Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Coğrafi işaretli Mengen Peynirimiz artık raflarda yerini alacak

Coğrafi işaretli Mengen Peynirimiz artık raflarda yerini alacak
17.11.2023
1.589
A+
A-

İlçemizde 2 yıl önce başlayan projede mutlu sona ulaşıldı. Coğrafi işaretli standardize edilmiş Mengen peyniri kooperatif ürünü olarak artık raflarda olacak.



Mengen S.S. Merkez ve Köyleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (Mengenkoop) açılışına Bolu valisi Erkan Kılıç, AİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Mengen Kaymakamı Fatih Yıldız, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı genel sekreteri Mustafa Çöpoğlu, il ve ilçe protokolü, kooperatif ortakları ve vatandaşlar katıldı.

Eski Atatürk İlkokulu binasında kurulan üretim tesisi katılımcıların kurdele kesimiyle açılarak gezildi. Buradaki programın ardından AİBÜ Mengen Kampüsüne geçildi.

İlçe tarım ve orman müdürlüğü personeli ve aynı zamanda proje koordinatörü olan Esra Tatlı’nın sunumunu üstlendiği programda, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından Kooperatif Başkanı İbrahim Erdoğan süreci anlatan bir konuşma yaptı.


“Mengen sütü Mengen’de kalsın.”

Mengen S.S. Merkez ve Köyleri Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı İbrahim Erdoğan konuşma yaptı. Erdoğan yaptığı konuşmada, “Bir üretici olarak ineklerin kesimini önlemek ve Mengen sütüne değer katmak ve bu değeri ortak bir şekilde büyütmek düşüncesiyle kooperatifimizin kuruluşunu 2021 yılında gerçekleştirdik. Mengen Kooperatifi olarak Mengen peynirini üretmek için bir proje hazırladık. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı desteği ile yüzde 90 hibe almaya hak kazandık. Bu projeyle ilçemizin önemli değerlerinden olan Mengen peynirini bir katma değere dönüştürmeyi amaçladık. ‘Mengen sütü Mengen’de kalsın’ ilkesiyle sütün güvenli yolculuğu olan süt toplama merkezi projemizi de kırsal kalkınma hibe programı kapsamında ajansa sunduk ve desteklenmeye hak kazandık. 6 Ekim tarihinde Mengen Kaymakamlığı ve Mengen Belediyesi işbirliği ile GMO teknik desteği ile Coğrafi işaret aldık. Böylece tescil şartnamesi gereği Mengen peyniri üretiminde Mengen sütü kullanılması zorunludur. Üreticiler olarak bu durumdan son derece memnunuz. Süreçte birlikte yola çıktığımız herkese ve kurumlara teşekkür ediyorum, desteklerinden ötürü saygılarımı sunuyorum.” dedi.


“Hüsniye Karaca ablamızı anmadan geçemeyeceğim.”

Erdoğan’ın konuşmasının ardından Proje Danışmanı Bolu GMO İl Temsilcisi Cem Kösemeci kürsüye çıktı. Cem Kösemeci, heyecanlı olduğunu ve tarihi bi ana şahitlik ettiğini ifade ederek, “Bu aslında bir hikaye, bu hikayenin biz bugün mutlu sonuna hep birlikte şahitlik ediyoruz, çünkü 2018 yılında üç arkadaş yola çıktık. Bu peyniri önce tescillemek sonrada kooperatif birliğince üretimini yapma hayalimiz vardı. Bu hayale hep birlikte ortak oluyoruz çünkü Mengen peyniri Türkiye’nin eşsiz kültürel zenginliğinden bir tanesi. Hem 2023 yılında yani cumhuriyetimin yüzüncü yılında, hem bütün yerel paydaşların kurumların iletişim desteğiyle geri dönüş yapması bizim için çok değerli onur ve gurur kaynağı.” dedi. Kösemeci, “Bu yola çıktığımızdan bu yana bizi her zaman destekleyen, 2018 den bu yana iletişim halinde olduğumuz belediye başkanımıza, kaymakamımıza ve diğer tüm paydaşlarımıza teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

