Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

AYDIN GÜNDEZ

AYDIN GÜNDEZ
05.06.2014
2.288
A+
A-

5 Eylül 1943 yılında Mengen Kadısusuz köyünde doğdum. İlkokulu köyümde, ortaokulu Ankara’da tamamladım. 1956 yılında mobilyacı çırağı olarak mobilyacılık mesleğime başladım. 1960 yılında evlendim, 3 kız ve bir erkek çocuğumdan 6 torun sahibiyim. 1975 yılında Ankara Siteler’de Mobilyacılar Derneği’nde dernek başkanlığına seçildim. 1976 yılında Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu’nu kurduk ve dernek başkanlığı görevimin yanında Federasyon Başkanlığına seçilerek hem dernek hem de federasyon başkanlığı görevlerimi uzun yıllar sürdürdüm. 1983 yılında görevlerimden istifa ederek bir siyasi partiye kurucu üye olarak katıldım. Daha sonra belediye seçimleri esnasında Ankara Yenimahalle Belediye Başkanlığına Anavatan Partisi’nden aday gösterildim. İlçe Seçim Kurulu tarafından adayların seçim bölgelerinde en az 6 aylık ikameti söz konusu olduğundan adaylığım iptal edildi.

Ağaç işleri Federasyonu başkanlığım dönemimde (1979) Bolu milletvekilimiz rahmetli Avni AKYOL’UN gayretleri ile Topraklık ile Kadı mahallesine ayrılan ikinci köprünün tamamen devlet imkânları ile yapılmasını sağlama şansına sahip oldum. Özellikle bizim Kadı Mahallesi’nden cami yanma ulaşım için dönemin Bolu Valisi Sayın Gökhan AYDINER’İN yardımlarıyla şu an kullanılmakta olan yolumuzu açtık. Bu yolun iki sene kadar köprü ve menfezleri yapılamadı. Seçim arifesinde dönemin milletvekillerini de ikna ederek köprü ve menfezlerin yapımını tamamlatıp yolumuzu kullanıma açtırdık. Bunun yanında hem köyümüz hem de Mengen adına dernek ve vakıf çalışmalarımda hem köyüme hem de Mengen’imize büyük hizmetlerde bulunma şansına da sahip oldum.
Bugüne kadar elde etmiş olduğum tecrübelerimi Mengen’imiz için kullanma zamanı gelmişti. Türkiye genelinde 300 civarında işçi şirketinin ekonomik sıkıntıya düşmesiyle 1970’li yılların başlarında yurtdışında çalışan vatandaşlarımız tarafından kurulan GENTAŞ A.Ş.NİN de aynı kaderi paylaşması sonucu 1984 yılı başlarında artık çalışamaz hale gelen şirketin yönetim kurulu başkanlığına 16 Haziran 1984 tarihinde seçildim.
Mengen’imizi ben şöyle değerlendirebilirim. GENTAŞ’DAN önce, GENTAŞ’DAN sonra… Kısaca GENTAŞ’DAN önceye dönersek, iki mahalleden ibaret küçük bir ilçeydi. GENTAŞ’DAN sonraya gelirsek fabrikanın Mengen’imize kurulmasında dönemin Belediye Başkanı Sayın İsmet ŞENTÜRK hemşerimiz başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederken, bilindiği gibi Cumhuriyet tarihinde ilk defa Mengen’imizden bir Bakan çıkmıştı… Sayın Bakanımız Kazım OKSAY’IN başta GENTAŞ olmak üzere Bolumuza yapmış olduğu hizmetler benim için unutulmaz. Benim görevde kaldığım süre içinde Sayın Bakanımız desteklerini hiçbir zaman esirgememiştir.
Göreve geldiğimde GENTAŞ’İN içinde bulunduğu sıkıntıları biraz açarsak, fabrikada imalata başlayabilmek için orman bölgesi olan memleketimizde bir ster odun bulamadık. Keza werzalit’in ana hammaddesi olan kâğıt Almanya’dan ithal ediliyordu ve tabi ki o dönemin şartlarını düşündüğümüzde ithalat süresi en az 20 gün olan zaman dilimini beklemek durumunda kalıp 20. gün üretime başlayabiliyorduk. Çalışan personelin başta işçiler olmak üzere maaşları aylarca ödenememiş, şirket zarar üzerine zarar etmişti. Göreve başladığım günden itibaren her türlü zorluğa rağmen kısa bir süre içerisinde fabrikamızı çalışır duruma getirdik. Fabrika 2 sene içerisinde kara geçerek Bolu vilayetinde üst üste vergi rekortmeni olarak işlerliğine devam etti ve İ.M.K. B.’de hisseleri işlem görür hale geldi.
1992 yılında şirketimizin büyük hissedarı olan Türkiye Kalkınma Bankası’nın hisselerini ihale ile blok olarak satışa sunması sonucu Kahraman ailesi tarafından şirket hisseleri satın alınmıştır. Başta Sayın Ahmet KAHRAMAN’IN ve diğer aile bireylerinin şirketin gelişmesinde göstermiş oldukları üstün gayret ve başarıları Mengen’imizin ilk ve tek geçim kaynağı ve Türkiye’mizin sayılı şirketlerinden biri olarak GENTAŞ A.Ş. NİN yoluna devam etmesini, bende çorbada tuzu olan biri olarak iftiharla takip ediyorum.
Ekler Pasta, Yağlı Bisküvi ve Kaba Bisküvi gibi Mengen’e özgü birçok tadın yaratıcısı olan Pastacı Mahir TATLI Bakkal Şevket TURANOĞLU ile birlikte.
Sayın Aydın ERÇELİK hemşerimizin Mengen’imizle ilgili yazmış olduğu kitabın yeni nesillere ışık tutmasını temenni ederken şahsıma göstermiş olduğu alakadan dolayı teşekkür eder tüm hemşerilerime sevgi ve saygılarımı sunarım.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.