Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengen’den yetişen şefe Michelin Yıldızı ödülü

Mengen’den yetişen şefe Michelin Yıldızı ödülü
18.10.2022
1.316
A+
A-

Dünyanın en prestijli ödüllerinden olan Michelin Yıldızlarının bu yılki sahiplerinin ikisi Bolulu aşçılar oldu. Michelin’den 2 yıldız almayı başaran Fatih Tutak, Bolu Mengen’de aşçılık okulunda yetişmiş bir şef


Michelin Guide tarafından bir yıldız ile ödüllendirilmiş aşçılardan Serkan Aksoy’u dün paylaşmıştık. Aksoy’dan sonra bu günde Michelin’den 2 yıldız almayı başaran Fatih Tutak’ı sizlerle paylaşmak istiyoruz. 14 yıl Uzakdoğu’da yaşadıktan sonra Türk mutfağını dünya devleri arasına sokmak için kolları sıvayan Tutak’ın geldiği noktada restoranı iki Michelin yıldızına değer görüldü. Böylece amacına ulaştı.

Tutak “Türk mutfağı çağ atladı. Batı’ya özeneceğimize, kendi kültürümüze dönelim” diyor.

Kültür turizminin en önemli ayaklarından biri gastronomi. Bunun da en prestijli simgesi Michelin yıldızlı restoranlar. Artık bizim de dünya mutfağıyla yarışacak, gastronomi meraklılarını cezbedecek iki yıldızlı bir restoranımız var. Şef Fatih Tutak’ın yıllardır Türk mutfak kültürünü yansıttığı fine dining restoranı dünyanın en iyileri arasına girdi, iki yıldızla onurlandırıldı.

Şef Fatih Tutak, “Beklentimiz vardı tabii. Michelin Guide’ın Türkiye’ye gelmesiyle bu heyecan başladı. Çünkü Michelin’in aradığı her şey bizde var, o yüzden alırız diye düşünüyorduk. Ama tören günü yaklaşmaya başlayınca heyecanımız arttı. Ben her zaman ekibe, ‘En az iki yıldız lazımdı! Sınava girersin de, ikilik çalışırsın ama bir alıp sınıfta kalmış gibi hissedersin ya… O yüzden ‘Beşlik çalışın’ dedim. Boşuna verilmedi yani yıldızlar çok uğraştık” dedi.

Fatih Tutak, ‘Bolu Mengen’de 15 yaşında yatılı okurken böyle bir şey hayal eder miydiniz?’ şeklindeki soruya, “Tabii ki. Her şey planlanmıştı. Çocukluğumdan beri yapacağımı biliyordum. Genetiğimde var bence. Annem çok iyi yemek yapardı. Çok da yaratıcı biriydi, farklı şeyler denerdi. Şöyle bir an var aklımda: Küçüğüm, okuldan gelmişim, mutfaktan kavrulmuş soğan kokusu geliyordu, onu karıştırmaya başladım ve büyülendim. O günden itibaren mutfaktan çıkmaz oldum. Şef olmaya karar verdim. Yaramaz bir çocuktum ama mutfakta durulurdum. Annemle mutfakta aramız çok iyiydi. Sizin başarılı olduğunuz şeylerde çocuk hafızanızın etkisi oluyor” ifadelerini kullandı.

MİCHELİN YILDIZI NE DEMEK?

Dünyanın en prestijli restoran seçkisi olan ve dünyaca ünlü şeflerin hayalini süsleyen yıldızların anlamları: 1 yıldız “Alanında çok iyi bir restoran” demek. 2 yıldız “Öyle mükemmel bir yemek ki kesinlikle rotanızı değiştirmenize değecek” anlamına gelirken, 3 Yıldız “Fevkalade bir mutfak, özel bir yolculuğa değer” anlamını taşıyor.

Kaynak: Bolu Gündem

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.