Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Karbancıoğlu’ndan Mengen’de Fotoğrafçılığın Tarihi (Arşiv Haber – 2006)

Karbancıoğlu’ndan Mengen’de Fotoğrafçılığın Tarihi (Arşiv Haber – 2006)
24.11.2020
1.431
A+
A-

Mengen’de İz Bırakan ve 2013 yılında kaybettiğimiz Adliye Emeklisi Dava Takipçisi Yaşar Karbancıoğlu’nun Mengen.Gen.TR’de 2006 yılında yayınlanan köşe yazısını sizler için yeniden paylaşıyoruz..



Mengen’de Fotoğrafçılığın Tarihi

Adliye emeklisi olan dava takipçisi, 83 yaşında (2006 yılında) ve ilçemizin canlı tarihi konumunda olan Karbancıoğlu Mengen’de fotoğrafçılığın tarihçesini anlattı.

MENGEN nahiyesi önceleri 31 köy Muhtarlığı olarak Gerede kazasına bağlı idi. Nahiye merkezi Pazarköy’de bulunuyordu. Kaza ile Nahiye arsındaki idari irtibatı Pazarköy’de oturan nahiye müdürleri yürütürdü.

Ben yazıma ekli olarak sunduğum ilk makine ile çekilmiş kardeşlerimin de olduğu 1929 yıllarının sonlarına ait çekilen fotoğrafımızı da hatırlatarak başlıyorum.

        Yukarıdaki fotoğrafı, Mengen ilklerde Rumbeyli Köyü sonraları Türkbeyli köyü adını alan köydeki beş sınıflı okulun baş öğretmeni Şücaattin Bey adındaki şahıs köyümüz olan Demirciler Köyü’nde çekmiş ben tam olarak hatırlayamıyorum. O sıralar resimde de görüldüğü gibi dört veya beş yaşlarındaki küçüklük resmim. Yanımdakiler: İkizim Sadiyka ablalarım Fatma, Ayşe, Şerif, Sabiha, resim çekildiğinde Ankara’da kendilerinin iş yerinde olan babam İbrahim Karbancıoğlu’nun isteği üzerine çekilmiş ve ona gönderilmiş.

          Sonraları yine başöğretmen Şücaattin Bey’in görev yaptığı Türkbeyli köyündeki beş sınıflı okulun dördüncü sınıfına kaydolduğum 24/09/1933 tarihinde çekilmiş talebelik fotoğrafımı da çekmişti.

          Tabi bu yıllarda çekilen fotoğrafların fotoğraf makinelerinde bir acayiplik yoktu. Fotoğrafı çeken kişi siyah bezden çuval gibi bir şeyin içine başını sokar ve öndeki duran kişi veya kişilerin fotoğraflarını çekerdi.

Müteakiben yine Mengen Rumbeyli köyünden Nazif adındaki bir şahıs da resim çekmeye başladı. Tabi daha sonraki yıllarda günün teknolojisine ayak uydurulup yeni yeni fotoğraf makineleri ile resimler çekilmeye başlandı. Önceleri siyah beyaz çekilen fotoğraflar renklendi. Küçüldü büyütüldü. Halen de yenilikler peş peşe geliyor.

Mengen’imizde eskiden S.Ahmet Yılmaz, Emrullah Öztürk, Foto Fikret ve Foto Kemal Durukan, daha sonra da yeni olarak Foto Varlık, Foto Öztürk, son gelen Devrekli Foto son teknoloji ile resim çekmekteler. Bundan gayrı şahıslarda da her türlü teknolojiye sahip fotoğraf makineleri vardır. Hatta cep telefonlarında dahi fotoğraf çekme teşkilatları var.

Fotoğraf bakımından nerelerden geldik daha nerelere gideceğiz. Ben yaşım itibariyle çok ilerisine ümidim yok ama düşüncelerim sonsuz. Fotoğraflarla dünyayı tur ettirme dönemi çok da uzak değil gibi geliyor.

Yaratan, yaratırken akıl ve fikir verdiğine göre yaratılanların bu nimeti  iyi değerlendirebildiğinde resimde çok çok merhalelerin alınması mümkün olacak. Hayırlısı…

Mengen’de iz bırakan Karbancıoğlu’na rahmet diliyoruz.



 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.