Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

-Bitkisel atıklardan tonlarca kompost…

-Bitkisel atıklardan tonlarca kompost…
30.11.2017
789
A+
A-

-Bitkisel atıklardan tonlarca kompost…

-Ordu Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Gübre ile Türkiye’de bir ilke imza atıyor

-Bitkisel atıklar ve fındık zuruflarının komposta dönüştürülmesi işlemine Ferrero da destek veriyor

-Enver Yılmaz, “Hem çevre temizliği yapacak, hem ekonomiye katkı sağlayacak, hem de para kazanacağız.”

 

Karadeniz’de 700 bin hektarlık alanda üretimi yapılan fındığın atığı olan zurufların organik gübre olarak değerlendirilebilmesi amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi ilk adımı attı.

 

Altınordu ilçesine bağlı Karapınar Mahallesi’ndeki Katı Atık Ayrıştırma Tesisi’nin bir bölümünü, başta fındık olmak üzere bitkisel atıklardan kompost elde edilmesi işlemine ayıran Ordu BB’ne, Ferrero Fındık da destek sağlıyor.

 

Belediye Başkanı Enver Yılmaz, tesislerde fındık bahçelerinin temizlenmesi sırasında ortaya çıkan ışkınlar ve fındığın patosa vurulması ile elde edilen zuruflar başta olmak üzere tüm bitkisel atıkları değerlendirecek bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Yılmaz, “Proje ile atıkların çevre kirliliği yaratmasının önüne geçerken, kompost yapımı ile ekonomiye katkı sağlayıp, bunların satışından da gelir elde edeceğiz” dedi.

 

Katı Atık Ayrıştırma Tesisi’ndeki üretimin sorumlusu Atık Yönetimi ve Tesisleri Şube Müdürlüğü uzmanı Biyolog Fatih Karahasan,  Ordu genelinden toplanan atıkların, tesislerdeki kırma ünitesinde parçalanıp, gereken maddelerle de karıştırarak, belirli zaman diliminde depolayıp hazırladıktan sonra üreticilere vereceklerini söyledi.

 

Karahasan, tesiste halen 75 ton yeşil atık bulunduğunu ve bunların  belirli aşamalarda, belirli katkı maddeleri ile  karıştırılarak kompost haline dönüştürme işlemine başlandığını da sözlerine ekledi.

 

Ferrero Fındık Değerli TarımBölge müdürü Kürşat Yeşiloğlu’da,  bitkisel kompostun hazırlanması için bugüne kadar yaptıkları çalışmalardan olumlu sonuç aldıklarını belirterek, “Bu atıkların toprağa kazandırılmasında Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamaya koyduğu bu proje çok önemlidir. Bu konuda biz başta bilgi ve birikimlerimiz olmak üzere gereken desteği  veriyoruz. Üreticilerimizi atıklarını imha etmeyerek, bu tesise ulaştırmaları konusunda ayaklarına kadar giderek uyarıyoruz” dedi.

 

-Bitkisel Kompost (Yeşil Gübre)

 

Organik atıkların, havalı şartlarda mikrobiyal parçalanmaya (kompost oluşmasına) tabii tutularak bitki besin elementleri ihtiva eden, organik madde bakımından zengin, sağlık yönünden zararsız olan humus görünümündeki kompost tarım alanlarında gübre olarak kullanılıp, atıklar doğadaki madde döngüsüne katılıyor. Bitkisel kompost katı atık tesislerinin yanısıra üreticiler tarafından kendi bahçelerin de de kolayca hazırlanabiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.