Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

BAİBÜ YENİGIDAM’dan israfa karşı önemli çalışma

BAİBÜ YENİGIDAM’dan israfa karşı önemli çalışma
25.11.2023
352
A+
A-

BAİBÜ’de yemek sektöründe mini paketler halinde tüketiciye sunulan yiyeceklerin israf miktarını araştıran ve laboratuvar ve yazım aşamaları tamamlanan çalışması Waste Management Journal’da yayımlandı.


BAİBÜ Yenilikçi Gıda Teknolojileri Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (YENİGIDAM), BM’nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yürüttüğü, yemek sektöründe mini paketler halinde tüketiciye sunulan yiyeceklerin israf miktarını araştıran ve laboratuvar ve yazım aşamaları tamamlanan çalışması, bilim dünyasının en saygın dergileri arasında ilk yüzde 25’lik dilim (Q1) içerisinde yer alan ve etki faktörü (IF) 8.816 yüksek değere sahip olan Waste Management Journal’da yayımlandı.

YENİGIDAM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Turgay Pekdemir öncülüğünde yürütülen çalışmada, Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Gamze Doğdu Yücetürk, YENİGIDAM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Gör. Şeyda Karabörk, BETUM’da görev yapan Çevre Mühendisi Dr. Öğr. Gör. Sanaz Lakestani ve Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Çavuş’un gıda israfına yönelik yapmış oldukları ulusal ve uluslararası yayımları çalışmada yer aldı.

İsrafın yüzde 50’ye ulaştığı tespit edildi

Araştırmada, Bolu’da faaliyet gösteren Narven Termal Tatil Köyü ve Üniversitenin yemekhane ve kantinleriyle yapılan iş birliği kapsamında elde edilen sonuçlara göre, küçük paketler halinde tüketiciye sunulan ancak tüketilmeyen yiyeceklerden oluşan israfın, buz dağının görünmeyen kısmı misali yüzde 50 gibi büyük bir orana ulaştığı tespit edildi.

Çalışma kapsamında, tüketicilerin bilgilendirilerek israfın azaltılmasının topluma katkı sağlaması ve gıda sektöründe iş birliği çalışmaları yapılması hedefleniyor.

Kaynak: ajanda.ibu.edu.tr


YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.