Cem Kösemeci özellikle birinin adını anmadan edemeyeceğim cümleleriyle başladığı sözlerini, “Bizler bu çalışmayı ve araştırmayı yaparken bizi bilgileriyle destekleyen hiçbir çıkar amacı gütmeyen sadece amacını Mengen kalkınması hayalini belirten çok değerli bir üreticimiz mekanı cennet olsun Hüsniye Karaca ablamız, oğlu da bugün aramızda kendisine ben tekrardan teşekkür ediyorum. Fahri bir Mengenli olarak Mengen’in yıllarca ekmeğini yemiş biri olarak çok büyük fedakarlık yaptığımız bu projede tüm çabalarımızın emeklerimizin memleketimize ve Mengenimize hayırlı olmasını ve kooperatifimizin de yolunun açık olmasını diliyorum teşekkür ederim.” cümleleriyle bitirdi.


“Girişimci insanların başarı hikayesine şahitlik ediyoruz.”

Proje Ortağı Mengen İlçe Milli Eğitim Müdürü Salih Celepci projenin bir girişimcilik başarısı olduğunu ifade ederek, “Girişimci insanların başarılı hikayelerini her zaman görüyoruz hepsinin hikayesi var, bir hayatı var. Aslına bakarsanız istisnasız hepimizin bazen kendi içinde saklı tuttuğu bazen de terk ettiği hayalleri vardır. Bazılarımız o hayallerin peşinde koşacak mecali ve iştirakı kendimizde bulabilirken, bazılarımız korkularımıza yenik düşüyoruz. Yeteri kadar güçlü olmadığımızı düşünüyor ve gücü bir iktidar meselesi olarak adlandırıyoruz. Halbuki gerçek güç sizleri anlamayan güçlüktür. Vakit gençliğin gücü olabilir siyasi iklim makamın güçlüğü ekonomik perakende maddi gücü alıp götürebilir fakat kişiliğinizin size verdiği güç bakidir.” dedi.

Salih Celepci, “Ülkemiz insan kaynağı açısından oldukça verimli topraklara sahiptir. Bütün mesele bu topraklarda oluşan ekosistemi var etmektir. Bir ülkenin en önemli kaynağı toplum düzeyi değil yetişmiş insan gücüdür. Kıymetli misafirler mantık bizi ‘a’ noktasından ‘b’ noktasına götürür. Oysa hayal gücü bizi her yere taşır. Hayal gücümüz sınırsızdır. Girişimci ruh ve ruhun gıdası da tam olarak budur. Yaşadığımız çağda artık bedenin ve kas gücünün değil zihnin fikrin ve kalbin öne çıktığı dönemden geçiyoruz. Fikirlerimiz işimiz oluyor, kendimizi fikirlerimizle duygularımızla tanımlıyor, varlığımızın bu tarafa doğru yolculuklarına çıkıyoruz. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.’ Bugün burada devlet kurumlarının öncülük ettiği güzel bir girişimcilik örneği gördük. Bu süreci yöneten tüm paydaşlarımıza bu projeye emek verip Mengenlilerimizin hayalini gerçekleştiren tüm arkadaşlara teşekkür ediyor saygılarımızı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.


“Mengen’de tarım yüzyılı başlıyor.”

Mengen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Semih Tatlı “2006 yılında stajyer veteriner hekim olarak görev yaptığım güzide kurumumuzda, İlçe Müdürü olarak sizlere hitap etmenin onurunu yaşıyorum.” cümleleriyle başladığı konuşmasında proje amacından ve detaylarından bahsetti. Tatlı, SOGEP projesi ülke genelinde uygulanan, sosyal bir sorunun çözülmesine dair bir projedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı YERSİS verilerine bakıldığında 2017-2022 yılları arasında ilçemizin 3. Kademeden 4. Kademeye gerilediği, 2017 yılında 922 ilçe arasında 366. sırada olan ilçemizin, 2022 yılında 464. sıraya indiği, nüfusumuzun önceki yıllara göre azalış gösterdiği görülmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığı TÜRKVET verilerine bakıldığında ise 2017/2018 yıllarında %40 olan dişi hayvan kesimleri sırasıyla 2019 yılında % 53e, 2020 yılında yüzde 58e, 2021 yılında %63 e ve de 2022 yılı ilk 4 ayında % 79,50 yükselmiş olup dişi hayvan varlığı ve hayvancılıkla ilgilenen aile sayısı hızla azalmaya yüz tutarak gelecek adına kaygı oluşturmuştur.
Bu durum İlçemizde doğan buzağı sayılarına da yansımış olup, 2018 yılında 2946 adet olan yeni doğan buzağı sayısı 2022 yılında 2350 ye gerilemiştir.” dedi.

