Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Mengen °C

(<)img src="https://placehold.it/120x600">
deneme kod arasında img'den önce ve en son (<)kapama işareti arasında boşluk olmayacak < img src="https://www.5banners.com/store/img/cms/00102.gif" >

Dericilik Gerede’ye nasıl yerleşti?

20.02.2013
775
A+
A-

Her yöreye has bir meslek olduğu için dericilik’te komşu ilçemiz Gerede ile özdeşleşmiştir.Nasıl Mengen Aşçılar diyarı ise Gerede komşumuza dericilik nasıl yerleşti konusunu okuyucularımızla paylaşacağız.

Yurt içi ve yurt dışında ki mezbahalardan toplanan büyükbaş hayvan derileri, Gerede Organize Sanayi Bölgesinde ki tabakhanelerde işlenerek, dünyaya açılıyor.

 

Gerede’de ki geçmişinin Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölgeye göç eden Afganlılar tarafından Türklere aktarıldığı düşünülen Dericilik, ilçe halkı için ekmek kapısı olmaya devam ediyor. Gerede ilçesinde bulunan yaklaşık 120 Tabakhane’ de, yurt içi ve yurt dışından gelen büyükbaş hayvan derileri işlenerek, yine yurt içi ve yurt dışında ki birçok adrese ihraç ediliyor.   Tabaklanma sürecinde, tabakhanelere getirilen deriler kıl, tüy ve et gibi fazlalıklardan arındırılarak, traşlanıyor, daha sonra kimyasal işlemlere tabi tutuluyor.   Makinelerle preslenen deriler, tercih edilen renge boyanarak, ayakkabı ve kıyafet, çanta ve kemere dönüştürülmesi için yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor.   Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın, dericiliğin ilçe için çok önemli bir meslek kolu olduğunu ve geçmişinin eskiye dayandığını söyledi.   “Mesleğin kaç yıldır yapıldığına dair kesin bir tahmin yok ama elimizdeki verilere göre, 900 yıl gibi geçmişe sahip” diyen Baygın, bir rivayete göre dericiliğin Afganistan’dan gelen ustalar vasıtasıyla yaygınlaştığı, ilçede Afganistan’ın başkenti Kabil’i simgeleyen Kabilliler Mahallesi’nin de bulunduğunu bildirdi.   Baygın, Gerede halkının dericiliği özveriyle yaptığını ifade ederek, şöyle devam etti:   “Halkımız bu mesleği uzun süre devam ettirdi, halen geliştirerek devam ettiriyor. Mesleği icra ettirenler daha önceleri dağınık bir düzende çalışıyormuş. 1935’te şehir içinde kaldığı düşünülerek şehir dışı diye şu anki tabakhaneler bölgesine taşınmış. Ancak şu anda biz şehrin içinde kaldığı düşüncesiyle bölgeyi yeni bir deri ihtisas organize sanayi bölgesine taşıma çalışmalarını başlattık. Şu anda çalışmalarımız gayet güzel gidiyor. Mevcut yerimizde 120 fabrikamız var. Türkiye’deki tüm büyükbaş hayvanların ham derilerini alıyoruz. Türkiye’dekiler yetmiyor, dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden ham deri ithalatı yapıyoruz. Aldığımız ham derileri Türkiye’de dağıtıyor, gerekse de kendi fabrikalarımızda işleyerek ayakkabılık, çantalık, kemerlik ve cüzdanlık deriler olarak piyasaya sürüyoruz.”   Baygın, tabakhanelerin yerleşim bölgesinde kalması nedeniyle, merkeze 6 kilometre uzaklıktaki 130 hektarlık arazide kamulaştırma çalışması yaptıklarını ifade etti.

Bolu Exspress

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.