Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarında Bilim Merkezi Olacak

10.12.2013
751
A+
A-

  • Mengen, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarında Bilim Merkezi Olacak

     Ülkemizin Dünya çapında aşçılar yetiştiren Mengen ilçesinde Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin (AİBÜ) yaptığı çalışmalar ve yatırımlar ile yeni bir kampüs açıldı. Mengen Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı öğrencileri ile 4 yıllık Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerinin eğitim gördüğü Mengen’deki kampüs, ilave edilen binayla büyütüldü ve yenilendi. Yeni kampüsle birlikte Türkiye’nin sayılı uygulama mutfaklarından birinin de açılışı yapıldı. Açılışa Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Ak Parti Bolu milletvekili Ali Ercoşkun, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun ile Bolu ve Mengen protokolü, öğretim üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun, burada yaptığı konuşmada, tüm dünyaya aşçı gönderdiğimiz Mengen’de yeni bir kampüs açılması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Önce Ahmet Kahraman Bey bir lise binası yaptı Mengen’de. Ardından açılma ve tahsis işlemleri gerçekleşti. Tahsis işleminin ardından derslikler ile uygulama mutfakları bakım onarımdan geçirildi. Tezgah, çeker ocak, fırın, ocak gibi bütün harcamalar Kalkınma Bakanlığı’nın desteğiyle üniversitemiz bütçesinden gerçekleşti. Ahmet Kahraman Bey desteğini esirgemedi bizden ve dersliklerin ardından sıraları da yaptırdı. Alet ve ekipman üniversite bütçesinden sağlandı ama yemek takımı gibi tüm ihtiyaçları Mengenli bir hanımefendi olan Opet Yönetim Kurulu Üyesi Nurten Öztürk sağladı. 3 bin kalemin üzerinde ve yaklaşık 100 bin TL maliyetli malzemeleri okulumuza bağışladı.” diye konuştu.

      ‘Mengen Aşçılığın Eğitim ve Bilim Merkezi Haline Getirilecek.’

      Temel hedeflerinin 2 ve 4 yıllık programlarda yüksek lisans ve doktora gibi akademik çalışmalar yapılmasını sağlamak olduğunun altını çizen Rektör Coşkun, “Mengen’in aşçılıkla ilgili tarihi ve kültürü, akademik çalışmalar çerçevesinde ele alınacak ve burası aşçılığın eğitim ve bilim merkezi haline getirilecek. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor.” dedi.

Rektör Coşkun, konuşmasının sonunda Milli Eğitim Bakanlığı’na ve Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’e, YÖK’e, Kalkınma Bakanlığı’na ve Cevdet Yılmaz’a, milletvekillerine, Bolu Valisi ve Belediye Başkanı’na, GENTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kahraman’a, Opet Yönetim Kurulu üyesi Nurten Öztürk’e, TBMM eski Başkanı Köksal Toptan’a, Mengen Belediye Başkanı’na ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ise, Türkiye’de önemli bir yere sahip Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun’un katkılarıyla günden güne büyümeye devam ettiğini ifade ederek, Mengen’de açılan yeni kampüsün üniversitemiz için yapılan en iyi çalışmalardan biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin mutfağı ile dünyada ses getiren bir ülke olduğunu hatırlatan Erdem, Türk mutfağının tanıtımında ve markalaşmasında eksiklikler bulunduğunu örnekler vererek anlattı. Erdem, “Türkiye’deki yemek kültürünü anlatan bir alt yapı yok. Bu okul kesinlikle bu eksiği giderecek diye düşünüyorum ve aynı zamanda bu okulda akademik çalışmalar da yapılacak. Kısa zamanda mütevazı bir bütçeyle Rektörümüz, Derneğimiz, Başkanlarımız ve Milletvekillerimiz okulumuzu bu duruma getirmeyi başardılar. Bu birliktelik yakalandıktan sonra her şey yapılabilir. Bu yolla buraya öğrenciler getirilebilir ve buradan dünyaya bu marka yayılabilir diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

     ‘Türkiye’de Küçük Bir İlçede Kampüs Açmak Zor’

Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun da, yaptıkları çalışmalarla Bolu’nun gelişme potansiyellerinden birinin de aşçılık kültürü olduğunu gördüklerini anlatarak, çok önemli bir adım olan bu açılışta bulunmaktan onur duyduğunu belirtti ve Mengen yerleşkesi için emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bolu Valisi İbrahim Özçimen ise, Türkiye’de küçük bir ilçede kampüs açmanın zorluklarına değindiği konuşmasında Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun’la Mengen için yaptıkları çalışmaları anlattı. Özçimen, üniversitemizin Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve Mengenlilerle el ele vererek böyle bir yerleşkeyi açtığını belirtti ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ise, Rektör Prof. Dr. Hayri Coşkun başta olmak üzere milletvekillerinin katkısı ve Valinin desteği ile Mengen gibi küçük bir ilçede bu kampüsün yapıldığını belirterek, “Birlikte hareket etmek beraberinde bereketi ve bu güzel neticeyi getiriyor. Bunu her ilçemizde sürekli duruma getirmeliyiz. Buna devlet-millet kaynaşması diyelim. Mutfak sanatında alaylı olarak dünyaya nam salmış bir ilçemizdeyiz. Şimdi mektepli olacaklar. Mekteplilerin hepsi iş sahibi. Buranın bir bereketi var. Burayı Dünya çapına çıkarmak elimizde.” diye konuştu.

        Yeni Kampüs Kurdele Kesilerek Açıldı

       Açılış töreninde, Mengen Belediye Başkanı Osman Eraslan ile Mengen Fakülte Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Aydın Özmenli de birer konuşma yaptı. Mengen’deki yeni kampüsün yapılmasında emeği geçenlere teşekkür plaketi verilmesinin ardından uygulama mutfakları ile dersliklerin bulunduğu binaların açılışı protokol tarafından kurdele kesilerek yapıldı. Mutfakları ve derslikleri gezerek öğrencilerle sohbet eden protokol üyeleri, öğrencilerin hazırladıkları lezzetlerin tatlarına da baktılar.

Bolunun Sesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.