Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Mengenliler 6. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliğinde Gökçesu’da doyasıya eğlendi

Mengenliler 6. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliğinde Gökçesu’da doyasıya eğlendi
03.07.2023
1.993
A+
A-

Mengenlilerin yöresel elbiselerini giyerek renk kattıkları ve gelenekselleşen Mengen Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği’nin 6.’sı bu yıl Gökçesu’da coşkuyla gerçekleştirildi.



Mengen sevdalısı merhum babamız Hüseyin Varlık’ın projesi olan ve Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği’nin altıncısı Gökçesu’da yapıldı. Her yıl kurban bayramının üçüncü günü düzenlenen şenliğe bu yıl da Mengen severler yoğun ilgi gösterdi. Yüzlerce yöresel giyimli katılımcı ve binlerce ziyaretçi şenlik alanını doldurdu.

Birincisi Mengen’in Konak köyünde, ikincisi Gökçesu’da, üçüncüsü pandemi dolayısıyla temsili bir ekiple Pazarköy’de, dördüncüsü yine Pazarköy’de düzenlenen şenliğin beşincisi Mengen ilçe merkezinde gerçekleştirilmişti. Şenliğin 6.’sı Gökçesu’da coşkuyla kutlandı. Şenliğe ilçe merkezinden ve Pazarköy’den de yoğun katılım gerçekleşti.

Yöresel kıyafet kültürünün yeniden canlandırılmasının ve yeni nesillere taşınmasının amaçlandığı ve bu doğrultuda her yıl geleneksel olarak düzenlenen şenlik vesilesiyle Anadolu’da kaybolmaya yüz tutan, bazı bölgelerde ise yaşamın bir parçası haline gelen gelenekler de canlı tutuluyor. Kadınlar giydikleri rengarenk yöresel giysilerle erkekler de giydikleri tarihi kıyafetlerle Mengen ilçemize ve değerlerimize ayrı bir anlam kattılar.

Dörtyol mevkiinde toplanan şenlik komitesi ve katılımcıların davul zurna eşliğindeki birlikteliğiyle başlayan 6. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği’ne Mengen halkı yoğun ilgi gösterdi. Dörtyol mevkiinde başlayan kortej Cumhuriyet meydanına kadar devam etti. Cumhuriyet ve Demokrasi deydanında buluşan Mengenliler burada şenlik alanındaki program öncesi eğlenceli anlara şahit oldular. Buradaki etkinliğin ardından katılımcılar şenliğin yapılacağı Gökçesu Beldesindeki kapalı pazar yerindeki festival alanına geçti.

“Foto Hüseyin Varlık saygı ve minnetle anıldı”

Sunuculuğunu Mengen sevdalısı Hüseyin Varlık’ın kızı Merve Süheyla Varlık Turan’ın yaptığı 6. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği programı saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programın açılışında, Mengen’in en önemli değerlerinden olan, Mengen Sevdalısı olan, ilçenin tanıtımı ve adının duyurulması için yıllarca çalışan, Mengen arşivini oluşturmaya büyük katkıları olan, boynundan fotoğraf makinesi yüzünden gülümsemesi aklından fikirleri eksik olmayan ve bu şenliğin mimarı olan Foto Hüseyin Varlık saygı ve minnetle anıldı.

6. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliğine bu yıl Kahramanmaraş’ta deprem bölgesinde görevde olmasından dolayı katılamayan Mengen Kaymakamı Ekrem Ender Ergün’ün katılımcılara okunan mesajında “Kışları beyaz, yazları yemyeşil, gönülleri şuan üzerlerindeki yöresel kıyafetler gibi rengarenk olan değerli Mengen ve Mengenliler, hepinize uzaktan, Kahraman şehrimiz Maraş’tan sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum. Neşeniz ve maharetiniz eksik olmasın. Bugün yanınızda olamasam da her daim aklımda ve gönlümdesiniz. İnşallah yakın zamanda görüşmek dileklerimle, hepinizi Allah’a emanet eder, esenlikler dilerim.” dedi.

