Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

AİBÜ, sektörün Mengen geleneğini sürdürüyor

AİBÜ, sektörün Mengen geleneğini sürdürüyor
19.02.2018
1.061
A+
A-


AİBÜ, sektörün Mengen geleneğini sürdürüyor

Saray Mutfağı’na uzanan bir geçmişe sahip olan Mengen aşçılarının ünü halen devam ediyor. Önceleri babadan oğula geçerek sürdürülen mesleğe son yıllarda okullu mezunlar ekleniyor. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen’in ününü sürdürecek aşçılar yetiştiriyor. İki yıllık Mengen Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı ve dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’yle sektöre kalifiye aşçı adayları kazandırılıyor.

30 Mayıs 2014 Cuma 13:00

AİBÜ, sektörün Mengen geleneğini sürdürüyor

Yazı: Nalan Güneş
Fotoğraflar: Özgür Bakır

Yaklaşık 22 yıl önce kurulan Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu kent merkezi ve ilin Gerede, Mengen ve Mudurnu olmak üzere üç ilçesindeki yerleşkeleriyle eğitim vermeye devam ediyor. Yedi fakülte, dört enstitü, beş yüksekokul, beş meslek yüksekokulu ve yedi araştırma merkezi bulunan üniversite, devlet ve vakıf üniversitelerinin yanında vakıf destekli devlet üniversitesi olarak üçüncü bir model oluşturuyor. Bir devlet üniversitesi olan Abant İzzet Baysal Üniversitesi, kurulduğu günden bu yana, İzzet Baysal’ın kurduğu vakıf tarafından destekleniyor. türkiye’nin hızla gelişen üniversiteleri arasında bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesi, uluslararası nitelikte bilimsel üretim gerçekleştirmeye öncelik veriyor ve eğitim-öğretim sürecinde ulusal ve yerel ihtiyaçları dikkate almaya özen gösteriyor. Okulun bünyesinde, türkiye’nin aşçılık alanındaki ilk yüksek öğrenim programı ve dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü bulunuyor. Bu iki programla ülke ve dünya mutfaklarında çalışabilecek bilgi ve beceriye, meslek ahlakına, liderlik vasıflarına, insan ilişkileri ve iletişim becerisine sahip yenilikçi ve profesyonel meslek mensuplarını yetiştirilmesi amaçlanıyor. Okulun uygulama mutfaklarına girerek iki yıllık Aşçılık programıyla ilgili Müdür Vekili Ali Kemal Kemer’den ve dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümüyle ilgili Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Aylin Akoğlu’ndan bilgi aldık.Aşçılık programı ne zaman açıldı?
Ali Kemal Kemer: Mengen Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı, 1997 yılında türkiye’nin aşçılık alanındaki ilk yüksek öğrenim programı olarak kuruldu. O günden bu yana 500 civarında mezunumuz oldu ve sektördeki çalışmalarına devam ediyorlar.Programa ilgi nasıl?
Oldukça yoğun bir ilgi söz konusu. Yurtiçinden olduğu kadar yurtdışından da talepler oluyor. Çin Halk Cumhuriyeti’nden dahi öğrencimiz var. Birinci ve ikinci öğretim olmak üzere toplam 80 kişilik kontenjamınız bulunuyor. Her yıl 80 yeni öğrenci eğitime başlıyor.Son zamanlarda birçok üniversitede gastronomi bölümleri açıldı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin farkı nedir?

Sektörle iç içe olmamız öğrenciler için büyük avantaj. türkiye’nin büyük şehirlerinde, dünyanın önemli noktalarında Mengenli şeflerle karşılaşmak mümkün. Sürekli kendileriyle iletişim halindeyiz. Dolayısıyla yeni trendler ve akımlardan kısa sürede haberimiz oluyor. Öğretim görevlilerinin sektör deneyimi olan kişilerden oluşması da öğrenciler için avantaj oluşturuyor.

Öğrenciler hangi donanımlarla buradan mezun oluyor?
Aşçılıkla ilgili temel eğitimler veriyoruz. Daha sonra öğrenciler 60 iş günlük staj yapıyor ve öğrendiklerini uygulama şansı elde ediyorlar. Uyguluma dersleri de oldukça verimli oluyor. Böylece sektöre girmeye hazır kalifiye şekilde mezun oluyorlar.

Uygulama mutfağınız hakkında bilgi verir misiniz?
Okulumuz yeni binasına taşınınca mutfağımız da yenilendi. Özellikle devlet üniversiteleri arasında en donanımlı mutfaklardan birinin bünyemizde olduğunu söyleyebilirim. 800 metrekareden oluşan, içinde pasta ve unlu mamuller için bir alan bulunduran iki temel uygulama mutfağımız var. Öğrencilerin ders programına göre bireysel ya da ikişer kişilik gruplarla kullanabileceği istasyonlar mevcut.

