Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

“SÜT HİJYENİ VE PEYNİR YAPIMI” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ

“SÜT HİJYENİ VE PEYNİR YAPIMI” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
22.03.2018
698
A+
A-








“SÜT HİJYENİ VE PEYNİR YAPIMI” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ

 “SÜT HİJYENİ VE PEYNİR YAPIMI” PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ

Bolu İli merkez Çampınar, Çayırköy, Sultanköy, Yenisefa, Piroğlu, Gövem, Mesciler, Okçular, Saraycık, Karacaağaç, Yeniakçakavak, Yenicepınar, Yenigüney, Köprücüler, Çepni, Bahçeköy, Çukurören, Baltalı, Tatlar, Yazıören, Ahmetler, Çaygökpınar köylerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Bolu Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ile “Süt Hijyeni ve Süt İşleme” kursu gerçekleştirildi.

Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Suna Eker ve Ziraat Yüksek Mühendisi Tuğba Ertonga tarafından gerçekleştirilen eğitimlere 22 köyde 450 kadın kursiyer katılım sağladı.

Kurslarda sağımdan başlamak üzere sütün süzülmesi, soğutulması, taşınması ve süt ürünlerinin işlenmesi sırasında uyulması gereken tüm Hijyen kuralları anlatılmakta olup, birim sütten daha verimli mamul elde etme teknikleri eğitmenler tarafından uygulamalı olarak gösterildi.

Kursta eğitim alan bayan çiftçiler, eğitim sonrasında kaliteli süt işlemek için olmazsa olmaz araç gereçlerinden olan sıvı termometresi ve kalsiyum klorür kullanmayı öğrenirken, uzman eğitmenler kadın çiftçilere maliyetleri düşürecek teknikleri öğretti. Eğitim öncesi 10 litre çiğ sütten 1kg köy peyniri elde edilirken, 5 litre sütten 1 kg pastörize peynir yapma teknikleri anlatıldı.

Ayrıca köylerde iyi yoğurt yapımı, mozzerella, kaşar peyniri, köy peyniri, Hellim peyniri, Örgü Peyniri, Rulo Kaymak, Rikotta peyniri gibi 7 çeşit peyniri uygulamalı olarak üretilerek yapım ve yapım aşamaları gösterildi.

Eğitimler hakkında açıklamada bulunan İl Müdürü İzzet Murat;

“Kırsalın kalkınması eşittir ülkenin kalkınması anlamına gelmektedir. Bu bağlamda kırsal kesim üretimin temel taşı olan kadınlarımızın eğitimi ayrı bir önem arz etmektedir. Bu ve benzeri projeler ile marketten almak yerine kadınlarımız kendi yaptıkları ürünleri daha az maliyetle üreterek ev ekonomilerine katkıda bulunmuşlardır.

Tarım teşkilatlarının kurulma sebebi olan çiftçilerimizin gelir düzeylerini artırıcı hayvansal ürün işleme tekniklerini vatandaşlarımıza benimseterek kaliteli, ekonomik ve verimli ürün elde edilmesi sağlanmıştır. Bu uygulamalı eğitimlerde sütün temizliği ve hijyenini etkileyen faktörler anlatılarak sağlıklı ve kaliteli sütün nasıl elde edileceği kursiyerlerimize öğretilmiştir. Müdürlüğümüzün eğitimleri İstek ve talepler doğrultusunda devam edecek olup çiftçilerimizi bu eğitimlerden mümkün olabildiğince faydalanmaya davet ediyorum” dedi.

Köroğlu Gazetesi








YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.