Yine etkinliğe katılamayan Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut ise mesajında “Bu yıl ilçemizde 6.’sı düzenlenen Yöresel Giyim Kültür Şenliğine daha önceden belirlenen programlarım nedeniyle katılamadığım, sizlerle birlikte olamadığım için çok üzgünüm, bir dahaki şenlikte bir arada olmak ümidiyle, güzel çalışmalarınız için sizi tebrik ediyor tüm katılımcıları sevgi ile kucaklıyor bu vesile ile bayramınızı kutluyorum.” ifadelerini kullandı.

6. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği için binlerce kişiyi Gökçesu’da bir araya geldi

Kutlama mesajlarının okunmasının ardından şenliğe desteğini sunan Gökçesu Belediye Başkanı Vahit Aydın’a ve şenlik alanını hazırlayan belediye personeline teşekkür edildi.

23 Temmuz’da Ramazan Çelik Gökçesu’da

Şenlikte ayrıca, 23 Temmuz Pazar günü Ramazan Çelik’in de sahne alacağı Gökçesu Yaz Şenliği’nin duyurusu yapıldı.

Şenlik eğlencesi Kemancı Cengiz ve ekibini sahne almasıyla başladı. Yöresel ekibin yaptığı gösteri ilgiyle izlendi.

Ama Rasim Anıldı

Mengen’in değerli müzisyenlerinden, 3 yaşında geçirdiği bir hastalık nedeniyle gözlerini kaybeden, kemanıyla ve söz yazarlığıyla sevgiyi, barışı ve kardeşliği nesilden nesile aktaran Küçukkuz köyünden Ama Rasim saygı ve minnetle anıldı.

Mengen’de sesi güzel olan pek çok insandan biri olan Gökçesu Beldesi Küçükkuz köyünden Şerife Soylu da sahnede türkülerini seslendirdi.

Türk Sanat müziğine gönül vermiş, Kavacık köyü Kökem mahallesinden, asıl mesleği mobilyacılık olan ancak hobi olarak  Ali Şen Ozan, Vedat Kaplan Yurdakul, Ayşe Tan gibi TRT korosu şefleri ve müzisyenleriyle çalışmış Faruk Demirok ve Mengen’in değerli müzisyenlerinden Fikret Yalçın birlikte sahne aldı ve eserlerini sergilediler.

Görsel Şölen Oluştu

Şenliğe katılanlar yöresel sanatçılarımızdan Aziz Yiğit ve ekibiyle birlikte davul-klarnet ekibi gösterileri ile gönüllerince eğlendi. Tüm katılımcıların rengarenk oluşturdukları görüntü bir arada Cezayir oyunuyla bir defile havasında taçlandırıldı. Yöresel kıyafetiyle şenliğe gelen herkes Cezayir oyunuyla oluşan ışıl ışıl görüntüye hayran kaldı. Cezayir oyunu oynanırken Mengen’in Cezayirli gelini olan Amira Uykucu da Cezayir çekenler arasında dikkat çekti.

Mengenli gençlerin bir araya gelmesiyle oluşturulan 14 Buçuk Müzik Grubu seslendirdikleri şarkılar ve etkileyici sahne performansıyla seyircilerden yoğun alkış aldı.

Barış Kurtoğlu ve Ekibi Mengen Şivesi Mini Tiyatro Gösterisi Sundu

Mengen yöresel ağız ve konuşmaları konusunda araştırmalar yaparak kültüre katkı sunan, derleyip toplayan ve kitaplaştıran Demirciler köyünden Barış Kurtoğlu yaptığı çalışmalar ve bu çalışmaların ilçeye katkıları açısından görüşlerini ve kültürel mirasın koruması hakkındaki duygularını dile getirdi. Ardından Barış Kurtoğlu ve ekibi tarafından şenliğe özel hazırlanan mini bir tiyatro oyunu sergilendi.

