Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

1948 DE BİR YANGIN HİKAYESİ

1948 DE BİR YANGIN HİKAYESİ
10.02.2020
720
A+
A-

1948 DE BİR YANGIN HİKAYESİ

Bölük Ören Köyünden Merhum Fatma KESKİN’İN hatıraları.

1948 senesinde Bölük Ören köyünün orta mahallesinden Tiryakioğlu merhum İsmail KESKİN, İstanbul’da aşçı olarak çalışıyormuş. Annesi, eşi ve çocukları köyde yaşıyormuş.

İsmail KESKİN’İN 1944 depreminde tamamen yıkılan ve yeniden yaptığı evi 1948 Şubatında sabaha karşı tamamen yanmış. O yıllarda İstanbul ile haberleşme imkânı mümkün olmadığı için yangın haberi İsmail KESKİN’E verilememiş.

İsmail Keskin yangından birkaç gün sonra bir rüya görmüş. Rüyasında yedi yaşındaki oğlu İzzetin gözlerinin beyazı akmış. Bu rüyaya çok üzülen İsmail KESKİN sabahleyin İstanbul’da polis memuru olan ağabeyi Mehmet KESKİN’E gitmiş ve ağabey ben böyle bir rüya gördüm içimde çok büyük bir sıkıntı var, iznin olursa ben köye gitmek istiyorum ne dersin demiş.

Mehmet KESKİN kardeşine biliyorsun benim yeni oğlum oldu, sana o malum olmuştur, merak etme, köyde bir şey yoktur demiş ve kardeşini köye göndermemiş.

İsmail KESKİN’İN içinde çok büyük bir sıkıntı varmış. Köyünden, ailesinden, çocuklarından haber alması mümkün değilmiş.

Ardından bir camiye gitmiş namazını kıldıktan sonra caminin imamına rüyasını anlatmış.  İmama içimde çok büyük bir sıkıntı var köyümden haber alamıyorum ben ne yapayım demiş.

Caminin imamı İsmail KESKİN’E senin bu rüyan pek hayır değil sen en iyisi köyüne git ve ailene çocuklarına bak gel demiş.

O yıllarda İstanbul’dan Mengen’e ayda sadece bir defa otobüs varmış. İsmail KESKİN bir şekilde Bolu’ya kadar gelmiş. Bolu Pazarında köyden gelen komşuları ile karşılaşmış.

Komşuları İsmail KESKİN’E evin tamamen yandı ama ailene, çocuklarına bir şey olmadı merak etme demişler.

O yıllarda Bolu’dan Mengen’e her gün otobüs yokmuş. İsmail KESKİN öğlen sıralarında Bolu’dan yürüyerek yola çıkmış. O geceyi yol üzerinde olan kürdün hanında geçirmiş.

Sabahleyin erkenden kalkmış ve tekrar yola koyulmuş bir tam gün yürüyerek Gökçesu üzerinden Bölükören Köyüne gelmiş ve ailesine ve çocuklarına kavuşmuş.

Geçmişten Günümüze Mengen ve Aşçılık / Aydın ERÇELİK / Fotoğraflar Hüseyin VARLIK

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.