Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Bolu Kadınlar Pazarı (1)

Bolu Kadınlar Pazarı (1)
10.01.2020
1.212
A+
A-

Bolu Kadınlar Pazarı (1)

Bolu Kadınlar Pazarı (1)
9 Ocak 2020

Velhasıl Bolu Pazarı’nın vasıfları, üniversitelerde tez konusu bile olabilir. Hikayeleri roman olur.

Bolu Kadınlar Pazarı (1)

Bolu Kadınlar Pazarı (1)
Zamanının en hoş ve büyük ahşap binasında Cuma ve Pazartesi günleri açılırdı. 1967 yılında eskidiği ve ihtiyacı karşılayamadığı için yıkıldı. Fırka Tepesi’nde idi.
Yenisi aynı anda şimdiki yerinde açıldı. O güne göre modern ve muhteşemdi. Aradan neredeyse 60 yıl geçti. Bu emektar yapının doğu, güney ve kuzeyine ilaveler yapıldı. Dükkanlar önüne doğru ilerledi.
O zamanlar şehrin nüfusu 15 bin idi, 15 misli büyüdü. Sistem yetmediğinden, farklı semtlerde farklı günlerde semt pazarları kuruldu.
Bolu Pazarı denilen, pazartesi günleri kurulan Kadınlar Pazarı bütün vasıfları ile yaşamını sürdürüyor.
Çevre ilçeler ve asıl kırsal kesimden bilhassa kadınlar ürünlerini getirip, genel olarak da pazara alışverişe çıkan kadınlara satıyorlar.
Zaman içinde ürün çeşitleri ve miktarı çoğaldı. (kanatlı hayvanlar hariç)
Pazarın haberleşme merkezi, kalite ve fiyat teşekkülü, rekabeti, gurbetçi ve turistlerin uğrak ve buluşma yeri olma fonksiyonları var. Kırsal kesim de ihtiyaçlarını aynı gün giderir. Mahalli lehçe bozulmadan, değişmeden aynen devam ediyor.
Satıcılar hep kibar ve güler yüzlüdür. Fiyat sorulduğunda; “Şu kadar deyalla” der. Pazarlık devam ederse; “Komşunun malı” der ve pazarlığı bitirirler.
Ürünler genel olarak taze ve organiktir. Çok kişi tanıdığının ürününü alır.
Velhasıl Bolu Pazarı’nın vasıfları, üniversitelerde tez konusu bile olabilir. Hikayeleri roman olur.
Çok zaman tezgahlar babadan oğula geçer. Herkesin yeri sabittir.
Peki 50-60 yıllık bu mekan bugün yeterli midir?
İhtiyaçlar, olanaklar, ürünler, gelirler, nüfus, kültür, her şey farklılaştı, gelişti ve çoğaldı.
Satıcıları, alıcıları rahatlatmak, çoğaltmak çağdaş hale getirmek, galiba Bolu Kadınlar Pazarı’nın hakkı gibi gözüküyor.
    Belgin ÖZER 

Bolunun Sesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.