Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

BOLULU SANATÇILARI BİLİYOR MUSUNUZ?

31.03.2013
4.230
A+
A-

 

Bolu’da yetişen sanatçıları tanıyor musunuz?Onlar Bolu’da doğdu.Şöhret basamaklarını bir bir tırmandı.Birisi tiyatrocu birisi ressam bir diğeri ise ses sanatçısı onların ortak özellikleri Bolulu olmaları….

Serdar Gökhan : Gerçek ismi Nusret Ersöz olan aktör 1943 yılında Bolu’da dünyaya gelmiştir.Yaşamı boyunca birçok filmde yer almıştır.ilk Başrol oynadığı film Kadırgalı Alidir.Ayrıca Çizgi roman ressamlığı yaptı.Asıl mesleği resim sanatıdır.
Beyazıt Öztürk : Beyazıt Öztürk, 12 Mart 1969 tarihinde Bolu’da, memur bir ailenin ikinci oğlu olarak dünyaya geldi. Babasının polis olması nedeniyle, ilk ve orta öğrenimini Anadolu’nun farklı illerinde tamamladı. O zamanlar iki aşamalı olarak yapılan üniversite giriş sınavının ilk aşamasını geçip ikincisini kazanamayınca, resim yeteneğini değerlendirebileceği düşüncesiyle güzel sanatlara yöneldi. Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin Seramik-Heykel Bölümü’nü kazandı. Üniversite yıllarında heves ettiği radyo programı sunuculuğundan, modern kültürün yeni eğlence stillerinden biri haline gelen stand-up’çılığa ve oradan televizyon ekranlarına sıçrayan ilginç bir kariyere sahip olan Öztürk; ironik bir biçimde “r” harfini telaffuz edememesine rağmen program sunuculuğu yapmış ve beklenilenin aksine oldukça büyük ilgi görmüştür. Eğlence ve komedi unsurlarına ağırlıklı olarak yer verdiği talk-Show’unu yıllardır sürdürmekte ve popüler kültürün bir parçası olmasına rağmen, değişmeyen çizgisiyle Türk halkından büyük beğeni toplamaktadır. Sahne ve televizyon yaşamının başlangıcından beri adının kısaltılmış hâli “Beyaz”ı kullanmaktadır. Ayrıca Okan Üniversitesi Danışma Kurulu üyesidir.
Remzi Evren: 1957 Bolu doğumlu ressam ve oyuncu Remzi Evren. İlk, orta ve lise eğitimini Bolu’da tamamladı. 1978 G.Ü Teknik Bilimler Y.O Makine bölümü, 1984 G.Ü İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, 1998 M.S. Ü Resim Ana Sanat Dalı Prof. Özdemir Altan Atölyesi’nden mezun. 1982 yılında Bolu Kültür Merkezi Sanat Tiyatrosu’nu kurdu. Oyunculuğun yanı sıra resim ve müziğe ilgi duyan Evren, 1986 yılında ilk kişisel resim sergisini Taksim Sanat Galeri’sinde açtı. Birçok dizide rol alan oyuncu, beğeniyle izlenmeye devam ediyor.
Safiye Soyman:Türk sanat müziğinin sevilen seslerinden Safiye Soyman’ın yaşamı, bir romanı andırıyor. Bolu’da Akpınar Mahallesinde bir gecekonduda doğdu. Babası Bolu’da hafızdı.Safiye Soyman Henüz 13 yaşında küçük bir kızken zorla evlendirildi.Kumar dayak eşiyle ayrılık getirdi.
MÜZİKLİ GÜNLER
Okul hayatına çok çalışan Soyman, ortaokulu bitirir bitirmez, bu kez de lise bitirme sınavlarına hazırlanmaya başladığını belirtiyor. Eğitimde hızını alamayan sanatçı, liseyi bitirdikten sonra da radyo sınavlarında soluğu almış: ”Kocamın yokluğunu da kendimi sürekli meşgul ederek unutmaya çalışıyordum. O boşluğu belki de bir anlamda doldurmak için uğraşıyordum. O sırada bir yakınım müzik eğitimim için bana maddi destekte bulundu. Bunun üzerine ben de Özer Altın’dan ders almaya başladım. Müzikte bana en büyük destek Özer Altın olmuştur. Bu arada kocamdan da boşandım…” Soyman, aldığı bu özel derslerden sonra radyo imtihanını da başarıyla kazandığını anlatıyor. Derken yavaş yavaş şöhret merdivenlerini tırmanmaya başlıyor. Hele Maksim’de