Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

“Ambar (Hambar)” Nedir? Kimler Biliyor? – Misafir Kalem – Arif Şafak

“Ambar (Hambar)” Nedir? Kimler Biliyor? – Misafir Kalem – Arif Şafak
18.12.2020
1.220
A+
A-

Mengen.Gen.TR olarak kaybolan kültürel değerlerimizi yeniden hatırlatmaya ve tanıtarak yaşatmaya devam ediyoruz.

Kültürel değerlerimizden eski evlerimiz ve evlerimizin bölümlerine ilişkin araştırma ve tanıtım çalışmalarına devam eden misafir kalemlerimizden Arif Şafak bu kez de sizler için her köy evinde bulunan ve duruma göre 10-15 metrekare büyüklüklerde olabilen Ambarı (Hambar) tanıtıp yeni kuşaklara aktarmak istiyor.



 

AMBAR

(Hambar)

Ambarlar köylerde her evin olmazsa olmazı olan bir bölümdür. Yöre dilimizle hambar olarak telaffuz ederiz.

Güzün harman işini bitirenler buğdaylarını arpalarını mısırlarını ve diğer tahıllarını bu ambarlara koyarlardı.

Genelde bu ambarların altta 6, 7 adet büyük 6, 7 adet de üstte küçük gözleri (bölümleri) olurdu. Kimileri unlarını da ambara koyardı.

Bazılarının da ambardan ayrı un koyma yerleri olurdu. Kimilerinin tahılı çok olurdu, unlarını başka yerlere koyarlardı.

Ambarı dolu olanlar kışı rahat geçirirlerdi.

Ürünü verimsiz olanlar veya başka bir sebepten ambarını dolduramayanlar için çevre köylerden her evden 1, 2 kalbur buğday toplanırdı.

Ambarlar çok korumalı ve kalın tahtalardan yapılır kapıları genellikle 7-8 santim kalınlığında ve kenarları konik kesim olurdu ve kapı kapandığı zaman içeriye hiçbir zararlı fare böcek gibi giremezdi.

Ayrıca kapısının büyük bir demir kilidi olurdu. Ambarın kapısı açılırken veya kapatılırken kendine has bir ses çıkartırdı.



AMBAR(HAMBAR) FOTOĞRAFLARI

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.