Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Kocaeli Bir Gastronomi Kenti

Kocaeli Bir Gastronomi Kenti
12.03.2018
567
A+
A-

Kocaeli Bir Gastronomi Kenti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5.’si gerçekleştirilen Uluslararası Orhan Gazi ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu’nda Kocaeli’nin bir gastronomi kenti olduğu ifade edildi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Türkiye’nin en büyük yerel tarih sempozyumunda Kocaeli’nin bir gastronomi kenti olduğunu dile getirildi. Kocaeli Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Ömür Alyakut, Türkiye’de Gaziantep ve Hatay’ın 500’e yakın yemek çeşitliliği ile gastronomi kenti olarak bilindiğini ifade ederek, Kocaeli’nin sanayi kenti imajına rağmen bine yakın yemek çeşidi ile bu şehirlerin arasına girdiğini aktardı.

Kocaeli Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Ömür Alyakut, Kocaeli’nin zengin kültürel mozaiği, gastronomisine de yansıdığını belirterek, “Yöre gastronomi turizmi kapsamında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yaparak, çok sayıda turist çekmeye başlamıştır. Kocaeli’nin gastronomisindeki bu zenginlik; yörede yapılan yemek çeşitliliğine, yöresel yemek yarışmalarına, yörede yetişen gastronomi ürün festivallerine, yöresel ürünlerin servis edildiği küçük işletmelere ve gastronomi eğitimi veren okulların açılmasına katkı sağlamıştır. Bu anlamda Kocaeli gastronomisinin önemli bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir” dedi.

Kocaeli’nin 3 bin yıllık geçmişi bulunan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir olduğunu dile getiren Alyakut, “Bu olgu Kocaeli’nin birçok farklı kültürün gastronomisinden etkilenmesini sağlamıştır. Manav, Göçmen, Balkan gibi toplulukların bulunduğu Kocaeli, yemek çeşitliliği dışarıdan pek bilinmemekle beraber şu anda bine yakındır. Bu sayı da gastronomi kenti olarak bilinen Hatay ve Gaziantep’ten fazla” diye konuştu.

Aşçı Haber

YORUMLAR

  1. rıdvan şener dedi ki:

    doğru söze ne denir adam doğru yazmış,boyluya sahip çıkan ne belediye başkanı,ne vali nede millet vekili var onlar salla başı al maaşı düşüncesindeler yoksa o güzelim il öyle mi olmalı hemde iki büyük kentin arasında ulaşımın kalbinde ama yokluğun içinde,bunun en büyük ifadesini ilçelerden görüyoruz ilçelerin durumu içler acısı genç nüfus yok,yaşlı nüfus artmış,belediyeler al gülüm ver gülüm sistemiyle çalışıyor,zaten bolunun ve ilçelerinin bir yemek kültürü yok olsa da yani az ve ya araştırılmamış,gastronomi bu ;biz aşçı yetişiyoruz Bolu mutfağına yeni bir çeşit yemek çıkartmıyoruz ki,üretmiyoruz ki o zaman gastronomiden söz etmeliyiz,onun iddiasının peşine düşmeliyiz ben eminim Boluda sayın izzet baysal beyefendi olmasaydı o il bu kadar gelişemezdi diye düşünüyorum