Öğrenciler hangi mutfakları öğrenebiliyor?
Dünya mutfakları diye genel bir dersimiz var. Ayrıca klasikleşmiş Fransız ve Uzak Doğu gibi mutfakları da öğrencilere öğretiyoruz. Bunların yanında popüler mutfakların lezzetleri konusunda da teorik ve pratik olarak deneyim kazanıyorlar.

Okul çapında yürütülen yurtiçi ve yurtdışı projelerinden bahseder misiniz?
Sürekli projeler yapıyor ve öğrencilerin bu platformda var olmasına olanak sunuyoruz. Yurtdışına giderek türk Mutfağı hakkında bilgi veriyoruz ya da yurtdışından okulumuza gelenlere eğitimler veriyoruz. Örneğin, geçtiğimiz yıllarda öğrencilerimizi Almanya’da staj programına gönderdik. Ayrıca ünlü Mengenli şeflerle söyleşiler ve workshoplar düzenliyoruz. tüm bunların yanında her yıl Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’ne öğrencilerimizi hazırlıyoruz. İki yıldır modern mutfak kategorisinde en iyi üniversite seçildik. Yarışmada modern türk Mutfağı lezzetlerine yöresel dokunuşlar yapıyoruz.

Öğrenciler için mezuniyetten sonraki iş potansiyeli nedir?
Tıp fakültesinden mezun olanlar gibi aşçılık bölümünden mezun olanların da hemen iş bulabildiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Hatta eğitim süren öğrencilere iş teklifleri geliyor. tabii bu durum öğrencinin istemesiyle de doğru orantılı.

Bolu’nun yöresel lezzetleri konusunda da eğitimleriniz oluyor mu? 
Mengen’in aşçısı ünlü ama ne yazık ki yok meşhur bir yemeği yok. Yöreye has olan kaldırık dolması, cevizli erişte, kabaklı gözleme ve bakla çorbası gibi lezzetleri öğrencilere tanıtıyoruz. tüm bunların yanında türkiye’nin farklı yörelerine has özel lezzetlerin eğitimini de veriyoruz.

Dört yıllık programda yönetici ve şef adayları yetiştiriliyor

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün derslerinden bahseder misiniz?

Yrd. Doç. Dr. Aylin Akoğlu: İki yıl önce açılan dört yıllık programda aşçılık programından ayrı olarak gıda bilimini öğretiyoruz. Öğrenciler konunun bilimsel tarafını da öğreniyor. Mutfakta temel uygulamaların yanında, soğuk mutfak, hamur işleri ve tatlılar konusunda da derslerimiz bulunuyor. Öğrencilerin bu bölümde branşlaşabilme imkanı var. Türk mutfak kültürü gibi kültür bazında da eğitimlerimiz mevcut. Öğrenciler Türk Mutfağı’nı birinci veikinci dönem  olmak üzere uygulamalı olarak görüyorlar. Servis ve görgü kuralları konusunda da eğitimlerimiz var.

İlgi nasıl peki?
Büyük bir ilgi söz konusu. Son zamanlarda gastronomi bölümünün önemi arttı. Okulun Mengen’de olması da öğrencilere ayrıcalık katıyor.

Bu ayrıcalıklardan bahseder misiniz?
Mengen’de yetişen ve birçok şehirde görev yapan ünlü şefler var. Düzenlediğimiz panel, söyleşi ve konferanslarda Mengenli aşçılar bize büyük destek oluyor. Öğrenciler de bu şeflerle rahatlıkla iletişim kurabiliyor. Kısaca, öğrenciler sektörle iç içe yetişiyor.

Uygulama mutfağınız hakkında bilgi verir misiniz?
Mutfağımız son teknoloji ürünlerle Öztiryakiler firması tarafından kuruldu.Pastane alanını içeren iki adet uygulama mutfağımız var. Mutfağımızdaki kızartma, ızgara ve fırın gibi profesyonel bazlı cihazlarla öğrenciler işletmele mutfağındymış gibi çalışma imkanına sahip.

Öğrenciler hangi donanımlarda mezun oluyorlar?
Dört yıllık programda profesyonel olmaya aday öğrenciler yetiştiriyoruz. Aşçılık konusundaki derslerin yanında öğrenciler, turizm mevzuatı – ekonomisi, yiyecek- içecek yönetimi, pazarlama, satın alma gibi turizm dersleriyle de yönetici sıfatında okuldan mezun oluyorlar. Bir otelin yiyecek-içecek bölümünde rahatlıkla çalışabilir konumda buradan ayrılıyorlar. Tabi öğrencilerin genel isteği mezun olunca iyi bir şef olmak. Akademik kariyer yaparak meslek hayatına devam etmek isteyen öğrencilerimiz de var.
www.ibu.edu.tr


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.