Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜNÜN HABERİ VAR MI?

ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜNÜN HABERİ VAR MI?
09.06.2019
1.006
A+
A-

ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜNÜN HABERİ VAR MI?

 

Endemik bir tür olan ve Kızık köyü kırsallarında yetişen Ayı Gülü veya İtecik Lalesi olarak bilinen çiçekler ilgisizlik yüzünden yok olma tehlikesi yaşıyor.

Ülkemizde Uşak, Afyonkarahisar ve Bolu’da yetişen Ayı Gülü (İtecik Lalesi) diğer İllerde koruma altına alınırken İlimizde bu konuda henüz bir adım atılmış değil.

UŞAK VE AFYON’DA KORUMA ALTINDALAR

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Uşak’ta, Doğa Koruma ve Milli Parklar tarafından da Afyonkarahisar’da koruma altına alınan, koparanlara 48 bin lira ila 60 bin lira arasında para cezası kesilen Ayı Gülü ya da İtecik Lalesi denilen çiçekler, Bolu’nun Kızık Köyü’nde malzeme ocağına kurban edilmek üzere.

KORUMA ALTINA ALMAK İÇİN EN UFAK ÇALIŞMA YOK

Şakayık türü olan ve halk arasında Ayı Gülü, İtecik Lalesi, Kızıl Gül, Top Lalesi olarak bilinen, Latince adı (Paeonia mascula) olan Türkiye’de nadir görülen ve de ilgili birimler tarafından koruma altına alınıp fotokapanlarla takibi yapılan, korunmaları için, yetişme alanlarına yakın köylerdeki halka bilgilendirme toplantıları yapılan, bu nadide ve Bolu’ya endemik çiçekler, ne yazık ki, ilgisizlikten Seben-Kıbrıscık karayolu yapımı için malzeme alınan ocağın kurbanı olmak üzereler.

İYİ Kİ MUTAAHHİT İŞİ BIRAKMIŞ!

Bolu’y4 42 km, Seben karayolu üzerindeki sapaktan 7km. mesafede bulunan 1427 rakımlı Kızık Köyü’nün 2 km. güneybatısındaki 1500 rakımlı Tavgat Tepesi’nin kayalık ve çalılık alanında guruplar halinde yayılış gösteren, bu nadide çiçekler mayıs ayının son haftasıyla haziran ayının ilk haftasında çiçek açıyorlar. İlaç sanayiinde kullanılan Bolu’ya endemik bu güzel çiçeklerin yol yapımı için malzeme alınan ocağa kurban edilmemesini isteyen Kızık Köyü muhtar azası Burhan Ateş(58); “Köyümüzde böyle kıymetli bir çiçeğin bulunduğunu köy sakinlerimizden Şefik Ay’ın sayesinde öğrenmiş olduk. Bu kıymetli çiçeklerin doğal yetişme alanlarının bir kısmı, yol yapımı için malzeme alınan ocak çalışanları tarafından tahrip edilmiş durumda. Allah’tan yol yapımını üstlenen müteahhit işi bırakıp gitti. Yoksa bu çiçeklerin geri kalan kısımları da, malzeme için kurban edileceklerdi. Çiçeklerin doğal yetişme alanlarının, malzeme ocağı sahasından çıkarılması için, ilgili makamlara müracaat edeceğiz” dedi.

Haber ve Fotoğraflar: Metin FERAH

Bolu Havadis

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.