Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Bayram DÖNMEZ kimdir

27.05.2016
1.846
A+
A-

EXECUTİVE CHEF          

BAYRAM DÖNMEZ

Ben Bayram DÖNMEZ;

1953 yılında bolunun Mengen ilçesinin Esenler Köyü’ nde dünyaya geldim.

1968 yılında Büyükada Sanatoryumu’ da rahmetli İbrahim ALTOK ustanın yanında yemek ve yatacak yer karşılığında ücretsiz olarak aşçılık mesleğine adım attım.

Aşçı olarak Turizm sektörüne yine Büyükada’ da Büyük Anadolu kulübü’ nde rahmetli Hakkı Usta’ nın yanında başlangıç yaptım.

Turizm sektörüne bu başlangıcımdan sonra yukarıda saygı ile yad ettiğim ve isimlerini burada sayamayacağım kadar fazla olan diğer ustalarımla ilgili onlara gösterdiğimiz saygının bir örneğini vermek istiyorum.O zamanlar İstanbul genelinde bulunan Divan Oteli, Çınar Oteli, Tarabya Oteli, Taksim Park Otel, Sevilans Restaurant, Bebek Gazinosu aşçılık mesleğinin üst seviyelerde yapıldığı mekanlarda çalışan üstatlarımızın oturup takıldığı mekanlara onlara saygımızdan gidemezdik. Daha sonra İstanbul’ da bir sürü otel açılmaya başaladı. Örneğin Sharaton Oteli’ nin Taksim’ de temeli  atıldığında tarih 1973 yılını gösteriyor ve ben Divan oteli’ nde aşçı yamaklığı yapıyordum.

Divan Oteli’ nde rahmetli ustam Aydın Yılmaz’ ın yanında iyice pişip aşçılık mesleğini öğrendiğim sırada askerlik yaşım geldi ve vatani görevimi yapmak üzere askere gittim.

Vatani görevimi bitirip, İstanbul’ a dönüşüm sonrasında Büyükada’ da İspilantik Otel’ inde Saim Kahraman’ ın yanında ilk kalfalık pozisyonumu alarak aşçılık mesleğime kaldığım yerden yeniden başladım. ( Kalfalık şu anki Suşefi pozisyonu ile aynıdır)

Büyükada’ da çalışırken aklımda devamlı olarak Taksim’ de inşası devam eden Sharaton Oteli vardı. Otelin inşası bitince adı Taksim Sharaton Oteli oldu ve ben burada Aydın Yılmaz usta ve Mrs Simson (Alman aşçı başı) ile çalışmaya başladım. Burada ki çalışma süremde, mesleğimde kariyer yapma şansına sahip oldum. Yurt dışında gerçekleşen Türk Haftaları’ na Müdürüm Sn. Oğuz İşbakan ve Ferit Volkan ile katıldım. Ürdün Sharaton Oteli’ nde gerçekleşen İslam Konferansı’ nda Ürdün Kralı Hüseyin’ in 21 gün hizmetinde bulundum.

Burada ki çalışmaların bitikten sonra, sırasıyla Dubai Sharaton, Katar Sharaton, İngiltere Sky Sharaton ve Irak Sharaton’ da bir  yıl süre ile çalıştım. Yurtdışından döndükten sonra şu anki Swıs Otel’ in bulunduğu yerde olan Spor Yazarları Lokali’ nde bir süre aşçıbaşı olarak çalıştım. Buradan Tarabya Oteli’ ne aşçı olarak geçiş yaptım, kısa bir sürede kısım şefi daha sonrada aşçıbaşı yardımcısı oldum. Takvimler 1988 yılını gösterdiğinde rahmetli Sn. Yalçın Sürmeli’ nin Beşiktaş Esentepe’ de o zamanlar Türk Turizm Sektörü’ nde Türkiye’ de ilk beşte olan Büyük Sürmeli Oteli’ nde işe başladım. Bu guruba ait beş otelde zaman zaman çeşitli kontroller yaparak excutıve su şefi olarak başladığım bu görevimi beş yıl boyunca sürdürdükten sonra İstanbul Sürmeli Oteli’ nde aşçıbaşı oldum. Bu otelde ki görevim sürerken 2001 yılında Kültür Bakanlığı’ nın organizasyonu ile Türkiye genelinde 11 aşçı olarak Türk Yemekleri Kitabının oluşturulması için Fransa’ ya gittik (Akdeniz Yemekleri Konservatuarı). Toplamda 110 yemekten oluşan ve tamamen Fransızca olarak yayınlanan yemek kitabının oluşumuna yemeklerimiz ve tariflerimizle katkıda bulunduk. Oluşturulan kitap şu anda Fransız Konsolosluğunda bulunmakta olup burada görülebilir. Halen İstanbul Sürmeli Hotel’s bünyesinde aşçıbaşı olarak çalışmaktayım. Saygılarımla.

Executive Chef

Bayram DÖNMEZ

Kaynak:

 Aşçılar Dünyası

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.