüzde 50 oranında erkeklerdeki sperm eksikliğine bağlı sorunlara dayanıyor. Stres ve yüksek ısıya maruz kalan erkeklerin sperm hareketliliğinde düşüş ve yapısal bozulmalarla karşılaşılıyor. Fırıncılar, dönerciler, aşçılar, hamam ve sauna çalışanları, altın/gümüş ayar evlerinde çalışanlar, uzun yol şoförleri gibi sürekli oturarak çalışan erkelerde de ısıya maruz kalmaya bağlı kısırlık görülme oranı artıyor. Diğer önemli faktörlerden biri de radyasyon. Görevleri gereği radyasyona maruz kalan radyoterapi, radyoloji ve nükleer tıp çalışanlarında kısırlık görülebiliyor. Kimyasal solumaya neden olan meslekler de risk grubunda. Petrokimya gazlarının dumanına maruz kalacak şekilde çalışanlar arasında kısırlık yoğun olarak görülüyor. Böcek ilaçlama ve kimyasal fabrikalarda çalışanlar da bu açıdan risk grubuna giriyor.”

 

Kaynak:aşçılar dünyası

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.