Semih Tatlı projelere ve tesise ilişkin, “Bakanlığımızın Taşra Teşkilatı Görev Yönergesinde bize ilk sırada İlçenin kalkınması, çiftçilerin gelir ve hayat seviyelerinin yükselmesi için proje hazırlanması, uygulanması emri ile, 11. Kalkınma planı öncelikleri ve Sayın Valimizin, Sayın İdari ve Mülki Amirlerimizin projeler konusundaki hassasiyet ve talimatlarından aldığımız dayanak ile SOGEP projesi hazırlanmıştır. Ve diğer projelerimizin uygulanması devam etmektedir. Projeler Koordinatörüm Esra Çakır Tatlı Hanım’a bu noktada teşekkür ederim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından projemiz desteklenmeye hak kazanmıştır. 2.092.097 TL lik bütçemizin % 86 oranındaki kısmı MARKA tarafından karşılanmıştır. İlçe Müdürlüğümüzce 220.800 TL değerinde personel hizmet desteği sağlanmıştır. GENTAŞ, Turan Orman Ürünleri, Cantürk Makine, Ziraat Odası, Mengen Lezzet Dünyası projemize maddi destek vermişlerdir. Mengen Kooperatifi ortakları, kalan bütçeyi kendi imkanları ile tamamlayarak, Bugün Mengen’in ilk Mengen Peyniri üretim tesisi açılışına vesile olmuşlardır. Şu anda Kooperatif ortakları ve diğer üreticilerden sütleri toplayarak haftanın 6 günü üretim yapabilecek seviyeye gelmişlerdir. Tesis istihdama katkı sağlamış, süt üreticilerinin gelir seviyelerinin artışına vesile olmuştur. Şu anda ilçemizde 5800 büyükbaş hayvan bulunmaktadır. Ve bu sayıyı bir dip seviye olarak kabul ediyoruz. Her geçen zamanda hayvan varlığımız artacaktır. Bunun için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Tatlı, “Çiftçilerimiz, üreticilerimiz, kooperatif ortakları. Bu tesisler, bu projeler sizindir. Bizler rehberiz. Asıl olan sizlersiniz. Üretmeye devam ediniz. Devletimiz üretenin yanındadır. Türkiye Yüzyılı kapsamında, Mengen’de ve Bolumuzda tarım yüzyılı başlıyor. Bu yatırımlar Çitçimize, Üreticimize, Köylümüze, İlçemize, Bolumuza ve Ülkemize hayırlı ve uğurlu olsun.” dedi.


“İsrail’i lanetliyorum”

Tatlı’dan sonra Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu konuya ilişkin düşüncelerini ifade etti. Mustafa Çöpoğlu, Filistin’e destek ifadeleriyle başladığı konuşmasında. “İsrail’in katliamlarını lanetliyorum. Orada hayatlarını kaybeden başta bebekler olmak üzere, kadınlara ve nice insanlara Allah’tan rahmet diliyorum.” ifadelerini kullandı.

“Sürdürülebilirlik riski görmüyoruz.”

Çöpoğlu, Sanayi ve Turizm Bakanlığımızın destekleme programı vesilesiyle bu projeye destek verdik. Yaklaşık 3 yıl önce Bolu ve ilçelerinde tarama toplantıları yaptık. Bu proje de bu toplantılar sonucu ortaya çıktı. Belediye başkanlarımız ve akademisyenlerimiz bilir. Geldiğimiz noktada proje başarıyla tamamlandı. Atıl bir okul aktif bir hale getirildi. Kooperatif ve güçlü ortakları vesilesiyle proje bu noktaya getirildi. Sürdürülebilirlik riski görmüyoruz. Akademi var, inovasyon var. İnsanların süt üretmeyi bıraktığı, Mengen peynirinin unutulmaya yüz tuttuğu bir zamanda bu coğrafi tescilin de alınmasıyla birlikte Mengen peyniri Bolumuzda ülkemizde marka haline geldi. Bu vesileyle burada hayvancılığın artacağını, buranın önemli bir merkez olacağını görüyorum. Projemizin başta Mengenimize, Bolumuza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.