sahneye çıktığı günü, hâlâ büyük bir heyecanla anıyor ve ”En güzel rüyalarım. Maksim’de kendimi şarkı söylerken gördüğüm rüyalarımdı. Ve, gerçek oldu” diyor… Safiye Soyman, bugün iki yetişkin çocuğuyla birlikte rahat ve mutlu bir ailenin kadını. Artık gözyaşlarıyla dönüp baktığı geçmişinden korkup kaçmıyor; tam tersine üzerine gittiği acılarından sayısız dersler çıkarıyor kendisine: ”Beni bugünlere getiren, beni ben yapan, o zor günlerdi. Eminim ki o sıkıntıları çekmeseydim, bugün yaşadıklarımın değerini hiç analayamazdım…”
Safiye Soyman, bir süredir Ankara’da Altınnal Gazinosu’nda çalışıyor. Bu arada DTP’nin kadrolu şarıkıcısıymışçasına partililere konser veriyor. Hüsamettin Cindoruk, manevi kızı ilan ettiği Soyman’ın bir numaralı hamisi…
Emin Aldemir: 1925 Yılında Bolu’da dünyaya geldi. 8 Yaşında saz çalmaya başladı. 1943 Yılında Kayseri’ye gitti. Aynı yıllarda Halkevi topluluğuyla Ankara Radyosu’nda program yapmak üzere Ankara’ya geldi ve Muzaffer Sarısözen ile tanıştı. 1950 Yılında Ankara Radyosu Yurttan Sesler topluluğuna katıldı. Konservatuarda Muzaffer Sarısözen’e nota yazımında yardım etti. Bu arada birçok türküyü derleyip notaya alarak halk müziği repertuvarına katkıda bulundu, saz şefliği ve koro yönetmenliği yaptı Aldemir, çalışma bakanlığının düzenlediği turnelerde, Avrupa’nın her ülkesinde konserlere katıldı. Amerika birleşik devletleri ve Kanada’da düzenlenen konserlerde görev aldı.
Emin Barın: Hattat ve Cilt Sanatçısı Hafız Mehmed Tevfik Efendi’nin oğlu Emin Barın, 2 Haziran 1913’te Bolu’da doğdu. Yedi yaşındayken babasından hat dersleri almaya başladı. 1932’de İstanbul Muallim Mektebini, 1936’da Ankara Gazi Terbiye Enstitüsü’nün Resim-İş Bölümü’nü bitirdi. Serbest anlayışa dayanarak yaptığı çalışmalarla dikkati çekti. İslamabad Kültür Merkezi’nin yazıları, Anıtkabir’deki yazıları, Yunus Emre’nin mezar yazıları ve Ankara’daki Kocatepe Camii’nin konferans salonundaki yazılar onun önemli eserlerindendir. 1987 yılında vefat eden Emin Barın’ın 200’ü aşkın eseri vardır. Birçok devlet başkanına, üniversitelere, çeşitli kuruluşlara takdirnameler, beratlar ve diplomalar yazdı. Yapı Kredi Kültür Sanat yayınları arasında Prof. Önder Küçükerman tarafından kaleme alınan, “ Bir yazı sevdalısı: Emin Barın” isimli kitap 2002 yılında yayımlandı.
Mehmet Yücetürk: Ressam Mehmet Yücetürk, 13 Mart 1912’de Bolu’nun Salıbeyler Köyünde doğdu. İlkokulu Gölyüzü İlkokulu’nda, orta okulu ise Hisar Mektebinde okudu. Hisar mektebinde resim öğretmeni Lütfi Nâmi Kantaroğlu’nun yönlendirmesiyle resim öğretmeni olmaya karar vermişti. Öğretmeninden aldığı bu yönlendirme sonucunda 1935’te Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin Resim Bölümü’ne girerek, resim eğitimi almaya başladı. Askerlik dönüşünde Galatasaray Lisesi’nde resim öğretmenliği yapan sanatçı, aynı yıl yeniden askere alınmıştır. 1946 yılında Yüksek Resim Bölümüne başvuran Mehmet Yücetürk, 1947’de bölüm birincisi olarak mezun olur. 1960-1965 Yıllarında Bolu Kız Öğretmen Okulu’nda Resim Öğretmenliği yapan sanatçı 1967-1977ye kadar Kültür Bakanlığı Bolu Güzel Sanatlar Galerisinde yönetici olarak çalışmıştır. Uluslar arası Monaco Kültür Şenliklerine katılmış, Ülkemize seçkinlik diploması kazandırmıştır. 1990’da Ankara’da açtığı sergide ise 70. Sanat Yılını Kutlamış ve bu sergi son kişisel sergisi olmuştur.
