Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Atatürk, çok önemli kararları Bolu’da verdi

Atatürk, çok önemli kararları Bolu’da verdi
10.07.2020
518
A+
A-

Atatürk, çok önemli kararları Bolu’da verdi

Atatürk, çok önemli kararları Bolu'da verdi
9 Temmuz 2020

Atatürk, çok önemli kararları Bolu’da verdi Mudurnulular Derneği’nin eski …

      Atatürk, çok önemli kararları Bolu’da verdi      

 Mudurnulular Derneği’nin eski yönetimi tarafından çıkarılan “Atatürk’ün Göynük ve Bolu Ziyaretleri”  dergisinde Ulu Önder Atatürk’ün kente yaptığı ziyaretlerde yaşanılanları arşiv belgeleri ve canlı tanıkların anlatımıyla, tüm gerçekleriyle ortaya döktü. 

Mudurnulular Derneği eski yönetimi Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün 13 ve 23 Haziran 1922 tarihlerinde Göynük’e, 17 Temmuz 1934 tarihinde yaptığı Bolu ziyaretinde neler yaşandığını aylar süren çalışmayla ortaya çıkardılar. Arşiv belgeleri, birinci el kaynaklarda yer alan bilgiler, dönemin basın organlarında yayınlanan haberler ve dönemin tanıklarının anlatımlarıyla hazırlanan dergide Atatürk’ün Bolu ve Göynük ziyaretleri sırasında alınan önemli kararlarda yer aldı.

Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 1922 Haziran ayı ortalarında yaptığı “Adapazarı-İzmit Gezisi”, askeri ve siyasi amaçlarla gerçekleştirilen önemli bir gezi olduğu vurgulanırken bu gezi sırasında, 13 ve 23 Haziran 1922 tarihlerinde- Göynük’e de uğrayan Gazi Mustafa Kemal Paşa, “Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Muharebesi” nin harekât emirlerini, Sarıköy İstasyonu’nda gerçekleştirdiği gizli bir toplantı ile  “Garp Cephesi Kumandanlığı” na bildirdi. Bu önemli gezi sırasında,  İtilaf Devletleri ve Yunan işgal kuvvetlerini yanıltmak amacıyla; Büyük Taarruz’un kuzey hatlarından, Bilecik-Eskişehir bölgesinden yapılacağı görüntüsüyle askeri tatbikatlar gerçekleştirilmiş, yerli ve yabancı basın mensuplarına bu askeri gösteri ve tatbikatlar izletilmiştir. Aynı zamanda Batı kamuoyuna; “Misak-ı Milli sınırları dâhilindeki yurt topraklarında, hiçbir işgal kuvvetinin varlığının kabul edilemeyeceği yönündeki kararlılık” ve “Yurtta ve Dünyada Barış” mesajları verilmiştir. Yine bu gezi sırasında, Mustafa Kemal Paşa’nın, 16 Mayıs 1919’dan beri görüşemediği, İstanbul’da olan annesi Zübeyde Hanım ve kardeşi Makbule Hanım’la Adapazarı’nda buluşarak Ankara’ya geçişleri sağlanmıştır.

Kadınlara seçme ve seçilme hakkı kararını Bolu’da verdi

Cumhurbaşkanı Atatürk’ün, 17 Temmuz 1934 tarihinde gerçekleştirdiği Bolu ziyaretinde ‘Türk Kadınına Genel Seçimlerde Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınması’, “II. Türk Dil Kurultayı’nın Toplantı Hazırlıkları” gibi önemli konuların gündeme getirildiği ortaya çıktı. Atatürk’ün Bolu gezisine ışık tutarak gerçekleri tüm çıplaklığıyla ortaya koyan dergide Ulu Önder’in 17 Temmuz akşamı Bolu Halkevi’nde gerçekleştirilen “Fikir Sofrası’nda hangi önemli gelişmelerin yaşandığı da belgeleriyle yayınlandı. Dergide, Bolu Halkevi’ndeki Fikir Sofrası’nda, Kadınların, Genel Seçimlerde Seçme Seçilme Haklarının tanınması konusunda Bolu Milletvekilleri Falih Rıfkı (Atay) Bey, Şükrü (Gülez) Bey ve İsmail Hakkı (Uzmay) Bey’in kızı Tarihçi ve sosyolog Afet Uzmay ‘ın konuşmaları sonrasında, Bolu Kız Sanayi Mektebi öğretmeni Bahire (Bediz Morova) Hanımın etkili bir konuşma yaptığı anlatıldı. Bediz Hanım’ın 1935 yılı Şubat ayında yapılan Genel Seçimlerde Konya’dan milletvekili seçildiğinin ifade edildiği yazıda ayrıca Atatürk’ün 16 Haziran 1934 tarihinde Ankara’dan hareketle, Kazan Köyü, Kızılcahamam, Gerede, Reşadiye (Yeniçağa), Bolu güzergahıyla yaptığı bu gezi sırasında ortaya çıkan ve İngiltere ile Türkiye’yi sıcak savaşın eşiğine getiren “Kuşadası Kanapiçe Koyu Krizi”ni de telefon ve telgraf emirleriyle yönettiği ortaya çıktı.

Bolunun Sesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.