Mengen İlçe Kaymakamı Fatih Yıldız, “Bugün burada ilçemizde gurur kaynağımız olan yöresel peynirimiz Mengen peyniri üretim tesisi açılışını gerçekleştirmek ve peynirimizi tanıtmak için bir araya geldik. Öncelikle bu anlamlı günde yöremizin zengin kültür ve lezzetini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla yapılan bu yatırımın hayata geçmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu tesisin sadece lezzetli bir peynir üretildiği yer olmanın ötesinde ilçemizin ekonomik kalkınmasına ve istikrarına önemli katkılarda bulunacak bir yer olduğuna inanıyorum. Çünkü bu tesisimiz ile ilçemizdeki yerel süt üreticilerimizin ürettiği sütleri piyasaya göre daha avantajlı bir fiyata toplayarak katma değerli bir ürün haline getirerek hem genel üretim üreticilerimizin emeklerinin hem de yöresel lezzetlerimizin değerlerinin bir kez daha altını çizmiş olacağız.” dedi.

Yıldız, konuşmasını “Bunula birlikte ilçemizin tüm Türkiye’ye nam salmış olan adını ve Mengen peynirini bir kez daha duyuran bu tesis aynı zamanda yöremizin zengin bir geleneğini yaşatmak ve gelecek nesillere aktarma şansı sağlıyor. Çünkü daha önceden köylerde gerek kadınlarımız gerekse bazı tesislerde satılıyordu ancak herkesin ağız tadı farklı olduğundan dolayı zamanla bu peynir orijinal tarifinden bir miktar uzaklaşma meydana gelmişti. Son zamanda alınan coğrafi tescil işaretiyle beraber Mengen peynirimiz artık atalarımızın yaptığı gibi bilimsel metotlarla ölçümlenerek yapılmaktadır. Bu sayede inşallah peynirimiz kendi değerini koruyarak Bolu’nun önemli gastronomik bölümleriyle beraber daha farklı noktalara ulaşacaktır.” cümleleriyle tamamladı.


Bolu valisi Erkan Kılıç yaptığı konuşmada, “Yüzyıllardır yapılan Mengen peynirinin standartlaştırılması ve coğrafi işaret almasının ardından kooperatif tarafından üretiliyor olması çok önemli. Biz her zaman destek olacağız.” dedi. Mengen peynirinin kullanıldığı bir menü tadımı da yapan vali Kılıç, “Mengen peyniri lezzetini kabul ettirmiş ve bu şekliyle dünyaya açılabilecek olması Mengen için önemli bir değer. Mengen halkı çoğunlukla gurbetçi ve dünyanın her yerinde. Bu peynirin sürdürülebilir olmasında onların desteği de önemli olacak.” ifadelerini kullandı.

Bolu valisi Erkan Kılıç, “Mengen peynir üretimini bugün itibari ile başlatmış bulunuyoruz. Buradaki önemli olan husus coğrafi işaret alınarak bu faaliyetin yürütülmesi. Bizim ülke olarak aslında dünyada ekonomik anlamda daha da ileri olmamızı sağlayacak olan unsurlardan patent, coğrafi işaretler son derece önemli. Mengen’de bir peynir var ama nasıl bir peynirdir, bunun üretimi nasıl olacaktır, bununla ilgili olarak içeriği ne olacaktır. Bu bölgeye özgü olduğunun ortaya konması, bunun takdir edilmesi, vatandaşlar tarafından rahatlıkla alınarak tüketilmesi noktasında coğrafi işaretin alınması aslında Mengen için bir dönüm noktasıdır. Bir ürün deyip geçmeyin. Dünyaya baktığınızda küçük bir ürünle küçük icatlarla ülkeler hep ön planda ekonomik anlamda çok güçlü bir yerde oluyorlar.” dedi.