Utku Varlık : 1942’de Bolu’da doğdu. 1966’da İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. 1970 yılında devlet bursuyla Fransa’ya gitti. 1971-1974 tarihleri arasında Paris Güzel Sanatlar Ulusal Yüksek Okulu’nda George Dayez ile çalıştı. 1973-1975 yılları arası ise Paris’de Cachan Atölyesi’nde taşbaskı çalışmaları yaptı. Sanatçı bir ödüle sahiptir. Yurtiçi ve dışında 24 kişisel, 23 grup sergisine katılmıştır. Sanatsal eğitimine 1961 – 1966 yılları arasında Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Sabri Berkel atölyelerinde başlayan Utku Varlık, daha sonra oyma baskı (gravür) ve taş baskı (litografi) atölyelerinde devam etmiştir. 1970 yılında Paris´e gitmiş, 1971 – 1974 yılları arasında Güzel Sanatlar Ulusal Yüksekokulu´nda George Dayez ile, 1973 – 1975 yılları arasında da Cachan Atölyesi´nde taşbaskı çalışmıştır. anat çalışmalarına halen Paris´te devam etmektedir.
Şenol Sak : 1964 yılında Bolu’da doğdu. İlk orta ve lise öğrenimini Bolu’da tamamladı. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim İş Bölümü’nden mezun oldu. Halen Bolu’da eğitimcilik yapmaktadır. Bolu Belediyesi, Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi sanat yönetmenliği görevini sürdürmektedir. Çalışmalarında her türlü tekniği kullanan Sak, kendine özgü kurgusuyla balık formunu işlemektedir.başta Ankara- İstanbul ve İzmir olmak üzere değişik illerde 23 kişisel sergi açtı. 30 dan fazla ülkede 200’ün üzerinde uluslararası sergi, Bienal ve Trienale katıldı. Ulusal ve uluslar arası ödüller aldı. Çalışmaları, uluslararası kitap ve kataloglarda yayınlandı. Değişik ülkelerde sanatsal çalışmalarda bulundu. Yurtiçi ve yurtdışındaki çeşitli özel ve resmi koleksiyonlarda eserleri bulunuyor.
Yurdaer Kalaycı: 1940 Yılında Bolu’da doğdu. İlkokul, ortaokul ve liseyi Bolu’da okudu. İktisat Fakültesi’nden mezun olduktan sonra işletmecilik ihtisası yaptı. Ortaokul ve lise döneminde, Mehmet Yücetürk, Fethi Kayalp ve Nihat Bezzaz’ın öğrencisi oldu. Üniversiteye başladığında Güzel Sanatlar Akademisi’nde Bedri Rahmi Eyüpoğlu kendisini misafir öğrenci olarak kabul etti. Öğrencilik yıllarında Akbaba, Zübük, Amcabey, Pardon vs. dergilerde yazısız karikatürler çizdi. Ortaokul yıllarında yağlıboya ile tanışan sanatçı resim yapmayı hiç bırakmadı, devamlı çalıştı. Taşkale köyü’nde yedek subay öğretmenlik yaptığı dönemde kaidesi ile birlikte Atatürk’ün tam boy bir heykelini yonttu. Üniversite eğitiminden sonra bir süre İstanbul’da profesyonel yöneticilik yapan sanatçı, 1973 sonunda Bolu’ya döndü ve ticaret işine başladı. 1996’da Bolu’da Yurdaer Otel Mutfak Sanat Merkezi’ni kuran sanatçı, burada resim çalışmalarını sürdürmektedir.
Mehmet Alagöz : 1949’da Bolu’da doğdu. 1966-1969 arasında İstanbul Öğretmen Okulu Resim Semineri, 1970-1975 İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde öğretim gördü. Sanatçı 1982 yılından itibaren serbest ressam olarak çalışmalarını sürdürmeye başladı. 1990 yılında Fönderk reis Malerkapelle am Elm sanat Derneği’ni kurdu. 1997’de bu derneğin sanat yönetmenliğini üstlendi. Sanatçı 2009 yılında Türkiye’ye dönerek Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Resim Bölümü’nde Yrd. Doçent olarak görev yapmaya başladı. Çok sayıda sergi gerçekleştiren Alagöz, Almanya’da Königslutter’de yaşamakta ve sanatsal çalışmalarını bu kentte yürütmektedir.
Bolu Gündem

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.