Mengen’in ilçe oluşunun 75. yılı kutlandı

Bu yıl Türkiye’nin aşçılar diyarı, dünyanın aşçı merkezi ve doğa harikası bir ilçe olan Mengen’in ilçe oluşunun 75. yılı kutlanıyor. İlçemizin yöresel şairlerinden Durmuş Erol 75. yıla özel bir şiir yazdı. Yöresel Giyim Kültür Şenliği Komitesi Başkanı Varol Varlık 75. yıl özel konuşmasını yaptı ve yazılan şiiri okudu. Varlık konuşmasında, “Mengenimiz bundan tam 75 yıl önce, 1948 yılında ilçe oldu. Bizler var olan kültürümüzü ve geleneklerimizi koruyup güçlendirerek gelecek nesillere taşımaya devam ediyoruz.” dedi. Katılımcılara ve misafirlere teşekkür eden Varol Varlık, “Burada olan herkesin katılımı için teşekkür ederiz. Kendinizle gurur duyabilirsiniz. Birlikte geleceğe gelenek aktarımı yapıyoruz. İlçemizin yöresel giyim kültürü üzerine böyle bir etkinlik yapılması tesadüf değil. Sahnede gördünüz ve 1942 yılında basılan 10 Türk Lirası’nın üzerindeki yöresel giyimli kadınlar Mengenlidir. ve Türk Lirası üzerinde basılan ilk kadınlı fotoğraftır. Giyim kültürümüzün tarihi çok eskilere dayanıyor.” ifadelerini kullandı.

Nagıl Töreni Canlandırıldı

Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği’nde her yıl yöresel bir adetimizin canlandırmasını yapılıyor. Geçtiğimiz yıl bölgemizin geleneklerine uygun şekilde kına merasimimizi gerçekleştirilmişti. Bu yıl da yine kına günü yapılan bir başka etkinlik olan Nagıl töreni canlandırması yapıldı. Nagıl töreni ağırlıklı olarak Gökçesu bölgesi ve köylerinde geçmiş dönemde çokça yapılan ancak erken unutulan geleneklerden birisidir. Nagıl töreni, kına günü, kına merasiminden önce, ikindi namazından sonra gerçekleşen bir tören.

Bu törende, erkek tarafında toplanan genç kızlar davul ekibiyle birlikte eğer kız evi yakınsa yürüyerek, uzaksa atlarla, kız evinin önüne gider. Kız evindeki kadınlar törene eşlik eden misafirler olarak katılırlar. Bu genç kızlar ile gelin bu etkinlikte bir nevi vedalaşır ve birbirlerine anı kalacak bir mendil verirler. Yöresel kültürün bir parçası olan bu adet katılımcılar tarafından merakla izlendi.

Düzenleme komitesi halkı selamladı

6. Yöresel Giyim ve Kültür Şenliği düzenleme komitesinde bulunan Leyla Aydoğan, Onur Özcan, Varol Varlık, Bedriye Demirtaş, Nuran Bayramoğlu, Merve Varlık Turan, Nilüfer Yener, komitede bulunan ancak şenliğin bu kısmına katılamayan emek sahibi gönüllüler ve şu an bedenen aramızda olmayan ama ruhunu her zaman yanımızda hissettiğimiz ve şenliğimizde çok büyük emeği olan canımız babamız Foto Hüseyin Varlık adına sahneye çıkarak binlerce ziyaretçiyi selamladı.

Selamlamanın ardından her yıl bu halk şenliğinde bireysel emeklerle tamamen gönüllü olarak çalışıldığı, buradaki tek kazanımın bu manevi birliği güçlendirmek ve kültür aktarımına destek olmak olduğu vurgulandı.

Şenlik boyunca program dahilinde katılımcılara 2 bin kişilik nohutlu pilav ve ayran ikramı edildi. Şenlik Mengenlilerin, yöresel sanatçıların eserlerini sergilediği müzikler eşliğinde oyunları ve toplu hatıra fotoğraf çekimiyle tamamlandı.

Haber ve Fotoğraflar: Havva Varlık, Varol Varlık, Merve Varlık Turan, Şenol Turan, Mustafa Sandallık, Nur Seda Dikmen, Celal Varlık, Cengizhan Uçar, Servet Efe Çaylı, Seher Çekiç , Özgün Karataş



YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.