Kılıç, “Burada bir ateş yakıldı. Burada Kaymakamlığımızı, Belediyemizi, Doğu Marmara Kalkınma Ajansını, İlçe Tarım Müdürlüğünü, Kooperatifimizi, hepsini tebrik ediyorum. Gıda, biliyorsunuz son yıllarda yüzyılda özellikle yaşanan olaylarla beraber önde gelen sektör devamlılık getiren, kâr sağlayan ve ülkelerin ihracatında önemli bir yer alan ürün. Çiftçilerin, ticaretle uğraşan kişilerin üretmiş olduğu ürün. Dolayısıyla gıda anlamında ne kadar iyi ürünler kaliteli ürünler markalı ürünler ön plana sürebilirsek bunları üretebilirsek dolayısıyla kendimizi bir ekonomik pazar içerisinde daha güçlü olarak görebiliriz. Sanayi ve teknoloji bakanlığımız her zaman projeli üretime, projeli çalışmaya önem veriyor. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı olarak başvuru neticesinde bu proje desteklendi ve destek neticesinde de bugün buranın açılışını yaptık ve bu programı gerçekleştiriyoruz. Bolu valiliği olarak da projeli çalışma noktasında çok sayıda ekibimizi oluşturduk. Sağlık, eğitim, kültür sanat ve değişik alanlarda ilgili olarak projelerimiz var. Bu desteklerle beraber ben inanıyorum ki ileriki yıllarda da Bolu’da çok güzel projeler çıkacaktır. Hep beraber bunların arkasında olacağız. Kooperatifimizi de bu arada kutluyorum ancak burada tarım müdürümüzün de bahsetmiş olduğu önemli bir husus var. Bu peynir üretilmesi tabi hayvancılığa bağlı. Hayvancılığın bu bölgede daha da geliştirilmesi, hayvan sayısının artırılması son derece önemlidir. Ana madde biliyorsunuz süt. Süt üretimini artırmamız gerekiyor ki buradaki faaliyet sürdürebilir olsun. Bolu valiliği olarak elimizden gelen desteği mutlaka sağlayacağız. Güzel bir faaliyet oldu güzel bir çalışma oldu tekrar emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.


“Şimdi Katkı Sırası Mengenli Aşçılarda”

Mengen peyniri üretim sürecine ilişkin video gösteriminin ardından BAİBÜ Mengen Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Osman Çavuş ve yüksek lisans öğrencileri tarafından hazırlanan “Dünya mutfağında Mengen peyniri” başlıklı sunum yapıldı.

Çavuş, sunumunda “Bu kalitede bir Mengen peynirinin kullanılabildiği birçok yemek bulunuyor. Biz denemelerini yaptık. Gastronomiye önemli bir değer olarak katılacak. Mengen’in aşçıları dünyanın her yerinde. Bunu üreterek bir değere dönüştürme aşaması tamamlandı. Bundan sonrası artık Mengenli aşçıların desteği ile büyüyecek. Şimdi onların Mengen’e daha fazla destek olma şansı var. Dünyanın her yerinde kullanılabilir kalitede bir peynirimiz var. Bunu menünüze rahatlıkla dahil ederek kullanabilirsiniz.” dedi.


“Gurbetçilerimize çağrıda bulunuyorum”

Öte yandan Mengen Belediye Başkanı Turhan Bulut da Mengen.gen.tr’e özel yaptığı açıklamada, “Bugün burada olmaktan dolayı çok mutluyum. Bizim her zaman tattığımız bir lezzetin girişimlerimiz sonucu coğrafi işaretini alması ve önemli bir değeri dönüşmesine şahitlik ettik. Bunu birlikte başardık. Şimdi ben burada gurbetçilerimize çağrıda bulunmak istiyorum. Mengenli aşçılarımıza çağrıda bulunmak istiyorum. Mengen peynirimize sahip çıkalım. Bu önemli değerimize sahip çıkmak Mengen’e de katkı vermek anlamına gelecek. Çalıştığınız otellerde, restoranlarda menülerinize ekleyip Mengen’in bu önemli değerine katkı sunabilirsiniz.” dedi.

 



VİDEO VE FOTOĞRAFLAR





YORUMLAR

  1. turgut tabak dedi ki:

    Emeği geçen makam kurum ve kişilere teşekkür eder, Mengen Peynirinin yurdumuza hayırlı olmasını dilerim.